Honderden keren per jaar buigt de politie zich over zaken die eer-gerelateerd zijn. De familie-eer staat op het spel en de familie dreigt met geweld. Het is aan de politie om te zorgen voor de veiligheid van de slachtoffers. Daarnaast moeten ze samen met hulpverleners zorgen dat het geweld stopt of –liever nog- helemaal niet plaatsvindt.

In deze aflevering hoor je van Peter van Belleghem, coördinator eergerelateerd geweld district Zeeland, welke zaak hem het meest aangreep. Janine Janssen, Lector Veiligheid in afhankelijkheidsrelaties aan de Politieacademie ondersteunt de politie met onderzoek. Ze vertelt onder andere waarom het voor de aanpak belangrijk is te weten of je met eergerelateerd geweld of met huiselijk geweld te maken hebt. Willem Timmer, Commissaris van Politie en Hoofd Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld legt uit hoe vaak het voorkomt en dat hij verwacht dat het aantal zaken voorlopig toe zal nemen.

Gepresenteerd door Nina van den Dungen.

Op deze pagina vind je meer informatie over het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld.

“De Academie” is een podcastserie van de Politieacademie. Of het nu gaat om criminaliteit, overlast, voetbal, maatschappelijk protest of leefbaarheid in je wijk; de politie is haast altijd op een of andere manier betrokken. Maar wat doet zij eigenlijk? Hoe? En waarom? In deze podcastserie praten we met politiemensen uit de praktijk en wetenschappers van de Politieacademie over politiewerk in onze samenleving en hoe wetenschappelijk politieonderzoek bij kan dragen aan goed politiewerk. Zo plaatsen we met “De Academie” politiewerk in perspectief.

Meer weten over Podcast “De Academie”? Kijk dan op onze website.

Categories: De Academie