Nederland kent duizenden demonstraties per jaar. De politie moet zorgen dat elke demonstratie vreedzaam en ongehinderd verloopt. Dat is niet altijd eenvoudig. Het optreden rond demonstraties van Extinction Rebellion en boeren ligt regelmatig onder vuur en ook heel recent het optreden rond de demonstratie van KOZP in Staphorst.

In deze aflevering van De Academie – opgenomen en gemonteerd vóór de meest recente demonstraties van Extinction Rebellion en die van KOZP in Staphorst – kijken we naar politiewerk bij demonstraties vanuit het perspectief van politie, wetenschap en Amnesty International.

We luisteren mee in het commandocentrum in Amsterdam tijdens twee belangrijke demonstraties, samen met algemeen commandant Sander van de Koot. Lector openbare orde en gevaarbeheersing Otto Adang van de Politieacademie reflecteert hierop aan de hand van de vier strategische principes van succesvol crowd management. Amnesty International stelt dat het demonstratierecht in Nederland onder druk staat. Directeur Dagmar Oudshoorn legt uit waarom. Presentatie: Nina van den Dungen.

Voor meer informatie over demonstratie en demonstratierecht, is het boek Demonstreren ‘Bijkans Heilig’ een aanrader, uitgegeven door de Gemeente Amsterdam, De Politie en het Openbaar Ministerie.

Wetenschappelijk onderzoek:

Luister ook naar Openbaar Ministerie podcast 34: recht van demonstratie. Amnesty International is een campagne begonnen over het demonstratierecht.

“De Academie” is een podcastserie van de Politieacademie. Of het nu gaat om criminaliteit, overlast, voetbal, maatschappelijk protest of leefbaarheid in je wijk; de politie is haast altijd op een of andere manier betrokken. Maar wat doet zij eigenlijk? Hoe? En waarom? In deze podcastserie praten we met politiemensen uit de praktijk en wetenschappers van de Politieacademie over politiewerk in onze samenleving en hoe wetenschappelijk politieonderzoek bij kan dragen aan goed politiewerk. Zo plaatsen we met “De Academie” politiewerk in perspectief.

Meer weten over Podcast “De Academie”? Kijk dan op onze website.

Categories: De Academie