In opsporingsonderzoek moet niet de vraag ‘wie heeft het gedaan’ centraal staan maar ‘wat is er gebeurd?’. Dat heet scenariogericht opsporen en het moet ervoor zorgen dat tunnelvisie minder op de loer ligt. In het uiterste geval kan door tunnelvisie de verkeerde achter de tralies verdwijnen. Chantal Epskamp al haar hele politiecarière met scenariogericht opsporen mee bezig. Ze doet wetenschappelijk onderzoek en werkt als tactisch zaaksanalist bij de politie-eenheid Noord-Holland en schreef eerder het boek Niet te filmen. Bart Spierenburg leidt bij de politie-eenheid Noord-Holland opsporingsonderzoeken en krijgt analisten als Chantal in zijn team. Hij merkt dat daardoor de onderzoeken beter worden.

Mocht je meer willen weten over dit onderwerp, lees dan het boek De gekooide recherge van Michel Princen. Of lees het onderzoek Handelen naar waarheid, sterkte-zwakteanalyse van de opsporing.

“De Academie” is een podcastserie van de Politieacademie. Of het nu gaat om criminaliteit, overlast, voetbal, maatschappelijk protest of leefbaarheid in je wijk; de politie is haast altijd op een of andere manier betrokken. Maar wat doet zij eigenlijk? Hoe? En waarom? In deze podcastserie praten we met politiemensen uit de praktijk en wetenschappers van de Politieacademie over politiewerk in onze samenleving en hoe wetenschappelijk politieonderzoek bij kan dragen aan goed politiewerk. Zo plaatsen we met “De Academie” politiewerk in perspectief.

Meer weten over Podcast “De Academie”? Kijk dan op onze website.

Categories: De Academie