Bij vermissingszaken komen soms honderden mensen opdagen, die de politie willen helpen met zoeken. Dat brengt dilemma’s met zich mee. Voor je het weet lopen er burgers op een plaats delict, of stuiten ze onvoorbereid op slachtoffers. Toch zijn er meer dan 40.000 vermissingen per jaar – daarbij is hulp van burgers vaak juist een uitkomst. Wetenschapper Jerôme Lam van de Politieacademie deed er onderzoek naar. We doorzoeken met het Veteranen Search Team een stuk bos, je hoort een speurhond en haar begeleider in actie, en we praten met de coördinator vermissingen van de politie. Gepresenteerd door Nina van den Dungen.

In deze podcast komt het onderwerp zelfmoord aan de orde. Als jij daar ook weleens over nadenkt, weet dan dat praten kan opluchten. Dat kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Onderzoek

  • Het onderzoek van Jerôme Lam en Nicolien Kop heet Schouder aan schouder: Burger- en politieparticipatie tijdens de vermissing van Anne Faber en kun je hier downloaden. 
  • Op deze pagina vind je meer onderzoek. Hier wordt te zijner tijd ook het onderzoek geplaatst waar Jerôme Lam nog mee bezig is. 

 “De Academie” is een podcastserie van de Politieacademie. Of het nu gaat om criminaliteit, overlast, voetbal, maatschappelijk protest of leefbaarheid in je wijk; de politie is haast altijd op een of andere manier betrokken. Maar wat doet zij eigenlijk? Hoe? En waarom? In deze podcastserie praten we met politiemensen uit de praktijk en wetenschappers van de Politieacademie over politiewerk in onze samenleving en hoe wetenschappelijk politieonderzoek bij kan dragen aan goed politiewerk. Zo plaatsen we met “De Academie” politiewerk in perspectief.

Meer weten over Podcast “De Academie”? Kijk dan op onze website.

Categories: De Academie