De geluidskwaliteit van je podcast: 5 tips
Er zijn veel verschillende manieren om een merk te maken van je podcast. Bijvoorbeeld inhoud, vorm, lengte en frequentie, gastheerschap, en de leader en muziek. Ook met geluidskwaliteit kun je jezelf onderscheiden. Of misschien moeten we dat omdraaien: je wilt in ieder geval niet opvallen door slecht geluid. Dus: als je professioneel wil overkomen, besteed dan aandacht aan professionele geluidskwaliteit.
Professionele geluidskwaliteit
Voor een goede podcast is het belangrijkste dat je een goed verhaal hebt. Als het verhaal fantastisch is, is de geluidskwaliteit ondergeschikt. Investeer dus éérst in goede verhalen, en daarna pas in goede apparatuur en professionele mixage. Maar het is wel zonde als dat goede verhaal zich wat betreft geluidskwaliteit niet kan meten met vergelijkbare podcasts. Dat is natuurlijk niet goed voor je ‘concurrentiepositie’. Als de geluidskwaliteit slecht is, zullen mensen je podcast sneller uitzetten. Wil je meedoen met de ‘grote makers’, dan moet je geluidskwaliteit serieus nemen.
Let specifiek op de volgende twee elementen: verstaanbaarheid en aantrekkelijk geluid.
Is iedereen verstaanbaar?
Het is belangrijk dat alle sprekers in je podcast goed verstaanbaar zijn. Dat betekent 1) dat ze grofweg allemaal even hard moeten klinken en 2) dat je ze goed kunt verstaan, ook als je géén noise-cancelling headphones op hebt. De luisteraar moet iedereen kunnen verstaan als hij gewone oortjes in heeft en op straat loopt terwijl er – bijvoorbeeld – een bus door een plas rijdt. Je kunt dit ook zelf checken: luister je opname in de auto terwijl je rijdt. Kun je alle sprekers goed verstaan of zit je de hele tijd aan de volumeknop te draaien omdat de een harder klinkt dan de ander?
Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.
Klinkt het mooi?
Bij een film is het prettig als de plaatjes er een beetje aantrekkelijk uitzien. Een film moet ‘lekker’ kijken. En zo is het met geluid ook: je kunt zorgen dat het ‘lekker’ is om naar te luisteren. Dat het – om eens iets te noemen – niet klinkt alsof je het in een videovergadering hebt opgenomen. (Dat gorgelende geluid van een Zoom- of Teams-sessie is doodvermoeiend om naar te luisteren).
Imagine turning up to the cinema after hearing great reviews for a film only to find out that the video quality is the same as a phone camera from 2003 would produce. You’d be pretty disappointed to say the least.
We should have the same mentality around podcasts too […] because quality audio reveals that the show was created diligently and should be taken seriously.
Alex Kontis
Als je een storytellingpodcast maakt, kun je ook werken aan gelaagdheid in je geluid. Dan hoor je bijvoorbeeld locatiegeluid en heel zachte muziek, en daarmee zorg je dat er iets te ontdekken is voor het oor. Dat is ‘aantrekkelijk geluid’. Misschien wil je zelfs wel met binaural geluid gaan werken!
Tip 1: Gebruik een externe, dynamische microfoon
Gebruik een externe microfoon, en niet de ingebouwde microfoon van je laptop of telefoon. En: laat je voorlopig maar niet verleiden tot het aanschaffen van een condensatormicrofoon. Het is waar dat die uiteindelijk het meest gedetailleerd geluid kan opnemen, maar je krijgt die geluidskwaliteit alleen maar als je zo’n microfoon in studio-omstandigheden gebruikt. Veel podcasts worden opgenomen aan de keukentafel of in een vergaderzaaltje, en daar is altijd wat ruimte-akoestiek aanwezig, die je in een opname met een condensatormicrofoon heel erg gaat horen. Als je zelf in die ruimte zit, hoor je het niet. Maar als je terugluistert, klinkt het bij wijze van spreken alsof je in de badkamer hebt opgenomen. Met een dynamische microfoon heb je dat effect een stuk minder.
Bonustip: goed geluid in je podcast begint in feite bij het uitzoeken van een goede opnameruimte!
Tip 2: Gebruik één microfoon per spreker
Geef iedere spreker een aparte microfoon. Mensen leggen soms de recorder op tafel en spreken dan samen in dezelfde microfoon. Als je een stereomicrofoon hebt, spreek je dan ieder in een kant van de microfoon. Dat is uiteindelijk in de montage helemaal niet handig en het klinkt ook niet lekker.
Tip 3: Ga dicht bij de microfoon zitten
Voor een dynamische microfoon geldt dat er ongeveer een vuist afstand moet zitten tussen jouw mond en de microfoon. Dat voelt in eerste instantie idioot dichtbij, maar kijk maar eens naar radio-dj’s: die zitten ook zo dichtbij, die kussen de microfoon bijna. Mocht je een condensatormicrofoon gebruiken, dan is er een andere regel: hou de afstand aan van het topje van je duim tot het topje van je pink, bij een gespreide hand.
Tip 4: Neem op in een uncompressed audio format
Maak je opnames in een uncompressed audio format: geen mp3, maar bijvoorbeeld WAV. Wij nemen op in 24-bit, 48 kHz. Ná het monteren maak je daar een mp3 van. Als je al in mp3-formaat had opgenomen, maak je dus een mp3 van een mp3, en daar ga je uiteindelijk kwaliteitsverlies horen. Denk maar aan een kopieermachine waarmee je steeds een kopie van een kopie maakt: die wordt steeds slechter. Daarom is het belangrijk om in zo hoog mogelijke kwaliteit op te nemen: uncompressed dus.
Tip 5: Mastering
In de montage werk je niet alleen aan het verhaal, aan de inhoud van je podcast. Maar ook aan de klankkleur van je podcast, aan het volume en aan de compressie: dat is de mastering. Een professionele eindmixage kun je zelf onder de knie krijgen of uitbesteden aan een professional, maar ook die wordt heel blij als je al rekening hebt gehouden met de punten die we hierboven hebben besproken. Want van een slechte opname met een slechte microfoon kan ook een technicus niks meer maken.
Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!
© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.
0 reacties