‘The only 10 words that matter’: een focuszin maken
Je hebt je podcaststrategie bepaald, en nu is het van belang om die koers voor ogen houden bij elke aflevering die je maakt. Dat is vooral belangrijk als je de podcast met meerdere mensen of met een heel team gaat maken. Je kunt natuurlijk iedereen vertellen over de cirkel van podcastmaker Eric Nuzum uit de vorige artikelen. Maar er is een kortere manier, met een focuszin van tien woorden. Nuzum wijdt er een volledig hoofdstuk aan: The Only 10 Words That Matter.

Waarom is het belangrijk om zo’n focuszin te maken? Je focuszin is eigenlijk je poolster, die bepaalt je richting. Iedere keer dat iemand met een onderwerp voor je podcast komt, kun je je samen met je team afvragen of dat idee voldoet aan die focuszin van tien woorden. Zo hou je je podcast inhoudelijk op koers.
Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.
Maak een focuszin voor je podcast
Wil je ook een focuszin voor je eigen podcast maken? Hou dan de volgende ‘regels’ in je achterhoofd:
- Gebruik maximaal tien woorden om je podcast(aflevering) te beschrijven. Hou het kort en bondig.
- Maak een focuszin die alleen op jouw podcast van toepassing is. De focuszin mag geen etiket zijn dat je ook op een blog, krantenartikel of video zou kunnen plakken.
- Wees zo specifiek mogelijk. Voer je bijvoorbeeld ‘gesprekken over wetenschappelijk onderzoek’, of specifieker: ‘kritische gesprekken over natuurkundig onderzoek’?
- Vermijd de ‘so what?’-reactie. De focuszin van je podcast moet genoeg reden geven om te gaan luisteren.
- Gebruik deze omschrijving alleen intern. Je focuszin is geen ondertitel voor je podcast, het is een hulpmiddel voor jezelf. Je gaat hem niet delen met je luisteraars, dus het hoeft ook geen mooie zin te zijn.
- Gebruik geen ‘verboden woorden’, want die leiden vaak juist tot een ‘so what?’-reactie.
Welke woorden moet je vermijden in een focuszin?
‘Verboden woorden’ voor een focuszin zijn bijvoorbeeld: verbazingwekkend, fantastisch, mooi, best, briljant, klassiek, meeslepend, nieuwsgierig, divers, uitzonderlijk, beroemd, fascinerend, ongelooflijk, diepgravend, sensationeel, spectaculair, superieur, doordacht, geweldig, uniek of ‘van grote klasse’.
Zulke bijvoeglijk naamwoorden kun je beter weglaten. Vraag je liever af: waarom is het briljant, verbazingwekkend of geweldig? Het antwoord op die vraag is vaak het begin van een zin die wél werkt.
Even sparren?
Heb je zelf een focuszin geschreven en wil je weten wat wij ervan vinden? Mail naar hajo@nap1.nl.
Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!
© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.