Hoe krijg ik mijn podcast op Facebook?
Zodra een nieuwe podcastaflevering het daglicht ziet, wil je dat natuurlijk aan zoveel mogelijk mensen vertellen. Daarvoor gebruik je waarschijnlijk onder andere je website, sociale media. Of YouTube. Maar we beginnen met Facebook. Hoe krijg je je podcast op Facebook?
Je podcast op Facebook
Er zijn twee manieren is een simpele manier om je podcast op Facebook te zetten. Je kunt gewoon een Facebookpost aanmaken en een klein stukje tekst schrijven over de aflevering die je wil promoten. Zet er een mooie foto en een link naar je podcastaflevering bij. Of maak een audiogram, bijvoorbeeld met Headliner.
Maar: Facebook is ook tools aan het ontwikkelen waarmee mensen podcasts direct in de tijdlijn van Facebook kunnen afspelen. Deze functionaliteit is in de VS al beschikbaar, maar in Nederland nog maar half-half.
Update 3 mei 2022: Facebook stopt met het verspreiden van podcasts en haalt de mogelijkheden daarvoor offline.
Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.
Waarom zou je je podcast op Facebook willen zetten?
De Amerikaanse marktonderzoeker Tom Webster signaleerde dat nog lang niet alle Amerikanen geregeld (minstens een keer per maand) naar een podcast luisteren. Een belangrijk deel van die mensen – de groep die podcasts echt nog moet ontdekken – is actief op Facebook. Wat je ook van Facebook vindt, dit kan wel een belangrijk argument zijn om je podcast ook op dat platform te publiceren. Zie ook de video hierboven. Met de nieuwe functionaliteit hoeven mensen de Facebook-app dus niet te verlaten om jouw podcast te luisteren. Nogmaals: in Nederland kun je hier nu (begin 2022) nog niet veel mee, maar dat lijkt een kwestie van tijd. In Amerika werkt het al.
Wat heb je nodig om je podcast op Facebook te zetten?
Maak een Facebookpagina aan voor je podcast. Dit is dus iets anders dan je persoonlijke Facebookprofiel. In de instellingen van die pagina kun je je RSS-feed opgeven. Facebook verwerkt die feed en belooft dat iedere nieuwe aflevering die je publiceert automatisch op de tijdlijn van de Facebookpagina verschijnt. Of dat in de praktijk goed werkt en of mensen er dan ook daadwerkelijk naar luisteren, weten we nog niet. Daarover wordt in de loop van 2022 waarschijnlijk meer bekend.
Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!
© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.
0 reacties