Loudness, LUFS en decibellen voor podcasts
Het zou irritant zijn als het ene tv-programma veel harder was dan het andere. Of als de ene dj op de radio veel harder zou uitzenden dan de volgende. Dat mag ook niet, daar zijn broadcastnormen voor opgesteld. Voor podcasts zijn er geen harde regels, of in ieder geval: nog niet. Hoe hard moet je je podcast dan opslaan?
Wat zijn LUFS?
Er is voor podcasts geen harde regel, of een wettelijke norm. We moeten het doen met een aanbeveling van Apple: -16 LUFS. LUFS staat voor Loudness Units relative to Full Scale. Deze eenheid houdt vooral rekening met hoe het menselijk oor geluid ervaart. Inderdaad, we meten geluid in decibellen, maar als je decibellen meet, weet je nog niet hoe het menselijk oor het geluid ervaart. Vroeger waren er trucjes om aan de broadcastnormen te voldoen en toch keihard over te komen, denk maar aan de reclameblokken op tv. In decibellen waren ze even hard als de tv-programma’s ervoor of erna, maar de reclames klonken altijd veel harder. Daarom wordt er nu gemeten volgens een andere methode en een andere norm: niet in decibellen, maar in LUFS.
Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.
Hoe kom je uit op -16 LUFS?
Om aan de norm te voldoen, moet je veranderingen aanbrengen in het volume in de montage én de juiste hoeveelheid compressie toepassen. Als je alleen het volume van het gesproken woord omhoogschuift, dan komen de pieken daarvan boven het plafond van 0 dB uit. Daarom passen we compressie toe om die pieken in te duwen.
Apple geeft niet alleen de norm -16 LUFS aan, want daarmee weet je alleen de gemiddelde geluidsdruk, maar benoemt ook dat de pieken niet harder mogen zijn dan -1 dB. Zo laat je een klein beetje ruimte vrij onder het plafond van 0 dB, voor eventuele gekke geluidseffecten die kunnen optreden als je een geluidsbestand opslaat als mp3.
Je bent niet verplicht je aan deze normen te houden, maar het is wel heel prettig als de podcastindustrie probeert rond de norm uit te komen, zodat de ene podcast die je afluistert niet veel harder of zachter is dan de volgende.
Meer luisteren?
We hebben over loudsness en LUFS al eens eerder een paar langere podcastafleveringen gemaakt. In een daarvan vergelijken we hoe hard verschillende podcasts zijn en praten we daarover met makers:
In een andere aflevering leggen we uit hoe we tot een bepaalde norm komen en welke plug-ins we daarvoor toepassen. In het podcastkanaal van Tussen de Oren vind je die twee afleveringen terug als bonus.
Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!
© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.
0 reacties