Manieren om geluid op te nemen voor een podcast
Om een podcast op te nemen moet je geluid vastleggen. Maar hoe doe je dat? En wat voor apparaat heb je ervoor nodig?
Wat heb je nodig om een podcast op te nemen?
Kort gezegd: om een podcast op te nemen heb je een microfoon nodig en een audio-interface. Uit een microfoon komt een analoog geluidssignaal. Dat kun je vastleggen door groefjes en krasjes te maken in een stuk vinyl – dan maak je er een langspeelplaat van. Of je legt het magnetisch vast op een stukje plastic – dan heb je een tape. Dat zijn de ouderwetse, analoge methodes. Tegenwoordig leggen we geluid niet meer analoog vast, maar digitaal. Maar ook als je de geluidssignalen op een digitale manier wil registreren, is de microfoon nog altijd analoog. Vervolgens heb je dan een converter nodig die dat analoge signaal omzet naar iets digitaals.
Wat is een AD-converter?
Als je een podcast opneemt, heb je een AD-converter nodig: van analoog naar digitaal. In de audiowereld zeggen we ook wel: een audio-interface. Vroeger, in de tijd van de pc’s, noemden we dat een geluidskaart. In bijna elke laptop zit wel een geluidskaart – gewoon, als onderdeel van het moederbord – maar de kwaliteit daarvan is eigenlijk niet om over naar huis te schrijven. Het is dus geen goed idee om een microfoon te kopen en die direct in je laptop in te pluggen. Gebruik ook liever niet de ingebouwde microfoon. Voor goede geluidskwaliteit heb je een externe microfoon en een losse AD-converter nodig.
Van microfoon naar computer: basale setup voor het opnemen van een podcast
De audio-interface is een kastje dat je met een USB-kabel kunt aansluiten op je computer. Je computer krijgt er dan in feite een extra geluidsbron bij. Als je op je computer een geluidsbron wil selecteren om mee op te nemen, staat je audio-interface er ook bij. Meestal is zo’n audio-interface ook meteen een DA-converter: hij kan het digitale geluid dat je op je computer afspeelt weer analoog maken, het omgekeerde dus. Een bekende audio-interface is bijvoorbeeld de Focusrite Scarlett.
Op dat kastje, je audio-interface, kun je vervolgens een analoge microfoon aansluiten. Bekende podcastmicrofoons zijn bijvoorbeeld de Shure SM7B of de PodMic van RØDE.
Dus de route in deze basale setup is:
Microfoon → Signaalkabel → Interface → USB-kabel → Computer
En in de computer kies je dan voor je interface als bron. Zo neem je het geluid van je externe microfoon op. Dit is de meest basale setup.
Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.
Een audio-interface voor podcastopnames op locatie
Als je geluid opneemt op locatie, heb je een field recorder nodig. Dat is ook een kastje, maar dan een apparaatje dat je in je hand kunt houden. Het werkt op batterijen. Meestal zit er al een microfoon op dat kastje en vaak heb je ook de mogelijkheid om een of meerdere losse microfoons aan te sluiten. In de recorder zit een SD-kaart. Het kastje zelf kan ter plekke geluid omzetten van analoog naar digitaal en dat opslaan op het SD-kaartje. Als je het geluid van een koe in een weiland wil opnemen, hoef je dus geen computer mee te nemen. Het volledige digitaliseerproces zit in die handheld device. Een voorbeeld hiervan is de Zoom H6. En een voorbeeld van een microfoon die je daarop zou kunnen aansluiten is een Sennheiser MD46.
Dus de route bij een field-recorder is:
Microfoon → Signaalkabel → Interface → SD-kaart
Als je terug bent achter je bureau, kopieer je het geluid van de SD-kaart naar je computer.
Microfoons met ingebouwde AD-converter
Er bestaan ook microfoons met een ingebouwde audio-interface. Die worden soms ‘digitale microfoons’ genoemd, maar die term is eigenlijk niet correct: de microfoon zelf blijft analoog, er zit alleen een converter in. Deze microfoons zijn met een USB-kabel rechtstreeks aan te sluiten op de computer. Een voorbeeld hiervan is de Shure MV7 (niet te verwarren met de hierboven genoemde SM7B) of de Røde NT-USB mini.
Dus de route bij een USB-microfoon is:
Microfoon → USB-kabel → Computer
Je neemt het geluid via de USB-kabel direct op in je computer.
Een audio-interface voor een talkshowpodcast
In de klassieke setup van een talkshow zitten meerdere sprekers aan tafel in een soort talkshowsetting. Dan heb je een interface nodig die geluidssignalen van meerdere microfoons tegelijkertijd naar de computer kan sturen. Als je zo’n interface aansluit op je computer maakt die een aantal verschillende geluidsbronnen aan. Heeft jouw audio-interface vier microfoon-ingangen, dan krijg je er ook vier geluidsbronnen bij in de computer. Het kunnen er ook meer zijn. De Zoom LiveTrak L-12 heeft bijvoorbeeld twaalf kanalen.
Dus de route bij een multi-track audio-interface is:
Mic 1 → Signaalkabel ↘ ↗ Track 1 Mic 2 → Signaalkabel ↘ ↗ Track 2 Mic 3 → Signaalkabel → Audio-interface → USB-kabel → Computer → Track 3 Mic 4 → Signaalkabel ↗ ↘ Track 4 Mic 5 → Signaalkabel ↗ ↘ Track 5 ...etcetera...
(Ziet dit plaatje er uit als één grote brei? Dan kijk je waarschijnlijk op mobiel of tablet. Dit is een leesbare versie.)
Van elke microfoon loopt er aparte kabel naar de audio-interface. Van de audio-interface loopt er één USB-kabel naar de computer. Op de computer komen de verschillende microfoons weer als gescheiden kanalen binnen.
N.B. Sommige multi-track audio-interfaces hebben ook een slot voor een SD-kaart. In dat geval kun je ook opnemen op de SD-kaart en is het niet noodzakelijk om een laptop aan te koppelen.
Welke audio-interface kies je?
Dat hangt er erg vanaf wat je wil gaan maken. Laat je goed voorlichten door winkels of spreek met andere podcast- of radiomakers. Een paar zeer algemene adviezen:
- Wil je alleen je eigen stem opnemen? Dan kun je prima uit de voeten met een USB-microfoon. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Shure MV7.
- Wil je geluid opnemen op locatie, ga dan voor een Zoom H5 of H6 en koop daar losse microfoons bij, zoals de Sennheiser MD46.
- Neem je een gesprek op met meerdere sprekers aan tafel en wil je het een beetje simpel houden, kies dan voor de Focusrite Scarlett (je hebt ze ook met 4 microfooningangen!) in combinatie met bijvoorbeeld vier PodMics van RØDE.
Vergeet niet dat je ook nog statieven en hoofdtelefoons nodig hebt. En een geschikte opnameruimte.
En de Rødecaster Pro dan?
Kenners vragen zich nu misschien af waarom we de RØDEcaster Pro van RØDE niet noemen. Dat is een alles-in-één-apparaat: een mengtafel, een audio-interface met allerlei nabewerkingsopties, compressors en gates. Sommige podcastmakers zweren bij dat apparaat, maar – hoewel Røde hele fijne budgetvriendelijke microfoons maakt, zijn wij van dit apparaat niet zo’n fan. We gebruiken liever de ruwe, onbewerkte audio en zoeken daar in de nabewerking de juiste instellingen bij. Dan heeft de RØDEcaster Pro teveel fratsen die we niet nodig hebben, en is een eenvoudigere audio-interface voldoende.
Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!
© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.
0 reacties