Podcastkennisbank
Afdrukken

Plopgeluiden verminderen in je podcast

Hoe goed we ook proberen op te nemen, van tijd tot tijd krijgen we kleine imperfecties in de opname. We hebben al gekeken naar te hard opgenomen geluid en te harde s-klanken. In dit artikel nemen we een ander terugkerend probleem onder de loep: plopgeluiden, of in het Engels: plosives.

Popcorn op een roze ondergrond. Een randje van een bord in beeld.
Foto: Yulia Khlebnikova

Hoe ontstaan plopgeluiden?

Als je praat, adem je eigenlijk lucht uit langs je stembanden, waardoor die uitgeademde lucht in trilling wordt gebracht. Zo ontstaan geluidsgolven. Als die bij je oren komen, kun je horen en verstaan wat iemand zegt. Microfoons zijn gemaakt om heel kleine trillingen op te vangen, die om te zetten in elektrische signaaltjes en daar opgeslagen geluid van te maken. Microfoons zijn eigenlijk heel verfijnd, gevoelig en kwetsbaar. Ze kunnen niet goed overweg met plotselinge luchtstootjes, van bijvoorbeeld een p of b. Het geluid wordt dan vervormd opgenomen, als een soort plopje. Die vervormde geluiden noemen we plopgeluiden of plosives.

Hoe voorkom je plopgeluiden of plosives?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan achteraf repareren. Zorg dat je je microfoon goed gebruikt, en denk aan de volgende dingen:

  • Condensatormicrofoons zijn gevoeliger dan dynamische microfoons, en ze hebben dus ook eerder last van plosives.
  • Hou de juiste afstand tot de microfoon: dan is de kracht van de lucht al iets kleiner op het moment dat die het membraan bereikt.
  • Zet de microfoon iets schuin voor je mond, zodat de hardste lucht er een beetje langs geblazen wordt.
  • Gebruik een plopkap. Als je een condensatormicrofoon gebruikt, kun je ook voor een popfilter kiezen.
  • Als je buiten staat kan de wind soms nogal hard in je microfoon blazen. In feite is dat een aanhoudende reeks plosives. Dit kun je grotendeels voorkomen met een dead cat. En in de montage enigszins repareren door middels EQ een low cut toe te passen vanaf bijvoorbeeld 250 Hz.

Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.

Demonstratie van iZotope De-plosive.

Hoe kun je plopgeluiden in je opname verminderen?

Als je toch plosives op je opname hebt staan, kun je daar nog op verschillende manieren iets aan doen. We onderscheiden eigenlijk twee situaties. Heb je een paar plopgeluiden in een half uur? Of heeft iemand zo dicht bij de microfoon gezeten of zo’n manier van praten dat je wel elke twintig seconden zo’n ‘plop’ hebt?

  • Bij heel veel plopgeluiden kun je eens experimenteren met een EQ-plug-in. De plosives zitten vooral in het lagere frequentiegebied. Je zou op de plek waar die te harde p’s en b’s zich voordoen een klein dipje kunnen maken. Alléén op dat ene specifieke stuk, en niet over de hele track.
  • Je kunt dit ook doen met een dynamische EQ of met een compressor die je inzet zoals je ook een de-esser zou inzetten, maar dan op het frequentiegebied waar die ‘plosives’ zich voordoen. TDR Nova is een goede gratis dynamische EQ.
  • Heb je maar een paar plosives, dan kun je de p ook lossnijden in je audio-editor, door heel ver in te zoomen en dan alleen dat harde plopgeluid even los te snijden. Vervolgens verlaag je het volume van dat kleine fragmentje.
  • Heb je heel veel plopgeluiden in een opname? Dan wil je misschien wat meer geautomatiseerd te werk gaan. Dan kun je ook een plug-in nemen die hier speciaal voor bedoeld is. Wij gebruiken de ERA Plosive Remover plug-in van Accusonus. iZotope RX heeft er ook één. Zulke plug-ins doen hun werk bijna automatisch. Je moet alleen instellen hoe agressief ze moeten ingrijpen, en dat is soms nog best een kunst. Als je hem tamelijk agressief instelt, beïnvloedt die plug-in uiteindelijk het hele geluid en niet alleen die plosives. Dat ga je horen, en dan kan het middel soms erger zijn dan de kwaal.

Wij proberen de plofklanken tot een acceptabel niveau terug te brengen. Helemaal verwijderen lukt bijna niet.

Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!

© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In dit artikel: