Welke podcastvorm kies je? En welke vormen zijn er?
Wat voor soort podcast wil je gaan maken? Ook dat is onderdeel van het ontwikkelen van je podcaststrategie en het hangt sterk af van het doel en de doelgroep van je podcast. Niet ieder verhaal leent zich voor een talkshow, en niet ieder gesprek kan op locatie worden opgenomen. Dus: welke podcastvorm kies je?

Zes verschillende podcastvormen
Podcastmaker Eric Nuzum schreef het boek Make Noise, waar we al eerder gebruik van maakten. Hij verdeelt alle podcasts die er bestaan in twee categorieën: mensen die kletsen en mensen die verhalen vertellen. Die twee hoofdcategorieën hebben elk weer drie subcategorieën.
Mensen die kletsen
- De monoloog of rant
I hear things van Tom Webster is hiervan een goed voorbeeld. Iemand heeft een sterke mening over iets, hij of zij heeft autoriteit op een bepaald gebied of vertelt gewoon iets dat hem of haar van het hart moet. Vaak indringend, emotioneel of grappig verteld. - De vraag-antwoordpodcast
Interviewpodcasts vallen hier bijvoorbeeld onder. Het verschil met de monoloog of rant is dat er interactie en uitwisseling van ideeën is. De interviewer is sturend. Er kunnen ook meerdere gasten zijn. Kukuru is hier een voorbeeld van. Ook de quiz valt hieronder – al is het een beetje een vreemde eend in de bijt. - De gesprekspodcast of chatcast
Hierin zitten meerdere mensen aan tafel die gelijkwaardig zijn. Er is niet echt een gespreksleider en je luistert als publiek naar een gesprek tussen die mensen. Een voorbeeld hiervan is Man, Man, Man de Podcast.
Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.
Mensen die verhalen vertellen
- Eén verhaal in een meerdere afleveringen
Een seriepodcast vertelt een verhaal in meerdere afleveringen. Vergelijk het met een Netflix-serie. Aflevering twee gaat verder waar aflevering één eindigde. Een voorbeeld hiervan is De Brand in het Landhuis. - Elke aflevering een apart verhaal
Iedere aflevering bevat een apart, afgerond verhaal, steeds verteld door dezelfde verteller. Een voorbeeld hiervan is Reply All. - Eén aflevering, meerdere verhalen
Vaak hangen die verhalen binnen een aflevering thematisch samen. Een voorbeeld hiervan is This American Life. De verhalen zijn – net als in de andere subcategorieën in deze hoofdvorm – vaak op locatie opgenomen. Ze worden met een voice-over aan elkaar gepraat.
Cross-overs tussen verschillende podcastvormen
Er zijn natuurlijk ook cross-overs tussen verschillende podcastvormen. Denk bijvoorbeeld aan gesprekspodcasts waarin stukjes reportage verwerkt zijn. Maar de indeling in zes podcastvormen biedt wel handvaten als je een vorm gaat kiezen voor je eigen podcast. Bedenk welke vorm het best past bij wat jij wil vertellen. Het ligt vaak voor de hand om een interviewer en een paar gasten aan tafel te zetten, maar er is nog veel meer mogelijk!
Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!
© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.