Podcasts zijn een prachtige manier om te communiceren met je doelgroep: ze komen dichtbij, je hebt de oprechte aandacht en de boodschap blijft lang hangen. Tenminste… áls je er een boeiend verhaal van maakt.

Hoe maak je audiocontent die de aandacht vasthoudt? Dat is waar wij graag bij helpen. NAP1 maakt podcasts van goede verhalen. En omgekeerd: we maken van elke podcast een goed verhaal. Natuurlijk hebben we een podcaststudio, maar we zijn in de eerste plaats contentmakers.

Zo helpen we organisaties, bedrijven en zelfstandigen met het produceren van aantrekkelijke audiocontent. Van je eerste idee tot je eigen podcast op Spotify, Apple of Google Podcasts. Dat doen we onder andere voor Politie Nederland en het Nationale Deltaprogramma.

Waarom podcast? Podcasts zijn bij uitstek geschikt voor storytelling. Ze bieden ruimte voor je eigen verhaal, verteld op een manier waar je publiek echt naar wil luisteren. Geen schreeuwerige reclame, maar hoogwaardige audioverhalen, waar je doelgroep echt iets mee kan. Iets aan heeft.

Wat we doen:

Redactie

Publicatie

Promotie

Podcast produceren: 'one-stop-shop', maar altijd sámen

Samen met onze opdrachtgevers creëren we professionele podcasts. Elke stap stemmen we met je af, zodat we een podcastkanaal opzetten dat past bij je wensen, ideeën en doelstellingen. Je kunt bij ons terecht voor letterlijk alles dat bij het maken van een podcast komt kijken. Maar: we doen met evenveel liefde één enkele stap uit het proces, of de complete productie. Zo kunnen we:

 • Adviseren over het concept, het doel en de doelgroep;
 • Redactie voeren: sprekers vinden, voorgesprekken houden, vraagsuggesties bedenken, een script schrijven;
 • Je productie organiseren en produceren: we maken afspraken en planningen, leggen de agenda’s naast elkaar en boeken locaties;
 • Presenteren en interviews doen: we kunnen de perfecte gastvrouw of -heer voor je podcast vinden, of we helpen je om zélf een goede presentator te worden;
 • Je podcast opnemen: we kunnen je ontzorgen op technisch gebied, met de juiste apparatuur en de expertise om deze te bedienen;
 • Je afleveringen monteren: we zetten met zorg en aandacht de schaar in je opnames om van een ruwe opname een perfecte aflevering te maken;
 • Je podcast publiceren: we kunnen je podcast uploaden en distribueren naar alle podcast-apps;
 • Promotie doen: we ontwerpen podcastcovers, promotievideo’s en beeld, schrijven social media teksten en adviseren over de ‘best practices’ voor het delen van je productie op social media.

Stappenplan

Bij het maken van een podcast komt meer kijken dan een microfoon aansluiten en op record drukken. Met het stappenplan van NAP1 maak je er een goed doordachte productie van.

De inhoud staat voorop

Podcasts maken is het samenbrengen van inhoud en techniek. Hoewel we een fascinatie hebben voor knopjes en kabeltjes, staat het verhaal voor NAP1 voorop. Zonder goede inhoud gaat zelfs de beste apparatuur je niet helpen.

Als je een podcast wilt maken en publiceren, moet je dus zorgen voor een goed verhaal. De kracht van NAP1 is het vinden van dat boeiende verhaal. Dat is er – altijd! Soms dringt het goede verhaal zich op. Maar vaak is het flink werken aan hoe je de feiten vertelt, wie de hoofdpersonen eigenlijk zijn, en wat de juiste  insteek voor de aflevering is. Kortom:

Hoe maken we van wat jij wilt vertellen iets dat mensen echt willen horen?

Hierin zit de toegevoegde waarde van NAP1. Wij hebben ervaring met:

 • het vinden van de juiste ‘aanvliegroute’ voor je verhaal;
 • het vinden van geschikte sprekers;
 • het ontlokken van interessante antwoorden;
 • het schrijven van boeiende teksten voor gesproken woord;
 • het maken van montages die de aandacht vasthouden tot de laatste seconde.

Daarnaast weten we de weg in ‘podcastland’. Je kunt bij ons terecht met je vragen over podcast hosting, podcast op Google, je podcast uploaden naar iTunes (eigenlijk Apple Podcasts), podcast software, het laten maken van podcast muziek en het adviseren over de auteursrechten.

"Prachtig verslag van het Deltacongres. Hele mooie, duidelijke podcasts. Een genoegen om naar te luisteren."
Leonieke Hurts "prachtige podcasts"
Leonieke Hurts
Productie Nationaal Deltacongres

Wat kost het maken van een podcast?

Een goede vraag! Maar hier is moeilijk een algemeen antwoord op te geven. Elk project is inhoudelijk anders, elke organisatie is anders. Soms verzorgen we de complete productie en de andere keer alleen de eindmontage. De ene keer maken we 5 afleveringen en de andere keer 25. Wil je toch snel een grove inschatting? Bel ons even en schets ons je idee: vaak kunnen we in een telefonisch gesprek al binnen 10 minuten een eerste inschatting van de kosten geven. 

Podcast opnemen: apparatuur

Wat heb je nodig om een podcast op te nemen? Het allerkortste antwoord:

 • een microfoon;
 • een hoofdtelefoon;
 • een recorder;
 • montagesoftware.

Maar welke type microfoon gebruik je in welke situatie? Heb je een statief nodig? Welke recorder gebruik je voor een solo-aflevering? En welke voor een tafelgesprek met 4 mensen? En wat neem je mee voor een interview op straat? In de natuur? Hoe zet je montagesoftware op zijn best in? NAP1 heeft de expertise en de antwoorden. We geven advies of we gaan zelf voor je op pad: we doen niets liever dan mooi geluid opnemen!

En, dit gaat niet direct over podcast apparatuur, maar is toch belangrijk: we adviseren ook graag over een goede opnamelocatie. Dat hoeft niet perse een geluidsdichte studio te zijn – we maken immers geen radio. Maar niet elke locatie is even geschikt als je wilt dat het professioneel klinkt.

Lees meer over onze apparatuur voor het maken van podcasts.

Podcast opnemen met de mobiele podcast studio

Zelf maken

Kun je ook helemaal zelf een podcast maken? Natuurlijk kan dat –  wat is er nu mooier dan de magie van iets creëren met audio? Opnemen, monteren, publiceren en terugluisteren! Als je op zoek bent naar een 100% DIY-oplossing, neem dan eens een kijkje bij Anchor – die maakt dit proces supermakkelijk. Begin gewoon! En leer het jezelf – of klop later nog eens bij ons aan.

Maar NAP1 is er niet voor podcasters die alles zelf willen gaan doen. Wij zijn op ons best  bij opdrachtgevers die onze geoefende oren, en onze ervaren vertellers, graag tijdens het maakproces aan het werk zetten. Je hoeft ons natuurlijk niet je complete productie uit handen te geven, een deel kan ook. Wel willen we graag zo werken dat we, in goede samenwerking, echt het verschil kunnen maken. 

Klinkt dat goed? Laten we kennismaken.