Wat mag er nou wel en niet met afeveringsnummers van je podcast? Waarom stuurde Apple daar een mail over? En wordt jouw podcast echt van iTunes gekicked als je een foutje maakt? Het leek wel alsof apple een bom had laten ontploffen, maar nu het stof is neergedaald wil ik nog even op een rijtje zetten wat er aan de hand is, en wat jij het beste kunt doen met je afleveringsnummers.

De eerste email van Apple aan podcasters

Het begon allemaal met een onverwachte email van Apple Podcasts, op 27 februari, die gestuurd is aan iedereen die een podcast heef aangemeld in Apple Podcasts. Apple vraagt daarin of we allemaal de metadata van onze shows willen optimaliseren. Met metadata bedoelen ze dan: alle informatie óver je show: dus de titel van je aflevering, de omschrijving, de maker, enzovoorts. Ze vragen daarin onder andere om geen afleveringsnummers in het titelveld op te nemen. En – dan komt het stukje waar iedereen zo van schrok: “These practices could result in your show being rejected or removed from Apple Podcasts.”  Vrijvertaald in het Nederlands: als je je niet aan deze regels houdt, kan het zijn dat je show van Apple Podcasts wordt verwijderd. En toen schrok iedereen zich een hoedje – want heel veel podcasters hebben juist wel afleveringsnummers in het titelveld staan. En in principe met een goede reden. En niemand wil natuurlijk dat zijn afleveringen van Apple Podcasts gegooid worden.

De tweede email van Apple aan podcasters

De commotie drong uiteindelijk ook door tot het team van Apple Podcasts. Ze ontvingen er veel vragen over, en dus besloten ze op 1 maart er nog eens een mail achteraan te sturen. En daarin zetten ze, in vette letters: “Your Show Won’t Be Removed for Having Episode Numbers in Episode Titles”  En ze leggen uit dat ze al in september 2017 nieuwe invulveldjes hebben geïntroduceerd, speciaal voor afleveringsnummers en seizoensnummers van podcasts. En ze moedigen je aan om die te gebruiken – met als doel dat de metadata over alle verschillende podcasts er een beetje netjes uitziet. En ze leggen ook uit dat ze je show NIET zullen verwijderen alleen maar omdat je afleveringsnummer in je titel hebt.

De opbouw van een podcast RSS-feed

Maar ondanks de goede bedoelingen van Apple, blijft het hiermee voor veel mensen nog steeds een beetje onduidelijk wat Apple nou precies bedoelt. En van je wil. En wat Apple niet wil. Apple maakt het ook een beetje ingewikkeld, omdat ze eraan voorbij gaan dat bijna geen enkele podcaster zelf, met de hand, zijn of haar RSS-feed maakt. Wat Apple eigenlijk wil is dat RSS-feed er wat netter uit komt te zien, maar wat ze er niet bij vertellen is dat je die aanpassingen – waarschijnlijk – gewoon bij je podcasthosting provider kan doen. En daar heet het helemaal geen RSS feed, daar ben je gewoon een nieuwe aflevering aan het uploaden. Om het helemaal te begrijpen, moet ik je wel even uitleggen wat een RSS-feed nou eigenlijk is. Daarbij ga ik toch weer even de vergelijking met YouTube aan. Als jij een video wil delen met de rest van de wereld, kan je die uploaden naar YouTube. Als iemand die wil bekijken, gebruikt die persoon nog steeds YouTube. Dus de maker en consument zitten op hetzelfde platform. Met podcasts werkt dat anders. Jij uploadt je podcast naar je podcasthostingprovider, zoals bijvoorbeeld, Blubrry, Podbean, Libsyn of Anchor. Daar vul je een aantal velden in, zoals de naam van je aflevering, de titel dus, soms ook het afleveringsnummer, een omschrijving, soms een apart plaatje per aflevering, enzovoorts. Wat jou podcasthostingprovider voor jouw doet, is daar een RSS-feed van maken. Dus wat JIJ ziet is een website voor podcastmakers, met invulveldjes en een knopje om alles op te slaan. Maar wat je podcasthostingprovider daarvan maakt, is een heel saai, min of meer leesbaar tekstbestand. En dat tekstbestand is die RSS-feed. Iedere keer dat jij iets wijzigt aan je feed, een aflevering toevoegt of een komma verbetert, genereert jouw podcasthosting provider een nieuwe versie van je feed. Die RSS-feed staat gewoon ergens openbaar en is voor elk mens en elke computer te bekijken. En dat doen andere computers ook: want de servers achter alle verschillende podcasts-apps lezen eens in de zoveel tijd je feed uit en kijken of er iets aan veranderd is. Of je een nieuwe aflevering hebt toegevoegd bijvoorbeeld. Of dat je een komma hebt gewijzigd. Zo werkt dus die RSS-feed.

Een podcast RSS-feed is een verplichte invuloefening

Er zijn wat min of meer standaardafspraken gemaakt over hoe zo’n podcast RSS-feed eruit moet zien. Er zijn verplichte elementen, zoals dat elke aflevering een titel moet hebben. En niet-verplichte elementen, zoals een apart cover foto per aflevering. Als die standaardafspraken er niet waren, konden de podcasthostingproviders en de apps niet goed met elkaar praten, dat begrijp je.

Apple wil het net even anders

In dat lijstje verplichte velden, zit geen veldjes voor afleveringsnummer. En ook geen veldje voor seizoensnummer. Maar veel podcastmakers vinden het wel heel handig om hun aflevering, en vaak ook hun seizoenen, te nummeren. Dat maakt het bijvoorbeeld makkelijk om in een ander aflevering te verwijzen naar een eerder aflevering. Dus wat doen veel podcastmakers: die zetten het nummer van de aflevering in de titel. Stel je had een aflevering over het timmeren van een konijnenhok, dan geef je bijvoorbeeld als titel op:
 • Papa timmert een konijnenhok
 • 121 – Papa timmert een konijnenhok
 • #121 Papa timmert een konijnenhok
 • Papa timmert een konijnenhok #121
 • S3E121 Papa timmert een konijnenhok
En dat is ook een prima manier om je afleveringen te nummeren. Behalve dan dat iedereen een beetje zijn eigen manier hanteert om dat te doen, en dat dat er een beetje rommelig uitziet. En daarom heeft Apple een paar aanvullende afspraken bedacht om dit op te lossen. Dit hebben ze dus al in september 2017 aangekondigd als ik de email goed begrijp. Ze hebben 2, of eigenlijk 3, veldjes toegevoegd:
 • Een veld voor afleveringsnummer
 • Een veld voor seizoensnummer
En Apple wil nu dat je DIE velden gaat gebruiken voor de nummertjes, die nummertjes niet meer in je titelveld zet. Maar, dit is dus een eenzijdige aanvulling van Apple op het RSS-model. En daar zijn 3 problemen mee: ten eerste ondersteunen niet alle apps deze nieuwe velden van Apple. Dus je kunt ze wel invullen, dat betekent nog niet dat ze ook getoond worden in alle podcast-apps. Ten tweede: niet alle podcastinghostingprovider hebben ook de mogelijkheid aangebracht om deze velden ook in te vullen. En ten derde: Apple gebruikt het zelf ook nog niet 100% correct, want in Apple Podcasts werkt dit wel, als ik het goed heb. Maar in iTunes, de desktopapp, werkt dit nog niet goed. Nu snapt Apple ook wel dat ze niet de hele markt kunne dwingen alles op hun manier te doen, dus hebben ze een derde extra veld bedacht:
 • iTunes title
En daar kun je een aparte titel voor iTunes opgeven. Een titel zónder nummertjes erin dus. En dan kun je in de gewone titel, wel nummertjes gebruiken, zodat alle andere apps je podcast ook een beetje fatsoenlijk laten zien. Je ziet hier overigens aan dat de podcastwereld eigenlijk nog niet echt volwassen is, maar dat is een ander verhaal.

Wat moet je nu concreet doen met je podcast-afleveringsnummers?

Heel concreet: je moet controleren of je bij jouw podcasthostingprovider deze 4 velden per aflevering kan invullen:
 • Titel
 • Aparte iTunes-titel
 • Afleveringsnummer (Episode number)
 • Seizoensnummer (Season number)
Als die velden bestaan, gebruik je ze als volgt:
 • Titel: de naam van je aflevering INCLUSIEF nummers
 • Aparte iTunes-titel: de naam van je aflevering EXCLUSIEF nummers
 • Afleveringsnummer (Episode number): alleen het afleveringsnummer
 • Seizoensnummer (Season number): alleen het seizoensnummer

Waarom doet Apple dit?

Ik hoorde dit goed uitgelegd in een ander podcast, The Feed van Libysn, en daarin zeggen ze: Apple zet altijd de luisteraar voorop, de podcastmaker komt op de tweede plaats. Dus Apple wil vooral de luisteraar een zo goed mogelijk ervaring bieden. Podcastafleveringen moeten er netjes uitzien als ze in een lijstje staan, en dus maken we afspraken hoe we die metadata opschrijven. En bovendien, als die metadata op de goede manier is gestructureerd, hebben ook mensen met een visuele beperking minder hobbels te nemen: screenreaders werken namelijk beter als de afleveringsnummer in een apart veld staan.

Wat nu als je podcasthostingprovider deze opties niet heeft?

Dan hebben ze een beetje zitten slapen of maken ze strategisch verkeerde keuzes. Apple is namelijk nog steeds de grootste motor achter het verspreiden van podcasts. Andere partijen zoals Spotify groeien wel, maar Apple blijft voorlopig de grootste en die dicteert dus in zekere zin de markt. Een goede podcasthostingprovider ziet dat ook in, en had die aparte velden dus allang moeten toevoegen. Helaas zit ik zelf wat betreft voorlopig aan de verkeerde kant van het spectrum, want ik host deze podcast bij Anchor, en die heeft dit maar half geïmplementeerd: wel episode numbers en season numbers, maar geen apart titel veld voor iTunes. Maar wat moet je doen in zo’n geval? Je hebt 3 opties:
 1. Je zet toch gewoon je afleveringsnummer in de titel, je onthoudt dat Apple je er niet afgooit als je ze alleen dit verkeerd doet en je doet verder niets.
 2. Je verwijdert voorlopig alle afleveringsnummers uit de titels en je voegt ze later weer toe als je hostingprovider is wakker geworden en zijn ding voor elkaar heeft.
 3. Je stapt over naar een andere podcasthostingprovider.

Links

Categorieën: Tussen de Oren