Deze aflevering is een kort tussendoortje over bromgeluid en ruis bij het opnemen van een microfoon. Ik liep laatst tegen een probleem aan dat podcasters vast wel vaker hebben, en het leek me aardig om mijn oplossing met jullie te delen.

Ik heb zelf net een paar testjes gedaan met verschillende kabels en verschillende manieren om die kabels te neer te leggen. Het is absoluut een technisch nerd onderwerp dit, maar toch te leuk om niet even te laten horen.

Nieuwe podcastmicrofoon

Het begon er allemaal mee dat ik nieuwe microfoon kocht, een Shure SM7B, een microfoon die veel door podcasters gebruikt wordt. Er zijn trouwens goedkopere alternatieven, waar je ook hele goeie podcasts mee kan maken, maar ik wilde deze graag aan mijn assortiment toevoegen, omdat het een soort van standaard is en ik een paar problemen hoorde in mijn condensator microfoon.

De Shure SM7B is echt een klassieker, met een zeer eigen geluid. Een nadeel van deze microfoon is wel, dat er een nogal zacht geluid uit komt, dus je moet dan de gain op je audio interface vrij ver omhoog draaien om te zorgen dat je het geluid hard genoeg opneemt.

Microfoonkabel

En daarbij ontstond een ongewenst bijeffect: namelijk een ruisje en een brommetje. Nou heb je altijd wel een beetje van dit soort bijgeluiden, maar ik vond dit te hard, omdat je het met oortjes in, op je telefoon, echt kon horen, zodra ik stop met praten. Dat kun je absoluut gezeur noemen hoor, een puntje voor mierenneukers, maar ik ben zo’n mierenneuker. Dus toen heb ik eerst eens een andere microfoonkabel gepakt. En die heb ik niet netjes langs de muur weggewerkt, maar dwars door de kamer over de vloer gelegd, direct van mijn computer naar het hoekje waar ik inspreek. Ik heb dus geen enkele andere instelling veranderd, maar alleen de kabel gewisseld en een stukje opgenomen zonder te praten. En toen klonk het al een stuk beter.

Wat bleek uiteindelijk? In de ruimte tussen de vloer en de plint, waar ik de microfoonkabel had weggestopt, lag ook een stroomkabel. Zodra je die twee kabels niet direct naast elkaar legt, is het brommetje een stuk minder.

Cloudlifter

Dus: mocht jij ooit last hebben van brommetjes, kijk dan goed of je signaalkabels niet te dicht langs stroomkabels lopen. En vervang eens een kabel door een andere, wie weet wat het oplevert. Mijn microfoonkabels zijn niet de nieuwste en niet de allerbeste, dus misschien kan je daar ook nog winst mee behalen. Stroomkabels gescheiden houden van signaalkabels helpt trouwens het beste tegen zachte brommetjes. Het ruisje was erg toen nog steeds. Maar dat had voornamelijk te maken met de kwaliteit van mijn pre-amps, mijn microfoonvoorversterkers. Die moeten voor deze microfoon vrij ver open – dat ook de reden was dat je het brommtje veel meer ging horen. Maar de pre-amps produceren ook geluid van zichzelf, en hoe harder je ze zet, hoe erger dat wordt. Het antwoord daarop was een cloudlifter, een extra voorversterker die je tussen je kabels plaatst.

Categorieën: Tussen de Oren

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *