Dit is de Podnieuws Update van vrijdag 7 juni 2019 (S1-E20), met in deze editie:

  • De Brand in het Landhuis wint de Dutch Podcast Awards en mag zich een jaar lang de beste podcast van Nederland noemen.
  • Anchor komt met voice messages, maar het werkt bij mij nog belabberd.
  • En: Spotify haalt 2 belangrijke nieuwe podcastproducenten binnen

Dat, en meer, in de Podnieuws Update van vrijdag 7 juni. Beluister ‘m in de player, of lees verder.

Dutch Podcast Awards uitgereikt

Donderdagavond zijn ze uitgereikt: de jaarlijkse Dutch Podcast Awards. Zowel het publiek als de vakjury mochten stemmen en die hebben in diverse categorieën de beste podcast gekozen.

  • In de categorie Lifestyle, Maatschappij en Gezondheid is Man man man gekozen tot winnaar.
  • Live Slow Ride Fast is de beste in de categorie Sport. De Krokante Leesmap won in de categorie Media en Opinie en De Oversteek was de beste zakelijke podcast.
  • Uit alle winnaars per categorie is uiteindelijk  de beste podcast van Nederland gekozen – en dat werd, niet heel verrassend, maar ik denk wel erg terecht, De Brand in het Landhuis.
  • En dan werd ook nog de beste podcastpresentator van Nederland gekozen; in deze categorie waren 20 genomineerden. De eer ging uiteindelijk naar Lamyea Aharouay van de NRC-podcast Haagse Zaken.

Anchor komt met voice messages

Podcasthost Anchor heeft nu voice messages geïntroduceerd. “Je podcast is een brug tussen jou en je luisteraars en er is niets dat lijkt op de relatie tussen een podcaster en zijn publiek.” schrijft Anchor op Medium. “Maar het is altijd een technische uitdaging geweest om dit gemeenschapsgevoel in je show op te nemen.”

Anchor had daarvoor al het voice message systeem gebouwd. Maar daar moesten je luisteraars de Anchor App voor geïnstalleerd hebben. Sinds vorige week is dat, volgens Anchor, niet meer nodig. Luisteraars kunnen nu voice messages achterlaten vanuit de browser, zonder die app dus. Dat werkt met een link, die jij als podcastmaker kunt opnemen in de show notes.

Je luisteraar wordt dus naar een browservenster gestuurd waar ze een bericht kunnen opnemen van maximaal 1 minuut. Heb jij zin om het te proberen? Ik zet uiteraard zo’n link in de show notes. Er is nog wel 1 klein onhandig puntje:

Het is dus nodig dat je inlogt bij Anchor of een account aanmaakt – wat natuurlijk een flinke barrière is om überhaupt zo’n voice bericht te sturen, maar Anchor zegt dat dat nodig is om te zorgen dat ‘iedereen een goede ervaring heeft op Anchor’. Ik denk dat ze een beetje bang zijn voor een soort spam, racistische opmerkingen, enzo, en door het niet anoniem te maken, maak je de kans op dat soort reacties natuurlijk wat minder groot.

Als je dit wilt gebruiken moet je je podcast dus hosten bij Anchor – en je moet in de settings van je Anchor account even naar beneden scrollen en aangeven dat er automatisch zo’n link aan je show notes toegevoegd moet worden.

En dan nog is het niet eenvoudig hoor… ik wilde dit dus testen, maar moest eerst diep in de browserinstellingen van Chrome op mijn telefoon duiken om de Anchorwebsite toegang te geven tot mijn microfoon. En ik ben best technisch, maar ik moest daar toch echt even flink naar zoeken.

Daarna kon ik inderdaad een stukje geluid opnemen, maar om het ter versturen, moest ik dus, zoals gezegd, inloggen met mijn eigen Anchoraccount, wat niet lukte omdat ik altijd op Anchor inlog via Google, en die optie zit weer niet in dit voice message systeem. Of ik kon het in ieder geval niet vinden.

Toen ik zuchtend koos om dan maar een nieuw account aan te maken, kreeg ik wéér andere problemen. Ik kon niet op Sign In klikken, omdat die button niet actief werd, maar zonder een duidelijk foutmelding van wat er mis was, en dus kwam ik ook niet verder. Toen heb ik het maar opgegeven. Voor mij een teleurstellende ervaring dus. Het kan natuurlijk net met de combinatie van mijn browser, telefoon en account te maken hebben, maar het blijft jammer als je eerste kennismaking zo moeizaam verloopt. Vooral omdat dit het sturen van stemberichten juist makkelijker moet maken, terwijl ik het nu juist ingewikkeld vond. Volgens mij is er iets te weinig getest en iets te snel gereleased.

Spotify begint met testen van ‘curated’ podcast playlists

Spotify gaat deze zomer uitgebreid testen met podcastplaylists die op de gebruiker zijn afgestemd. Dat meldt The Verge in een uitgebreid artikel. Spotify gaat om te beginnen testen onder 5% van de gebruikers in Engeland, Amerika, Canada, Mexico, Zweden, Colombia, Chili, en Argentinië. Ze gaan dan playlists tonen in verschillende thema’s, waaronder true crime, geek culture, walking en relaxing.

Hoe vaak de categorieën ververst gaan worden en hoe de selectie tot stand komt is allemaal nog onduidelijk. De bedoeling van het geheel is uiteraard om de discovery van podcasts te verbeteren. Dat is nu vaak afhankelijk van of een podcast genoemd wordt in een andere podcast, wat natuurlijk niet erg opschiet.

Eén opmerking nog: het gaat hier dus om zogeheten curated playlists, die dus door mensen worden samengesteld. Volgens The Verge wordt het pas echt interessant als Spotify algoritmes dit werk gaat laten doen, omdat de aanbevelingen dan nog veel persoonlijker worden. En de algemene verwachting is wel dat Spotify uiteindelijk die kant op wil.

Podcastaankondigingen op de Apple Worldwide Developers Conference

De Apple Worldwide Developers Conference is deze week geweest – en daar deed Apple een aantal aankondigingen (1h45) met betrekking tot podcasts. Zoals – volgens verwachting – dat iTunes wordt uitgefaseerd voor de Mac en dat we daar Apple Podcasts voor desktop voor terugkrijgen. iTunes wordt dus opgebroken in 3 apps. Voor Windows blijft iTunes voorlopig bestaan. Maar voor Mac krijg je er dus een nieuwe app bij, Apple Podcasts, zoals dat ook al bestaat voor iPhone.

Apple Podcast voor de Mac verschijnt in de herfst, zo kondigde Apple aan. Na Google gaat nu ook Apple podcasts doorzoekbaar maken middels audiotranscripties. Dat betekent dus dat je podcasts straks niet alleen op hun titel of op de tekst in de show notes kunt zoeken, maar ook op wat er in de podcast gezegd wordt – maar deze functie is vooralsnog alleen in het Engels beschikbaar.

Daarnaast gaat Apple aanpassingen doen aan de categorie-indeling van podcasts. Zo komen er nieuwe toplevel categorieën voor Fiction, History, en True Crime. En daar horen ook weer tientallen subcategorieën bij, zoals bijvoorbeeld Drama onder Fictie. Sommige categorieën krijgen een nieuwe naam, en enkele categorieën worden opgeheven. Op Podcasts Connect staat een complete nieuwe lijst.

In totaal gaat het om meer dan 100 veranderingen in de categorieënlijst, zo heeft Podnews geteld. En James Cridland van Podnews  heeft ook alle wijzigingen op een rijtje gezet.

Barack en Michelle Obama gaan podcasts maken voor Spotify

En tot slot: Spotify heeft een mooie deal binnen gesleept – ze hebben met Barack en Michelle Obama afgesproken dat die exclusieve podcasts voor ze gaan maken. Het gaat om een deal tussen Spotify en Higher Ground – dat is het productiebedrijf van de Obama’s. Ze gaan podcasts ontwikkelen en produceren, maar ze zullen zelf ook te horen zijn. Wat voor podcasts het precies worden is nog niet bekend, maar volgens Spotify gaat het om een brede waaier aan onderwerpen.

We hebben altijd geloofd in de waarde van boeiende, tot nadenken stemmende gesprekken, zegt Obama in het persbericht. “Het helpt ons om verbindingen met elkaar te leggen en ons open te stellen voor nieuwe ideeën. “

En Michelle Obama voegde er nog aan toe: “We zijn erg blij dat we de mogelijkheid hebben om stemmen te versterken die te vaak worden genegeerd of het zwijgen worden opgelegd, en via Spotify kunnen we die verhalen met de wereld delen.” De Obama’s sloten met Higher Ground eerder al een dergelijke deal met Netflix.

Categorieën: Tussen de Oren

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *