Dit is de Podnieuws Update vrijdag 3 mei 2019 (S1-E15), met in deze editie:

 • Korea Podcast genomineerd voor de Dutch Podcast Awards
 • De Rodecaster Pro heeft nu multitrack naar SD
 • En: Bill Clinton komt met een podcast

Dat, en meer, in de Podnieuws Update van vrijdag 3 mei. Beluister ‘m in de player hieronder, of lees verder.

Longlistfase Dutch Podcast Awards afgerond

De genomineerden voor de Dutch Podcast Awards zijn bekend gemaakt. De longlistfase is dus afgerond nu – die begon eind maart en in die periode konden podcasts genomineerd worden door het publiek. Uit alle genomineerden zijn selecties gemaakt in verschillende categorieën en per categorie kan er nu gestemd worden.

Een paar opvallende en minder opvallende nominaties:

 • In de categorie Media en Opinie vinden we de Krokante Leesmap, de Jensen Podcast en Trust Nobody, de podcast over Wie is de Mol van onder andere Elger van der Wiel;
 • De Grote Vriendelijke Podcast – over jeugdliteratuur – is genomineerd in de categorie Kunst & Cultuur & Muziek;
 • In de categorie Verhalend is – niet onverwacht – De Brand in het Landhuis genomineerd;
 • En, ook opvallend, in de categorie Beste Host zijn maar liefst 20 nominaties;
 • De Dutch Podcast Awards worden georganiseerd door BNR en ze hebben ook 5 van hun eigen podcasts in de shortlist gezet, waaronder Ondernemerstaboe, De Technoloog en Newsroom;
 • En tot slot – althans tot slot in mijn selectie: In de categorie Nieuws en Politiek is K-Pod genomineerd. In die podcast bespreken Remco Breuker en Annette van Soest elke maand de achtergronden bij het nieuws over Noord- en Zuid-Korea. Andere genomineerden in deze categorie zijn Betrouwbare Bronnen, Dit Wordt het Nieuws en Haagse Zaken.

De volledige lijst met genomineerden in alle categorieën staat op de website van de Dutch Podcast Awards.

Er kan nu tot 4 juni gestemd worden. De stemmen van het publiek in combinatie met die van de vakjury bepalen de winnaars. De vakjury kiest na het juryberaad uit alle winnaars per categorie de Beste Podcast van Nederland. De stembus sluit op 4 juni. Alle prijzen worden uitgereikt op donderdag 6 juni tijdens de Dutch Podcast Awards Show, live op BNR, vanuit Dauphine in Amsterdam.

Multitrack naar SD voor Rødecaster Pro

De Rødecaster Pro kan nu multitrack opnemen naar de SD-kaart. Røde heeft daarvoor afgelopen week een nieuwe firmware upgrade uitgebracht. Daardoor is een belangrijke klacht van gebruikers en potentiele gebruikers nu (min of meer) opgelost: tot nu toe was het namelijk alleen mogelijk om de totale mix op de SD-kaart op te nemen. Sommige gebruikers waren daar helemaal tevreden mee, anderen willen heel graag per track aan audionabewerking kunnen doen.

Eerder bracht Røde al een firmware upgrade uit waarbij multitrack opnemen mogelijk werd van de Rødecaster Pro direct naar de computer, maar nu kan het apparaat dus ook standalone, multitrack op SD-kaart opnemen.

Zijn daarmee alle issues opgelost? Nee, want de multitracks blijken pre-fader-opnames te zijn, dus of de fader nu open staat of dicht, het geluid wordt altijd opgenomen. Daardoor moet je dus eventuele faderacties die je tijdens het opnemen hebt uitgevoerd in je audio-editor opnieuw nadoen, op die verschillende tracks. En dat is natuurlijk in zekere zin logisch, bij multitrack wil je een zo onbewerkt mogelijke opname, zou je kunnen zeggen. En ik moet zeggen dat ik het apparaat nog nooit zelf heb mogen testen, maar mij lijkt het ideaal als de multitrack post-fader zou zijn. Persoonlijk zou ik dan alle processing van de Rødecaster Pro uitzetten (dus geen EQ, geen compressie, geen de-esser, etc., omdat ik dit in mijn editor wil doen) maar ik zou wel het gedrag van de faders mee op willen nemen. Althans, dat lijkt me op papier dus he. Binnenkort krijg ik misschien de kans het apparaat in real life mee te maken, omdat we met een aantal podcastmakers een Rødecaster meetup willen doen.

Overcast maakt delen van podcastfragmenten mogelijk

Overcast, een podcastapp voor op de iPhone, heeft een functie gelanceerd waarmee het veel eenvoudiger is geworden om een interessant fragment uit een podcast met iemand anders te delen. Gebruikers van Overcast kunnen nu een deelknop aantikken, vervolgens kunnen ze kiezen voor een audioclip, of een korte video, en dan verschijnt er een kleine interface om het juiste fragment mee te selecteren. Dit geheel kan vervolgens gedeeld worden op social media. Het is een interessante nieuwe functie, omdat het delen van podcastfragmenten tot nu toe niet erg makkelijk was. Overigens zat een dergelijke optie volgens mij ook al in de Anchor app, maar dan werkte het alleen tussen Anchor gebruikers onderling.

Spotify draait nog steeds verlies; spitsplaylist met nieuwspodcastjes

Spotify heeft de eerste cijfers over 2019 bekend gemaakt. Belangrijkste punten: Spotify heeft een grote mijlpaal behaald: ze hebben nu 100 miljoen betalende abonnees. Maar: ze draaien nog steeds verlies. Volgens het rapport gaat het om 142 miljoen euro, maar dat past volgens Spotify allemaal binnen de strategie: het platform investeert flink in podcasts en daarmee hopen ze de rest van het jaar flink wat geld binnen te brengen.

En over Spotify gesproken: sommige Spotify gebruikers hebben een dagelijkse playlist voor spitsrijders te zien gekregen waarin je favoriete liedjes worden afgewisseld met blokjes actualiteiten – korte nieuwspodcastjes dus. Er zijn screenshots op Twitter opgedoken met deze service in het Portugees. Niet in het Engels, en al helemaal niet in het Nederlands. Wie weet horen we hier binnenkort meer over.

Luminary’s eerste anderhalve week

Iets meer dan een week geleden is Luminary officieel begonnen. Luminary is een podcast app met zowel eigen content, waar de gebruiker voor moet betalen, als de gebruikelijke gratis content uit het open eco-systeem. Die gratis content is opgenomen in de catalogus van Luminary met als doel mensen uiteindelijk over te halen een betaald abonnement te nemen. Luminary is dus ruim een week bezig nu, en ze hebben een ruig eerste weekje achter de rug. Even samenvatten nog, ook met dank aan nieuwsbrief Hotpod, die alles fijn op een rijtje zette:

 • Het begon met het nieuws dat The Daily van The New York Times niet op Luminary te vinden is, een ook de podcasts van bijvoorbeeld Gimlet Media niet. En dat waren grote ontbrekende namen. Sommige Amerikaanse media zagen hier het begin van een heuse podcastoorlog in, andere zagen als oorzaak meer een licentie-probleem.
 • Later in de week werd duidelijk dat Luminary de gratis podcasts die het aanbiedt, had ontdaan van de trackingmethode die zorgt voor goede luisterstatistieken. En, het toevoegen van dynamische advertenties zou op die manier ook kapotgaan.
 • Een derde ding nog: weer een andere podcaster ontdekte dat Luminary de show notes van de aflevering ontdeed van werkende links, bijvoorbeeld naar donatieopties.

Dit alles had tot gevolg dat steeds meer podcastmakers zich van het platform begonnen terug te trekken, waaronder ook Stitcher, ESPN, en PRX, drie grote podcastleveranciers. Luminary heeft inmiddels een deel van de problemen serieus genomen en aanpassingen gedaan.

Maar het eindresultaat, zegt Nick Quah van HotPod, is toch dat mensen een slecht gevoel aan Luminary hebben overgehouden. Misschien zijn ze uiteindelijk wel te goeder trouw, maar ze hebben wel te veel fouten gemaakt, niet alleen op technisch gebied maar ook in hoe ze met de community zijn omgegaan. En het is deze week duidelijk geworden dat de podcastcommunity gezamenlijk best een hoop druk kan zetten – namelijk door podcasts van het platform terug te trekken.

2 miljoen downloads per dag voor de The Daily

De podcast The Daily van The New Tork Times wordt 2 miljoen keer per dag gedownload. Er zit inmiddels een team van 17 mensen op de show. En James Cridland van Podnews rekende ons even voor hoeveel bandbreedte dat kost. Hij komt op 963 terabyte per maand, en dat zou bij Amazon S3 bijna 49.000 Amerikaanse dollars kosten, per maand dus.

Mail van Apple

Apple heeft deze week een mail aan de podcast community gestuurd, waarin ze onder andere aankondigen dat ze nu, in iOS 12.2, de afleveringsnummers weergeven die zijn gespecificeerd in de itunes:episode tag, wat dus een reden is om die nummers eventueel weg te halen uit de titel van je aflevering, omdat ze in iOS dus dubbel zichtbaar zijn. Luister in dit kader ook naar aflevering 4 van Tussen de Oren.

Bill Clinton komt met een podcast

Bill Clinton, een van de voormalige presidenten van de Verenigde Staten (ik zeg dat er maar even bij voor de jongere kijkers), komt met een podcast. De show is getiteld Why Am I Telling You This.

In de show hoor je niet alleen Bill Clinton, maar ook Chelsea Clinton en andere stafleden van de Clinton Foundation. Waar de podcast nou precies over gaat is me niet helemaal duidelijk. Maar in de beschrijvende tekst bij de podcast in de iTunes library lezen we: “Bill Clinton is een meester in het gebruiken van storytelling bij het uitleggen van complexe onderwerpen en het dichter bij elkaar brengen van mensen.” Why Am I Telling You This? Gaat komende zomer in première.

Categorieën: Tussen de Oren

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *