Dit is de Podnieuws update vrijdag 15 maart 2019 (S1-E5), met in deze editie:

 • Je podcast kan nooit te lang zijn
 • De 9 geboden van Patreon
 • De Dutch podcast awards komen er weer aan
 • En we sluiten straks af met de podcast top 10 van deze week, met daarin een opvallende stijger.

Dit is de Podnieuws update van vrijdag 15 maart.

Ik heb me voorgenomen om vanaf nu elke vrijdagmiddag de laatste uurtjes van de werkweek te besteden aan het maken van een kort overzicht van het podcastnieuws van afgelopen week. En tussendoor publiceer ik natuurlijk ook langere afleveringen van Tussen de Oren, steeds over 1 podcastonderwerp.

Wil je reageren, mail me dan op hajo@audiodroom.nl of stuur een tweet naar @audiodroom.

Het podcastnieuws van deze week:

 • De Spotify app gaat worden voorgeinstalleerd op de nieuwste Samsung smartphones, dat hebben Spotify en Samsung deze week bekend gemaakt. Dat is goed nieuws voor podcasters, omdat Spotify de nummer 2 podcastapp is, na Apple Podcast én omdat Spotify podcasts steeds prominenter gaat presenteren.
 • Google heeft aangekondigd dat ze het mogelijk gaan maken om te zoeken in het gesproken woord van podcastafleveringen. Deze nieuwe optie zou naar verluidt de afgelopen week uitgerold worden. Maar voor zover ik weet heeft vrijwel niemand het nog echt voor elkaar gekregen. Als je nu een zoekopdracht intypt in Google podcasts krijg je wel verbeterde resultaten te zien, maar die lijken meer gebaseerd op de inhoud van de shownotes, dan dat er echt gezocht wordt in het audio van de podcastaflevering – iets waarvoor Google dus automatisch transcripties van dat geluid moet organiseren, maar dat kun je op zich wel aan ze overlaten, dus de verwachtingen zijn hoog gespannen; het zou natuurlijk goed nieuws zijn omdat Google podcasts op deze manier veel beter zou ontsluiten en vindbaar zou maken.
 • In Amerika is een podcast begonnen waarbij delen van de aflevering dynamisch ingevoegd worden. Het gaat om een wat tijdlozer basisverhaal, waarbij de laatste actualiteiten worden toegevoegd op het moment dat de luisteraar start met luisteren, op dezelfde manier waarop nu al dynamische advertenties worden ingeschoten. Een link naar dit verhaal zet ik in de shownotes.
 • In Amerika gaat een AM-zender van start waarop 24 uur per dag podcasts worden uitgezonden.
 • Als je gebruik maakt van Patreon, moet je misschien het artikel op Medium even lezen over de Negen geboden van Patreon, het gaat erover hoe ongemakkelijk het voelt om je luisteraars om geld te vragen, maar dat je het toch maar doen. Waarom? Omdat je het waard bent, dat is eigenlijk de bottom line van het artikel. Een leuk stuk om te lezen, ik zet een link in de shownotes.
 • Eind maart is het weer zover, dan is er weer Oorzaken Festival, het festival met de podcasts en audioverhalen. En Oorzaken is nog steeds op zoek naar vrijwilligers, naar publieksbegeleiders, en naar gastheren en gastvrouwen voor de infobalie. Ben jij servicegericht, steek je graag de handen uit de mouwen, lijkt het je leuk om erbij te zijn en kán je ook nog rond het laatste weekend van maart, dan kun je je aanmelden. Een link – uiteraard – in de show notes.
 • Als je Anchor gebruikt voor je podcasthosting dan heb je deze week een opgefrist dashboard te zien gekregen als je inlogt op desktop. Met vooral meer en als het goed is ook betere statistieken erin.
 • En dan is er nog weer een Amerikaans artikel verschenen, het zoveelste artikel, over het Infinate Dial onderzoek, het grote luister- en socialmedia onderzoek in Amerika. Ik haalde daar nog 1 dingetje uit waar ik me niet zo bewust van was, en dat is dat YouTube steeds meer gebruikt wordt om te luisteren in plaats van om alleen te kijken. En daarmee wordt YouTube ook steeds belangrijker als podcast… euhm… app?
 • Je podcast is nooit te lang… dat is het statement van Rob Walch van Libsyn, een van de grootste podcasthostingproviders – en ze zijn daar ook redelijk goed in het zelf maken van podcasts. Die Rob zegt: te lang bestaat niet, alleen te SAAI, dat kan wel. En hij heeft daar wat interessante statistieken bij gehaald: als je kijkt naar de iTunes top 200, dan zijn afleveringen gemidddeld 67 minuten lang, de mediaan ligt op 55 minuten. En – zegt hij – het is een verzinsel dat de ideale podcastlengte op 22 minuten ligt: slechts 6,6% is 22 minuten of korter. En driekwart van de podcasts is langer dan 40 minuten. En dat zijn dus allemaal podcasts uit de top 200, dus die zijn blijkbaar redelijk succesvol, terwijl ze toch vrij lang zijn. Zolang je ze maar boeiend maakt.
 • De Dutch Podcast Awards komen er weer aan, ze zullen worden uitgereikt op 6 juni. Een vakjury én het publiek bepalen welke podcast De Beste Podcast van Nederland wordt. Michiel Veenstra van het nieuwe Kink is dit jaar de juryvoorzitter. De opzet is hetzelfde als vorig jaar: in de longlist-fase worden alle podcast-liefhebbers opgeroepen hun favoriete podcasts te nomineren. Begin mei wordt de shortlist bekendgemaakt en kan het publiek op de genomineerden stemmen per categorie.
 • Voor een van de volgende afleveringen van Tussen de Oren ben ik bezig met een aflevering over de loudness van podcasts, dus hoe hard ze klinken. Ik zal daarin een aantal podcasts met elkaar vergelijken, we kijken even naar een officiele standaard als die er is, en ik heb al reacties binnen van verschillende bekende Nederlandse podcastmakers zoals David Achter de Molen, Botte Jellema, Marco Raaphorst en Chris Bajema. Denk je dat je iets toe te voegen hebt aan het onderwerp loudness, stuur dan een email – met veel LUFS graag – naar hajo@audiodroom.nl.
 • Tot slot kijken we even naar de Nederlandse podcast top 10 van deze week, geinventariseerd door Chartable, en puur gebaseerd op iTunes luistercijfers, dus het gaat niet om complete cijfers, maar toch…
  • Je kan wel merken dat de formule 1 dit weekend weer van start gaat, want in de top 10 staan maar liefst 3 formule 1 podcasts: op nummer 10 staat Grand Prix Radio, F1 aan tafel met Olav Mol; op nummer 3 vinden we de NOS formule 1 podcast, en op nummer 2 vinden we F1: Beyond the Grid, een Engelstalige podcast over Formule 1 van Bose, met presentator Tom Clarkson.
  • Verder vinden we in de top 10 de omdenken podcast op nummer 9, Bob doet het ook nog steeds goed, op nummer 8. Het kanaal van De Correspondent op 7, Domien Verschuren en zijn vrienden met Man Man Man op 6. Op nummer 5: de kasteelmoord, waar denk ik iedereen naar luistert die de nummer 1 al heeft weggebinged…. Op nummer 4 vinden we een harde stijger, komend vanaf plek 391, namelijk De Psychologie van succes podcast van Albert Sonneveldt en Tonny Loorbach en die gaat over het groeien van ondernemingen en de groei van ondernemers. Of zoiets.
  • En op nummer 1 natuurlijk nog steeds De Brand in het Landhuis.

Dat was het podcast nieuws van deze week. Heb je een tip voor de volgende aflevering, wil je reageren of wil je graag dat ik jouw podcast een keer noem in Tussen De Oren, mail me dan op hajo@audiodroom.nl of stuur een tweet naar @audiodroom. Vergeet niet om je te abonneren op deze podcast met het subsribeknopje, dan zit de podnieuweupdate volgende week vanzelf in je startscherm!

Fijn weekend, tot volgende week!

Show notes

Categorieën: Tussen de Oren