Hoe kun je podcasts opnemen als je niet met elkaar in dezelfde ruimte kunt zijn? Het Coronavirus zorgt voor uitdagingen. We zijn gewend om elkaar op te zoeken voor het maken van podcasts. Toch is het maken van afleveringen met een goede geluidskwaliteit niet onmogelijk. In deze aflevering van Tussen de Oren hoor je waarom geluidskwaliteit belangrijk is, en welke tools er zijn om podcastinterviews op te nemen vanuit thuisisolatie.

Als in Groningen de huizen één voor één instorten door een aardbeving, als een verslaggever van onder de resten van de laatste boerderij nog net zijn mobieltje kan pakken, dan doet geluidskwaliteit er niets toe. Dan wil je die verslaggever zo snel mogelijk horen, ook al klinkt het nergens naar. Zo lang je het kunt verstaan, kan je het publiceren – in zo’n geval. Maar als de urgentie niet enorm is, moet je zorgen voor een zo hoog mogelijke geluidskwaliteit. Maar waarom is dat zo belangrijk? En hoe doe je dat eigenlijk als je vanuit huis moet werken?

Podcast opnemen tijdens coronavirus: geen fysiek contact

Door het coronavirus werken we nu zoveel mogelijk binnen. Dat is een uitdaging voor podcasters, want we zijn gewend om elkaar op te zoeken voor interviews, reportages of storytelling-podcasts. Dat kan nu niet, dus moeten we improviseren.

Je kan – dit is de allersimpelste oplossing – je smartphone op speaker zetten, je podcastrecorder of je podcastmicrofoon ernaast leggen, en jezelf én het geluid van de telefoon opnemen. Maar er zijn manieren om dat beter te doen.

Waarom is goed podcastgeluid belangrijk?

Bij radioprogramma’s zijn er veel onderzoeken gedaan naar het belang van kwalitatief goed geluid. Een telefonisch interview blijkt een tune-out-factor te zijn. Mensen zetten de radio eerder uit, omdat ze het gesprek moeilijk kunnen verstaan, het niet prettig vinden om naar te luisteren. Want het gaat niet alleen om de inhoud. Natuurlijk, de inhoud is het belangrijkste – zonder inhoud heb je geen verhaal. Maar dat verhaal moet niet irritant zijn om naar te luisteren. Luisteraars willen dat het lekker klinkt.

Ook bij podcasts moet je daarom zorgen voor mooi, “oorstrelend” geluid. Vanuit thuisisolatie is dat lastig, maar niet onmogelijk. Daar zijn jaren geleden al trucjes voor bedacht. Ik zet er een aantal op een rijtje.

1. Tape-sync

Om te beginnen is er de tape-sync-methode. Je belt elkaar met de telefoon. Aan beide kanten van de lijn wordt het gesprek op hoge kwaliteit opgenomen. Bijvoorbeeld met een podcastmicrofoon of met de functie voice-recorder van een tweede telefoon.

Na afloop van het gesprek stuurt de geïnterviewde zijn opname via We Transfer of Dropbox naar de podcastmaker. Die legt in de montage beide opnames gelijk, met als resultaat een opname op studiokwaliteit. Dit is wel afhankelijk van de kwaliteit van de apparatuur en de akoestiek bij de geïnterviewde.

Deze methode is zo oud als het radiovak, en het werkt vaak heel aardig. Maar als de geïnterviewde geen recorder bezit, heeft hij twee telefoons nodig. En hij moet uitzoeken hoe die voicerecorder werkt. Niet iedereen is daar even handig in.

2. Tape-sync “2.0”

De tweede methode is in essentie hetzelfde, maar met wat verbeteringen die het makkelijker maken voor mensen die niet zo technisch zijn. Er zijn verschillende webapps, zoals Zencastr en Squadcast.

Update augustus 2020: Inmiddels heb ik op hun uitnodiging kennis gemaakt met riverside.fm. Deze tool is vergelijkbaar met Zencastr of Squadcast. Met 2 belangrijke verschillen. Ten eerste: riverside kan ook lokaal video opnemen; ze zeggen daarmee de enige te zijn die dat op dit moment voor elkaar hebben. Ten tweede: het is een Nederlands bedrijf, gevestigd in Amsterdam. Hun bundel van 5 uur opnemen per maand is op dit moment net iets goedkoper dan Squadcast. Ik ga deze tool de komende maanden zeker uitproberen!

Middels een link nodig je iemand uit voor een gesprek. Bij voorkeur doe je dit met een laptop of een desktopcomputer. Als je een externe microfoon hebt aangesloten, moet je die wel instellen. Er wordt aan beide kanten een opname gestart die automatisch wordt opgeslagen en geüpload. Daarna kan je beide tracks downloaden en in je audio-editor bewerken. Dat is dus hetzelfde als met de pure tape-sync-methode, maar deze methode maakt het hele proces een stuk eenvoudiger voor degene aan de andere kant van de lijn.

Maar er zijn ook wat nadelen:

 • Je bent afhankelijk van de kwaliteit van de apparatuur aan de andere kant van de lijn.
 • Bij het testen met verschillende mensen kwam naar voren dat het soms problemen gaf binnen de Citrix-omgeving of op een bedrijfslaptop. Het systeem was dan zo dichtgetimmerd met beveiligingssoftware dat er geen verbinding tot stand gebracht kon worden. Maar als er gebruik gemaakt werd van privé-laptops ging het prima.

Het verschil tussen Squadcast en Zencastr

Het enige verschil tussen Squadcast of Zencastr is dat er bij Squadcast een videoverbinding opgezet wordt. Volgens sommige podcasters is beeld essentieel om een goed gesprek te kunnen voeren. Anderen zeggen juist dat een podcast-interview met alleen geluid prettiger werkt. Het beeld wordt overigens niet opgenomen met Squadcast – het kan alleen worden bekeken tijdens de opname.

Update augustus 2020: Ook riverside.fm werkt met video, en in hun geval kan dat – zoals hierboven gemeld – ook opgenomen worden. Sterker nog: bij hun uitgebreide abonnement kun je beeld en geluid direct live streamen naar bijvoorbeeld Spotify.

Er is nog zo’n webapp, Ringr, maar die heb ik nog niet kunnen testen. Inmiddels kunnen testen: ik vind de geluidkwaliteit niet best.

3. Opname aan één zijde van de lijn

De hiervoor besproken apps werken met opnamen aan beide zijden. De app Cleanfeed heeft dit principe losgelaten. Het zet een audioverbinding op tussen de locaties, waarbij aan één kant alles wordt opgenomen. Dit wordt ook gebruikt voor live verslaggeving op de radio.

Het voordeel van Cleanfeed is dat je er heel veel gratis mee kan doen. Het nadeel is dat het alleen werkt in Chrome. En Chrome is op veel overheids- en bedrijfsnetwerken geen optie. Op de website van Cleanfeed staat een uitgebreid artikel waarin uitgelegd wordt waarom dit eigenlijk de enige methode is om goede opnames te maken. Dat heeft met het driftprobleem te maken, maar dat is te technisch om hier uit te leggen.

Wil je het superprofessioneel aanpakken, dan kan je gebruik maken van Source-Connect. Dit wordt door professionele radiostations gebruikt om live radioverbindingen op te zetten. Maar het is wel de duurste app.

En wat kost dat allemaal?

 • Source Connect – 35 dollar per maand. Of eenmalig 650 dollar; je kan het dan voor eeuwig gebruiken, zonder abonnementskosten.
 • Squadcast – 10 dollar per maand. Gratis uit te proberen met een seven day trial.
 • Zencastr – 20 dollar per maand. Je kan ook kiezen voor mp3-bestanden in plaats van wave, dan kost het voorlopig niets. (Voordat de coronacrisis losbrak, zat er op deze gratis variant een limiet van twee gasten en acht uur opnames per maand. Sinds eind maart 2020 is die limiet tijdelijk opgeheven.)
 • Riverside.fm: vanaf 15 dollar per maand.

De kwaliteit van de apparatuur aan de andere kant tijdelijk verhogen

Alle voorgaande oplossingen hebben één groot nadeel: de kwaliteit van de apparatuur aan de andere kant van de lijn. In Amerika zijn podcasters die dat probleem oplossen door de apparatuur op te sturen. Op de Amerikaanse site Medium staat het verhaal van een podcaster die een USB-microfoon van aardige kwaliteit als pakketpost opstuurt naar de andere partij. Zo’n microfoon is makkelijk aan te sluiten, ook als je niet zo technisch bent. Bij het opzetten van de verbinding moet bij de instellingen wel voor die microfoon gekozen worden, want anders gebruikt het systeem de ingebouwde microfoon van de computer. En dat is op afstand lastig uit te leggen aan iemand die het niet snapt.

Om het voor de ander makkelijk te maken om je apparatuur terug te sturen, kan je er een retourlabel bij doen. En dan maar hopen dat de ander niet van alles vergeet in de doos te doen. Elke teruggestuurde microfoon moet je ook weer testen. Het is dus wat omslachtig, maar het is te doen.

Het is ook mogelijk om van een gewone microfoon een USB-microfoon te maken. Daar zijn XLR-USB-kabels voor. Daarover staat een filmpje op Youtube van iemand die er niet zo enthousiast over is (om het zacht uit te drukken). Maar bij podcast De Dataloog werkt het – als ik het goed begrijp – vrij aardig.

4. Podcast opnemen met Skype, WhatsApp of Zoom.us

Je kan toch ook een Skype-, Whatsapp- of Zoom-meeting starten en het geluid daarvan opnemen? Dat lijkt toch heel erg op apps als Zencastr en Squadcast? Dat klopt, maar tools als Skype en Zoom zijn niet gemaakt voor podcasts. Die leggen de focus op het overbrengen van beeld met weinig vertraging. En daarvoor leveren ze vaak in op de kwaliteit van het geluid. Het is misschien niet zo slecht als het geluid van een mobiel telefoongesprek, maar met een goede microfoon en een tool als Cleanfeed of Squadcast kan je veel mooier geluid opnemen.

Tips voor het kiezen van een tool

Wat moet je nu kiezen? Je verwacht het al: “dat hangt ervan af”:

 • Hoe urgenter het verhaal, hoe minder belangrijk het geluid. Bij brekend nieuws of iets dat je zo snel mogelijk wilt publiceren, gebruik je gewoon je mobiele telefoon of wat je ook voorhanden hebt. Als het echt belangrijk is, luisteren mensen wel door de slechte audiokwaliteit heen.
 • Als je iets meer tijd hebt, probeer dan een Skype-, Zoom- of Whatsapp-meeting op te nemen. Het geluid daarvan is vaak al iets beter.
 • Als je gesprekspartner enigszins technisch is, kies dan voor de Tape Sync-methode. Laat de ander met de voicerecorder op zijn eigen mobiel het gesprek opnemen en het bestand naar jou sturen.
 • Als je het professioneel en makkelijk wilt aanpakken, kies dan voor Squadcast of Zencastr. De keuze tussen die twee kun je laten afhangen van de prijs die je wilt betalen en de vraag of je videobeelden belangrijk vindt.
 • Als het je lukt om aan beide kanten in de Chrome-browser te werken, kies dan voor Cleanfeed. Dit werkt makkelijk en heeft het beste geluid voor de laagste prijs: namelijk gratis als je met maximaal 2 personen opneemt.
 • Als je in de gelegenheid bent en het budget hebt, stuur degene die je wilt interviewen dan een goede USB-microfoon op.
 • Bonustip: tijdens de voorbereidingen van deze aflevering kwam er een verhaal binnen van Podcast-hosting-company Anchor. Zij wijzen erop dat je met de Anchor-app op een makkelijke manier via smartphones met maximaal vijf mensen een podcastopname kunt starten. Ik heb het nog niet kunnen testen, maar ik vermoed dat die opname als één track in de Anchor-library terecht komt, in plaats van als vijf verschillende sporen – maar daar is misschien best mee te werken.

Let me know!

Dat was het – hopelijk kan je hiermee uit de voeten. Ik hoor graag hoe jij het aanpakt. Je kunt NAP1 bereiken op LinkedIn, Facebook en Twitter. Of geef je reactie in de comments hieronder.

Links

Hieronder alle links uit de podcastaflevering nog een keer overzichtelijk onder elkaar:

Disclaimer: naar aanleiding van de eerste versie van dit blog (mrt 2020) heeft riverside.fm contact met NAP1 opgenomen. Ik heb vervolgens een kennismaking met hun product gehad en op basis daarvan besloten dat het de moeite waard is om riverside.fm toe te voegen aan dit blog. Ik heb hier niet voor betaald gekregen en geen korting ontvangen.

Rubriek: Tussen de Oren

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *