Dit is de Podnieuws Update vrijdag 26 april 2019 (S1-E14), met in deze editie:

  • Slechte start voor betaalde podcastapp Luminary;
  • NRC start aanstaande maandag met een dagelijkse podcast;
  • Nederland in top 10 hardst groeiende podcastlanden.

Dat, en meer, in de Podnieuws Update van vrijdag 26 april.

De Podnieuws update is een overzicht van wat mij is opgevallen in het podcastnieuws van de afgelopen week. Elke vrijdag is er een nieuwe aflevering.

Luminary heeft een slechte start

Ik kan er niet omheen: we moeten het deze week beginnen met de soap rond podcastapp Luminary. De app is deze week officieel gelanceerd, in de VS, Canada, Australië en Engeland. Nog niet in Nederland dus, maar we kijken toch geïnteresseerd mee, want ook in Nederland wordt ongetwijfeld achter de schermen volop nagedacht over een abonnementsmodel voor podcasts.

Luminary is een van de eerste podcastapps die een verdienmodel hebben waarbij podcasts achter een betaalmuur zitten. Althans, een deel. Ze hebben exclusieve content, maar ze bieden daarnaast ook alle podcasts uit het open ecosysteem aan. De bedoeling is dan dat mensen instappen op die gratis content en vervolgens zo geboeid raken dat ze uiteindelijk 8 dollar per maand neertellen om de betaalde podcasts te kunnen beluisteren.

Luminary is een startup die 100 miljoen dollar aan investeringsgeld heeft opgehaald. En tot nu toe zijn ze hard bezig de publieke opinie tegen zich in het harnas te jagen. Een groeiend aantal podcastmakers heeft het gevoel dat Luminary hun gratis podcast alleen maar in de catalogus heeft opgenomen als transportmiddel naar het betaalde model. En een aantal grote namen heeft zich daarom teruggetrokken. Dus alle podcasts van Gimlet Media vind je niet in de Luminary app. Alle podcasts die bij Anchor worden gehost: vind je niet in de Luminary app. The Daily van The New York Times? Ook niet. Parcast? Nope. Joe Rogan? Nee. Alle shows van Barstool Sports? Ook niet!

Deze week kwam bovendien naar buiten dat Luminary met veel van deze podcastmakers helemaal geen licentieovereenkomst heeft of deze pas op een heel laat moment ter ondertekening aanbood. En dat er technisch van alles mis is: de manier waarop Luminary podcast doorspeelt aan de luisteraars maakt de statistieken kapot . En Luminary verwijdert links in de show notes van podcasts, waardoor ook donatieopties niet meer klikbaar zijn.  

Op dit moment is het beeld in de Amerikaanse podcast-scene voornamelijk dat Luminary geld wil verdienen over de rug van podcastmakers zonder daarvoor te betalen.

Een aantal grote makers heeft dus alvast een statement gemaakt door zich terug te trekken van de Luminary app. En langzamerhand volgen ook de kleine makers. Luminary heeft het hele podcastlandschap niet begrepen, is de algemene mening. Het zou wel eens kunnen dat Luminary het hiermee niet gaat redden. To be continued.

Nederlandse ‘Netflix’ voor podcasts?

En hoe gaat het in Nederland met een betaald abonnementsmodel voor podcasts? Vorige noemde ik nog het blog van Patrick Kicken – die vindt dat podcast maken vrijwilligerswerk is en moet blijven – en deze week schrijft Richard Otto, de uitgever van Spreekbuis.nl een blog waarin-ie stelt dat Blendle (van Alexander Klöpping) de Netflix van podcasts moet worden. Die Netflix-van-de-podcast uitdrukking komt veel podcasters natuurlijk de oren uit inmiddels, maar Otto heeft een punt. Hij schrijf onder andere:

“Juist Blendle kan een perfect platform zijn om podcasts betaald aan te bieden. De Blendle-doelgroep is al welwillend om voor losse content te betalen, maar ook gemiddeld voldoende ‘sawy’ in het gebruik van moderne mediatechnieken, zoals podcasts.”

Otto van Spreekbuis zegt verder dat hij ervan overtuigd is dat podcastmakers heus niet alleen maar in de gratis-met-advertenties-variant willen werken. Als de inkomsten achter een betaalmuur hoger zouden zijn dan van advertenties tenminste, zouden ze best willen overstappen, denken ze.

Podcast ‘Anoniem Intiem’ wint Tegel

De podcast Anoniem Intiem heeft een Tegel gewonnen in de categorie regio. De Tegel is de prijs voor de beste journalistieke producties van Nederland. Anoniem Intiem is gemaakt door Maarten Dallinga in opdracht van Omroep Gelderland. In de serie duikt hij in de verborgen wereld van openbare seksplekken.

Nederland in top 10 hardst groeiende podcastlanden

Nederland staat in de top 10 van landen waar de podcastconsumptie het hardst groeit. Dat blijkt uit een grafiekje op Voxnest in een artikel dat voornamelijk over de groei van Spaanstalige podcasts gaat. Nederland staat in dat lijstje op de achtste plaats, vóór Italië en Duitsland, maar achter onder andere Chili, Argentinië en China.

“Storytelling podcasts werken het beste”

Storytelling podcasts met journalistieke verhalen op basis van goed onderzoek – die werken het beste voor een podcast. Dat schrijft een Australische website, op basis van de top 10 podcasts in Australië op dit moment. Alle succesvolle podcasts hebben een paar zaken gemeen, schrijft Newsmediaworks: hoge kwaliteit journalistiek, een hoog en consistent  productieniveau, en een focus op aantrekkelijk thema’s die de aandacht van het publiek weten vast weten te houden”. Ook in Nederland zien we in de top 10 een focus op dit soort journalistieke storytelling: Tante Jos, De Kofferbakmoord, Waarom, en De Brand in het Landhuis kun je allemaal tot de verhalende journalistiek rekenen en dat zijn toch 4 van de 10 plekken in de top 10.

NRC start aanstaande maandag met dagelijkse podcast

Aanstaande maandag is het zover: dan start NRC met een eigen dagelijkse nieuwspodcast. NRC schrijft er zelf over:

“We vertellen u elke werkdag het verhaal van de dag in twintig minuten audio, door onze beste journalisten. Zij praten met presentator Thomas Rueb over de verhalen die ertoe doen en waar onze experts direct context kunnen toevoegen.”

Waar we vorige week nog in de Volkskrant lazen dat hun podcast wordt opgenomen in een archiefkast, pakken ze het bij NRC meteen flink serieus aan, daar is een complete podcaststudio verrezen, op basis van een Spaanse leverancier van studiobouwpakketten. NRC werkt voor deze podcast opnieuw samen met Dag en Nacht Media. En de naam van deze nieuwe podcast is superverrassend, not! Na The Daily van The News York Times, De Dag van NPO Radio 1, koos de NRC voor de laatste optie die nog open lag: Vandaag.

En wat mij nog opviel: onderaan het bericht staat:

Vandaag is – in ieder geval voorlopig – ook via iTunes, Spotify en andere populaire gratis podcastapps te beluisteren.”

Betekent dit dat de NRC podcasts ook achter een betaalmuur gaat zetten? We zullen zien.

Reacties van luisteraars

Deze week kreeg ik een mail van Arno Peeters, een audio producer en podcast engineer uit Utrecht. Hij schreef mij dat hij zich ergert aan de encoding van podcasts bij sommige podcasthosts. En met hosts bedoel ik hier niet de host, de presentator van de podcast, maar de filehosting. Sommige hosting partijen hebben het volgens Arno echt niet begrepen: die sturen het mp3-bestand dat jij van je podcast maakt niet gewoon door naar de luisteraars, maar die comprimeren het bestand nog eens extra. En dat gaat enorm ten koste van de geluidskwaliteit. Voor sommige podcastmakers is dit ook weer een onderwerp waar ze van zullen denken: lekker boeien, maar mij interesseert dit wel degelijk, want ik vind het wonderlijk dat het hostingbedrijf denkt te moeten ingrijpen in hoe ik bedacht heb dat het voor mijn luisteraars moet klinken.

Volgens Arno doet podcast Spreaker dat bijvoorbeeld. Soundcloud doet het ook, weet ik uit eigen ervaring. Maar bijvoorbeeld Podbean laat alles intact. En Anchor, waar deze podcast is gehost ook. Dus het is iets om op te letten als je een podcasthost kiest. Dit onderwerp staat inmiddels trouwens op de ideeënlijst voor een uitgebreidere aflevering. Niet in de laatste plaats omdat ik van de week zelf in kleine twitterdiscussie terecht kwam met een Amerikaans account dat podasttips geeft en mij wist te vertellen dat een mp3 in 128mbps encodering hetzelfde is als CD-kwaliteit. En dat is gewoon duidelijk niet waar. Niet alleen in technisch opzicht niet, ik weet vrij zeker weet dat veel mensen het verschil moeiteloos kunnen horen. Wat dat betreft is het echt opletten geblazen hoor, en alles wat je aan podcasttips tegenkomt echt checken en dubbelchecken want er wordt veel onzin verkondigd. En dat checken geldt dus ook voor wat ik nu zeg: ik hoor graag je op- of aanmerkingen!

Wil je reageren, mail me dan op hajo@audiodroom.nl of stuur een tweet naar @audiodroom en ik ben trouwens ook te vinden op Facebook.

Categorieën: Tussen de Oren

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *