Stel: je buurman bonkt de hele nacht met zijn hoofd tegen de muur. Of er staat regelmatig een vrouw onder je raam te schreeuwen. Grote kans dat je dan de politie belt. En daarmee ben je niet de enige. Het aantal meldingen over verwarde personen lijkt nog steeds te stijgen. Wordt het probleem echt steeds groter of kunnen we steeds minder hebben van de mensen om ons heen of is er iets anders aan de hand? En wat is er aan te doen? Door professionals zoals politie en zorgverleners, maar ook door burgers. Daarover praat Nina van den Dungen in deze aflevering met Bauke Koekkoek, Lector Onbegrepen gedrag, veiligheid en samenleving bij de Politieacademie. En met Melchior Esser, Teamchef basisteam Veluwe-Vallei-Noord, en hij heeft ook de verwarde personen in zijn takenpakket.

Bauke Koekkoek schreef ook het boek De Kwestie Verwarde Personen.

“De Academie” is een podcastserie van de Politieacademie. Of het nu gaat om criminaliteit, overlast, voetbal, maatschappelijk protest of leefbaarheid in je wijk; de politie is haast altijd op een of andere manier betrokken. Maar wat doet zij eigenlijk? Hoe? En waarom? In deze podcastserie praten we met politiemensen uit de praktijk en wetenschappers van de Politieacademie over politiewerk in onze samenleving en hoe wetenschappelijk politieonderzoek bij kan dragen aan goed politiewerk. Zo plaatsen we met “De Academie” politiewerk in perspectief.

Meer weten over Podcast “De Academie”? Kijk dan op onze website.

Het fragment uit het Radio 1 Journaal komt uit dit artikel: https://nos.nl/artikel/2016940-meer-verwarde-mensen-maar-hoe-help-je-ze

Het fragment uit het RTL Nieuws komt van https://www.youtube.com/watch?v=QOPFC4XRGIE

Categories: De Academie