De ruimte in ons land is beperkt en de lijst met uitdagingen waar Nederland mee te maken heeft is lang. Oplossingen voor de klimaatverandering, energietransitie, de huizencrisis, het stikstofprobleem en de landbouw moeten allemaal ergens een plek krijgen, terwijl van elke postzegel al is vastgelegd wat de bedoeling ermee is. Presentator Quintin Wierenga gaat in deze aflevering op zoek naar ruimte voor oplossingen.

“We lopen fors achter met het onderhoud aan ons huis. Nu moeten we het totaal renoveren terwijl we er ondertussen in blijven wonen”, zegt Jeanet van Antwerpen, lid van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur in deze aflevering: “De komende jaren zitten we in de rommel”. Verder hoor je in deze aflevering Peter Pelzer, universitair docent Planologie en Stedelijke Toekomst aan de Universiteit Utrecht; Jantine Kriens, voorzitter van de commissie achter het Rli-advies Geef richting, maak ruimte! en stedenbouwkundige Riek Bakker, bekend van de Kop van Zuid in Rotterdam en Leidsche Rijn.

Het advies Geef richting, maak ruimte! kun je vinden op de website van de Rli. Ook andere adviezen op het onderwerp ruimte zijn daar terug te vinden, bijvoorbeeld De som der delen, Verbindend landschap of Sturen op samenhang.

Voor wie een beperking heeft of iets wil terugzoeken, is een volledig transcript van deze aflevering te vinden via https://www.rli.nl/podcast. Daar vind je ook alle afleveringen van deze serie overzichtelijk bij elkaar.

Nederland verbouwt in 7 vragen is een podcastserie van de Raad voor de leefomgeving en lnfrastructuur in samenwerking met NAP1 Podcasts.