Achter de leefomgeving van alledag gaat een digitale wereld schuil van data, platformen en digitale diensten. Dat maakt ons leven een stuk makkelijker, veiliger en leefbaarder. Maar we zijn ons er lang niet altijd van bewust hoe bepalend die digitale wereld is en hoe die werkt: hoe we wonen, reizen en consumeren wordt steeds meer digitaal beïnvloed. Wie bepaalt de digitale spelregels? Van wie zijn de data? Wie maakt nu eigenlijk de digitale dienst uit?

In deze aflevering praat Quintin Wierenga met Martijn de Waal, lector Civic Interaction Design Hogeschool van Amsterdam en auteur van ‘De Platformmaatschappij’, met Staf Depla, oud-wethouder van Eindhoven en betrokken bij Rli adviezen, met raadslid Rli Pallas Agterberg, tevens Challenge Officer bij Alliander, en met Albert Meijer, hoogleraar publieke innovatie Universiteit Utrecht.

Bijbehorende adviezen van de Rli vind je hier:

Voor wie een beperking heeft of iets wil terugzoeken, is een volledig transcript van deze aflevering te vinden via https://www.rli.nl/podcast. Daar vind je ook alle afleveringen van deze serie overzichtelijk bij elkaar.

Nederland verbouwt in 7 vragen is een podcastserie van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in samenwerking met NAP1 Podcasts. De Rli is het strategische adviescollege voor regering en parlement op het gebied van de fysieke leefomgeving.