Wat is een podcasttegel? Of hoe ziet een transcript eruit? Hoe klinkt een leader? Op deze pagina kun je een aantal voorbeelden bekijken.
Een goede podcastserie heeft baat bij een heldere strategie en een goed format.
In de strategiesessie stel je samen met een van onze storytellingexperts een goede podcaststrategie op.
Na afloop van de sessie heb je:
Inbegrepen is de mogelijkheid om ons alle vragen over podcasts te stellen die door je hoofd spoken. We hebben altijd een antwoord voor je!
Je kunt de strategiesessie ook boeken als je zelf de redactionele voorbereiding gaat doen.
Dit is het plaatje dat je bij je podcast getoond wordt in elke podcastapp. In onze kennisbank schrijven we er meer over. Hieronder een paar voorbeelden:
Een talkshowpodcast heeft meestal bij elke aflevering hetzelfde muziekje aan het begin en aan het eind. Zo’n muziekje moet natuurlijk goed passen bij je boodschap en je organisatie. En je moet er goed overheen kunnen praten – de muziek moet het gesproken woord niet overstemmen.
Hieronder een (nogal clichématig) voorbeeldje:
Bij een documentairepodcast gebruiken we naast muziek voor leader- en eindleader, ook muziek om gedeeltes gesproken woord van elkaar te scheiden of juist met elkaar te verbinden. Denk aan dit:
Een leader is een combintatie van voice-over en muziek, die samen de introductie vormt bij elke aflevering. Bijvoorbeeld:
Een transcriptie is de uitgeschreven tekst van de podcast. Ja, dat lees je goed: helemaal van A tot Z, letterlijk alles wat er gezegd wordt! Het aanbieden van een transcript is voor steeds meer overheidsorganisaties verplicht. En het is sowieso handig voor je SEO. We kunnen het transcript aanleveren als Word-bestand, als TXT of als PDF. Ondertiteling voorzien van tijdcodes (SRT) is ook een optie. Een voorbeeld:
Natuurlijk wil je je podcast onder de aandacht brengen op sociale media. Daarom maken we vaak clips voor op de socials. Kleine video’s bijvoorbeeld:
Steeds meer podcastmakers publiceren ook een integrale videoversie. Dat kan er zo uitzien:
Een bekende Nederlander de presentatie of voice-over van je podcast laten doen, kan zorgen voor aantrekkingskracht op de luisteraar. Het kan dan extra betrouwbaar overkomen. Wij werkten eerder bijvoorbeeld met Art Rooijakkers:
Als je alles juridisch goed geregeld wilt hebben, kunnen we voor je werken met quit claims. Dit is een kort contract waarin we – namens jou – met de podcastgasten afspreken dat we alles wat ze zeggen in de podcast mogen gebruiken, en dat ze niet over 3 maanden mogen zeggen dat het offline gehaald mag worden. Dat zou zonde van je inspanningen zijn, toch?