Hoe maak je een goede podcastcover?
Om een podcast te kunnen publiceren, heb je ook een plaatje nodig: een cover of artwork. Dat plaatje moet aan een paar technische eisen voldoen. En er zijn nog een paar belangrijke punten om op te letten.
Waarom is een podcastcover belangrijk?
Zo’n plaatje is verplicht. Zonder afbeelding kan je podcast niet gepubliceerd worden. Maar het is ook een manier om je luisteraars over de streep te trekken. Zij beslissen in een fractie van een seconde of ze daadwerkelijk op play gaan drukken en gaan luisteren. In die fase kan het artwork het verschil maken. Daar heb je de kans om luisteraars te laten afhaken of instappen.
Een podcastcover: de technische eisen
- Het plaatje moet een aspect ratio van 1:1 hebben. Het moet vierkant zijn, niet rechthoekig.
- De podcastcover is minimaal 1400×1400 pixels en maximaal 3000×3000. Kies liefst voor een formaat dat zo dicht mogelijk bij de maximale afmetingen komt.
- De afbeelding moet gemaakt zijn in RGB en niet in bijvoorbeeld CMYK.
Is bovenstaande een soort geheimtaal? Dan is dit waarschijnlijk een klusje dat je beter door een grafisch ontwerper kunt laten uitvoeren 😉.
De richtlijnen van Apple
Apple, een van de belangrijkste spelers in podcastland, stelt nog een aantal andere eisen aan de podcastcover:
- Je mag geen logo van Apple of iTunes gebruiken, en ook geen woorden als Apple, Apple Podcasts of Apple Music.
- Je mag ook geen afbeeldingen van Apple-producten gebruiken, dus ook niet van oortjes of een Macbook.
- Grof taalgebruik op de cover is niet toegestaan.
- Plaatjes moeten scherp zijn, niet korrelig of pixelig.
- Je mag niet refereren aan drugs of aan geweld.
- Je mag geen sponsorlogo’s of andere reclame-uitingen op je podcastcover zetten.
Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.
Wat is een goede podcastcover?
Zorg voor een sprankelend en opvallend plaatje.
- Het kan slim zijn om de titel van de podcast nog een keer in tekst op die cover te zetten. Sommige hosts zetten de titel zelf onder het plaatje, maar dat doen ze niet allemaal.
- Let op dat de lettertjes niet te klein worden.
- Gebruik niet te veel details op de cover, want in overzichten wordt het plaatje maar heel klein getoond.
- Bekijk andere podcastcovers in verschillende apps. In Spotify, Apple Podcasts, Pocket Casts, Stitcher en andere apps. Hoe gebruiken die het artwork? Waar zie je het allemaal terug en hoe groot dan? Is jouw ontwerp op dat soort plekken leesbaar genoeg? Is het kleurgebruik opvallend genoeg?
- Zorg voor artwork dat niet alleen in tekst, maar ook in kleurgebruik en in eventuele grafische elementen meteen iets zegt over wat je krijgt als je ernaar gaat luisteren. Er zit een verschil tussen de cover van de Consumentengids en een uitgave in de Bouquetreeks. Het is belangrijk dat de cover meteen het juiste gevoel oproept.
Cover per aflevering?
Ten slotte: veel hostingpartijen bieden ook de mogelijkheid om voor iedere aflevering een aparte afbeelding te uploaden. Dat kan een leuke manier zijn om je te onderscheiden. Zorg er dan wel voor dat het artwork per aflevering aansluit op het artwork van het kanaal. Als ze te veel van elkaar verschillen, werkt dat alleen maar verwarrend.
Psst! Heb je trouwens de checklist al gevonden met alles wat je nodig hebt om een podcast te publiceren?
Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!
© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.
0 reacties