Wat is een goede podcastomschrijving?
Een podcast heeft een sterke titel nodig en opvallend artwork, maar ook een omschrijving. Hoe maak je een goed tekstje en welke elementen moet je daar zeker in noemen?
Hoe komen luisteraars bij jouw podcast terecht?
We kijken eerst nog even naar de klantreis, de customer journey. Mensen komen op verschillende manieren bij een podcast terecht, maar een ervan is door een categorie aan te klikken in een podcastapp – ‘best beluisterd’ of ‘true crime’ bijvoorbeeld – en daar doorheen te bladeren. In zo’n categorie staat een lijstje van podcasts, met titel en plaatje. Als je een luisteraar daarmee overtuigt om door te klikken, geeft de omschrijving nog een klein beetje meer informatie over wat het podcastkanaal ze kan bieden. Dat tekstje moet dus overtuigen om daadwerkelijk de eerste aflevering te gaan luisteren.
De omschrijving van je podcastkanaal – we hebben het dus over het kanaal en niet over de individuele afleveringen – heeft dus dezelfde functie als de flaptekst van een boek.
Hou de doelgroep van je podcast voor ogen
Voor wie maak je je podcast en wat hebben ze eraan? De omschrijving van je podcastkanaal moet beginnen met die informatie: wat heeft je doelgroep eraan? Als je mensen wil overtuigen om te luisteren moet je ze duidelijk maken: what’s in it for them?
Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.
Twee voorbeelden van sterke omschrijvingen
De omschrijving van De Academie – de podcast van de Politieacademie – luidt als volgt:
‘Of het nu gaat om criminaliteit, overlast, voetbal, maatschappelijk protest of leefbaarheid in je wijk; de politie is haast altijd op een of andere manier betrokken. Maar wat doet ze eigenlijk? Hoe? En waarom? In deze podcastserie praten we met politiemensen uit de praktijk en wetenschappers van de Politieacademie over politiewerk in onze samenleving en hoe wetenschappelijk onderzoek bij kan dragen aan goed politiewerk. Zo plaatsen we met De Academie politiewerk in perspectief.’
De Academie
Met woorden als ‘criminaliteit’, ‘overlast’, ‘voetbal’ en ‘maatschappelijk protest’ proberen we de mensen voor wie de podcast bedoeld is te raken. Zo komt het dichtbij. We beginnen dus bewust niet met allerlei wetenschappelijke onderzoeken.
Een tweede voorbeeld is de omschrijving van de podcast Kaas. Dat is geen productie van NAP1, maar gewoon een heel goed voorbeeld.
‘Deze podcast is voor mensen die zelfverzekerd de kaaswinkel binnen willen stappen. Voormalig kaasverkopers Joppe en Lieven nodigen zichzelf uit aan de keukentafels van culinair experts en kaasmakers. In het eerste seizoen leer je over vijf verschillende kaasfamilies en hoe je aan de hand daarvan een doordachte kaasplank samenstelt. Ook nemen Joppe en Lieven je mee op reportage naar kaasmakers in Nederland en daarbuiten.’
Kaas
De openingszin ‘Deze podcast is voor mensen die zelfverzekerd de kaaswinkel binnen willen stappen’ is ijzersterk. Je weet meteen voor wie de podcast bedoeld is én wat je er als luisteraar aan hebt.
Hopelijk inspireren deze twee voorbeelden je om zelf ook een aantrekkelijke omschrijving te verzinnen.
Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!
© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.
0 reacties