Podcastkennisbank
Afdrukken

Wat is een goede podcasttitel?

Een paar elementen zijn verplicht in de RSS-feed van je podcast. De titel is er een van. Maar hoe verzin je nou een goede naam voor het beestje?

Een kantoor gebouw met in grote letters "Your name here" erop.
Wat is een goede naam voor je podcast? Daar kun je lang over nadenken. Foto: Austin Kirk

Waar voldoet een goede podcasttitel aan?

Een goede titel is:

  • Kort. Je titel kan maar heel weinig karakters tellen, anders wordt hij afgebroken en dus niet volledig getoond aan de luisteraar. Mensen beslissen in een fractie van een seconde of ze gaan luisteren of niet. Als je titel niet goed leesbaar is omdat hij wordt afgebroken, sta je dus meteen met 1-0 achter.
  • Informatief. Kies een titel die iets weggeeft over de inhoud van de podcast. Anders heeft de luisteraar niks om zijn beslissing op te baseren.
  • Aantrekkelijk. De titel moet uitnodigen om door te klikken en mag niet saai zijn. Mensen luisteren podcasts omdat ze zin hebben om vermaakt te worden, omdat ze verstrooiing zoeken of omdat ze niks anders te doen hebben. Op saaie titels zullen ze niet klikken, want er is keuze genoeg.
  • Van toepassing op het hele kanaal en alle afleveringen.
  • Concurrerend. Kijk wat voor podcasts er nog meer bestaan in de categorie waarin jij je podcast wil plaatsen. Kijk vooraf even welke titels vergelijkbare podcasts hebben, dan voorkom je dat je een titel bedenkt die sterk lijkt op een bestaande titel.
  • Uniek. Je kunt geen podcast aanmelden met een naam die al bestaat.

Nog meer tips voor een goede podcastitel.

Tip: In sommige podcastapps krijg je als gebruiker alleen het artwork te zien, en geen titel. Zet de titel dus ook op de cover.

Manieren om op een goede naam voor je podcast te komen zie je in deze video.

Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!

© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In dit artikel: