Podcastkennisbank
Afdrukken

Wat is de RSS-feed van een podcast?

Als je een podcast gaat publiceren, kom je al snel de term RSS-feed tegen. Maar wat is dat en wat moet je ermee?

Een screenshot van de RSS-feed van een podcast. Dezelfde RSS-feed is ook als link beschikbaar: https://rss.art19.com/tussen-de-oren
Een kijkje achter de schermen: de RSS-feed van de podcast Tussen de Oren

Het ontstaan van de RSS-feed

Een RSS-feed is eigenlijk een gestandaardiseerde manier om wereldwijd informatie, zoals nieuwsartikelen, uit te wisselen. Als je elk artikel op dezelfde manier opbouwt, met een kop, één of meerdere alinea’s tekst, misschien nog tussenkoppen, en een vakje waar de publicatiedatum van dat artikel in staat, dan kunnen nieuwsmakers onderling geautomatiseerd artikelen uitwisselen. De software herkent welk element waar moet. Met een RSS-reader kun je dan artikelen uit feeds van verschillende nieuwsbronnen verzamelen en die op een leesbare manier weergeven. RSS-readers zijn een tijd lang populair geweest, maar dat is de laatste tijd wat minder geworden.

Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.

De RSS-feed voor podcasts

Op een gegeven moment is de afspraak over RSS-feeds uitgebreid met opties voor het uitwisselen van audio: podcasts dus. Een RSS-feed is eigenlijk een lang tekstdocument. Het bevat in feite maar weinig ‘onleesbare’ computercode en als je het zou openen zou een leek het redelijk goed kunnen lezen. Je moet je dat als volgt voorstellen. Bovenaan staat: ‘Hier komt de RSS-feed.’ Daaronder: ‘Dit is een RSS-feed voor een podcast.’ Vervolgens zijn er vakjes voor de titel, afzender, copyright, taal etc. Al die dingen heb je al ingevuld bij je podcasthostingprovider. Daarna volgt een overzicht van de afleveringen en een veldje voor de datum. Per aflevering staan titel, shownotes en audio bij elkaar, als een soort pakketje. De feed eindigt met: ‘Dit is het einde van de feed.’ Als je je er een beetje in verdiept en als je zorgt dat je geen typfoutjes maakt, kun je zo’n RSS-feed ook met de hand schrijven. Erg ingewikkeld is het niet, maar wel arbeidsintensief. Dat is één van de redenen om podcasthosting te gebruiken.

Podcasthosting en de RSS-feed

Hostingproviders bieden je de mogelijkheid om al deze gegevens op een gebruiksvriendelijke manier in te vullen. Aan de hand daarvan wordt zo’n RSS-feed automatisch gegenereerd – zodat je hem niet zelf hoeft te schrijven. Die RSS-feed wordt op de server van de host gepubliceerd als een tekstdocumentje, dat je op een webadres kunt terugvinden. Kijk hier maar eens!

De podcasthostingprovider geeft jou het adres van je RSS-feed. Hieronder het RSS-adres van Tussen de Oren:

https://rss.art19.com/tussen-de-oren

Dat heb je nodig om je podcast aan te melden bij Spotify, Apple Podcasts en eventueel bij al die andere podcastapps.

Als je feed dan is goedgekeurd en voldoet aan de eisen die apps eraan stellen, dan bezoeken die apps vervolgens regelmatig, bijvoorbeeld ieder uur, jouw RSS-feed om te kijken of er iets veranderd is. Zijn er afleveringen bijgekomen? Dan nemen ze die op in hun catalogus.

Als luisteraars dat hebben ingesteld, krijgen ze een melding dat er een nieuwe aflevering beschikbaar is. Als je het leuk vindt, kun je dat webadres van je RSS-feed gewoon in de adresbalk van je browser plakken om eens te zien hoe dat tekstdocument dat computers onderling uitwisselen eruit ziet.

Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!

© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In dit artikel: