Podcastkennisbank
Afdrukken

Checklist podcast publiceren

Een geluidsbestand, een titel, shownotes… Wat heb je nou precies allemaal nog meer nodig voordat je live kunt? Dit is je grote checklist.

Screenshot van de invulvelden bij Art19, een podcasthost, voor het aanmaken van een nieuwe serie.
Screenshot van de invulvelden bij Art19.

Wat heb je nodig om een podcast te kunnen publiceren?

De twee belangrijkste dingen die je nodig hebt om een podcast te publiceren, zijn natuurlijk een audiobestand en een contract met een distributiepartij: een podcasthostingbedrijf. Je krijgt een podcastkanaal en daarin publiceer je je afleveringen. Maar bij je podcasthost moet je nog allerlei vragen beantwoorden en velden invullen. Dit is de lijst die wij naar onze klanten sturen:

Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.

 • De titel van je podcastkanaal. Hoe heet je podcastserie? Hou het kort, informatief en aantrekkelijk en zorg ervoor dat de titel van toepassing is op alle afleveringen in het kanaal. De titel verschijnt tussen heel veel andere podcastkanalen en moet dus een beetje opvallen. Check vooraf of de naam die je wil kiezen niet al gebruikt wordt door een andere podcastmaker. Het kost veel tijd om zo’n naam achteraf te wijzigen. Sommige podcasthosts werken ook met een ondertitel.
 • Een omschrijving. De gebruiker ziet de omschrijving meestal niet in de overzichten van podcasts, maar wel na de eerste klik. De omschrijving moet dus in een paar zinnen vertellen wat de luisteraar kan verwachten, en daarmee uitnodigen om te gaan luisteren.
 • Een categorie en een of twee subcategorieën. Dit systeem is ooit bedacht door Apple.
 • Trefwoorden. Kies vijf tot zeven keywords, die jouw podcast het beste omschrijven.
 • De taal. Het gaat om de belangrijkste taal van het gesproken woord in de podcast. Het maakt natuurlijk niet uit als er af en toe een woord Engels valt. Als het grootste deel Nederlands is, dan zet je de taal op Nederlands.
 • De rating. Clean, explicit of unspecified? Het gaat daarbij om het taalgebruik. Wordt er bijvoorbeeld weleens gevloekt? Kies dan voor explicit. Sommige apps plaatsen dan zo’n E’tje als symbool op de podcast. Zo niet, dan kies je clean. Vaak is het mogelijk om dat niet alleen voor je hele podcastkanaal op te geven, maar ook per aflevering.
 • De vorm. Episodic – als de afleveringen op zichzelf staan – of serial – als het een serie is die je het beste vanaf aflevering 1 kunt beluisteren. Dit kun je meestal ook weer per seizoen veranderen.
 • De auteur. Wie is de maker, de presentator of de aanbieder van de podcast? Dat wordt in sommige podcastapps getoond.
 • De eigenaar. Luisteraars zien deze informatie normaal gesproken niet, maar die komt wel in de RSS-feed terecht.
 • Een e-mailadres. Dit is nodig voor technische zaken bij het aanmelden van je feed in diverse podcastapps.
 • Een website. Bijvoorbeeld je eigen homepage of podcastsite. Kies in ieder geval een website die relevant is voor luisteraars die doorklikken.
 • Het copyright. In veel gevallen is dit dezelfde persoon als de auteur en eigenaar.
 • Een plaatje. Je hebt in ieder geval een podcastcover nodig voor de hele serie, en soms ook nog een plaatje per aflevering. Dat laatste is meestal niet verplicht.
 • Sociale media. Gebruik je Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter en andere socialemediakanalen?

Met deze informatie kan een podcasthost een kanaal inrichten. Daarbij heb je alvast minimaal één audiobestand nodig, want een kanaal kan niet bestaan zonder ten minste één aflevering. Dat mag ook een trailer zijn (dat is een soort promofilmpje in audio van een tot anderhalve minuut).

Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!

© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In dit artikel: