Podcastkennisbank
Afdrukken

Welke podcasthosting moet je kiezen?

Een podcasthost zorgt ervoor dat luisteraars jouw podcast kunnen vinden in hun podcastapp. Veel verschillende bedrijven bieden podcasthosting aan. Welke kies je en waar moet je op letten?

Oja, niet verwarren. Podcasthost betekent in het Engels podcastpresentator. Wij hebben het hier formeel over hosting: het opslaan en versturen van data. Maar we zeggen ook wel eens podcasthost als we hosting bedoelen. Sorry alvast!

Een vrouw met een koptelefoon op. Linksboven een microfoon in beeld.
Je podcast is klaar! En uploaden maar… Foto: Surface

De basisfuncties van een podcasthostingbedrijf

Een podcasthost geeft jou de mogelijkheid je audio te uploaden, een titel en shownotes in te voeren, en je podcast in podcastapps te publiceren. Dat zijn de basisfuncties die iedere host aanbiedt. Hostingbedrijven verschillen in prijs, maar het is niet altijd een goed idee om voor de goedkoopste te gaan. The devil is in the details.

Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.

Waar moet je op letten als je een podcasthost kiest?

Kijk bij het kiezen van een podcasthostingbedrijf bijvoorbeeld naar de volgende punten:

  • Hoeveel downloads per maand zijn inbegrepen in de prijs? Bij hoeveel downloads wordt je abonnement duurder?
  • Is het mogelijk een private feed of alternative feed te maken? Zoiets kan handig zijn als je bijvoorbeeld een exclusieve versie van je podcast wil maken voor abonnees, een versie zonder advertenties bijvoorbeeld.
  • Betaal je voor elk podcastkanaal dat je begint het volledige abonnementstarief of kun je onder één abonnement meerdere kanalen hosten? Het kan handig zijn hiermee rekening te houden als je bijvoorbeeld al in gedachten hebt om spin-off-kanalen te beginnen. Zo hebben we bij de politie bijvoorbeeld De Politiepodcast, maar ook De Politiepodcast: Cold Case. En die zitten dus allemaal onder één account.
  • Hoe goed werkt de embeddable player? De podcasthost biedt vaak de mogelijkheid om de podcast op je website te plaatsen, waarbij het bestandje dus nog steeds bij de host staat. De embeddable player die dat voor je doet, is bij de ene host mooier dan bij de andere, en je moet even testen of die goed samenwerkt met jouw CMS.
  • Heeft de podcasthost die jij wil kiezen passthrough met Spotify geregeld? Als dat niet zo is, maakt Spotify een kopie van elke aflevering die jij uploadt naar je podcasthost. Dan bestaat je podcast twee keer. Dat heeft een aantal nadelen: 1) Als je de audio later bijvoorbeeld vervangt omdat er een foutje in zat, loopt zo’n update niet automatisch door naar Spotify. Daar blijft dan de oude versie beschikbaar. 2) Bovendien komen de statistieken vanuit Spotify dan niet binnen bij je podcasthost. Als je podcasthost wel passthrough aan heeft staan, dan speelt Spotify in feite het bestand af van jouw podcasthost en dan heb je deze problemen niet.
  • Wat doet de podcasthost met de audiokwaliteit? Laat de host je bestand helemaal ongemoeid of zet die het om naar een ander formaat? En zo ja, welk formaat is dat dan? Veel podcasthostingbedrijven maken een versie van 128 kbps van jouw bestand. Als jij je druk maakt om audiokwaliteit, moet je dit goed uitzoeken. ART19 bijvoorbeeld, biedt de mogelijkheid om lossless te uploaden, bijvoorbeeld in WAV, AIF of FLAC. Zij zetten het bestand dan voor je om.
  • Hoe uitgebreid zijn de statistieken en hoe wordt er gemeten? Er is een soort industry standard afgesproken die bepaalt wanneer je je podcast als ‘beluisterd’ mag tellen. Dat is de IAB v2. De IAB v2 trekt de lijn bij een minuut luistertijd. Er staan ook andere afspraken in die richtlijn, en wij vinden het prettig als de host volgens deze standaard meet, zodat de vergelijking met andere podcasts eerlijk is.
  • Biedt de podcasthost mogelijkheden om dynamische content toe te voegen, zoals advertenties of promo’s?

Gratis podcasthosting?

Podcasthosts zoals RedCircle zijn gratis. Wij waren daar lang voorstander van. Want waarom zou hosting van podcasts zo duur moeten zijn, terwijl we foto’s bijvoorbeeld nagenoeg gratis bij Google Cloud kunnen stallen? Opslagruimte kost ook bijna niks meer. Maar er zitten natuurlijk addertjes onder het gras:

  • Let op de algemene voorwaarden. We hebben ze recent niet doorgelezen, maar er was een tijd dat je bijvoorbeeld bij (het inmiddels verdwenen) Anchor eigenlijk afstand deed van al je creatieve rechten als je je podcast uploadde.
  • Gratis hosts laten soms advertenties horen om jouw podcast heen, waar je zelf geen cent van terugziet
  • Bedenk altijd: als iets gratis is, is er een ander verdienmodel voor het bedrijf. Als jij de klant niet bent, ben je waarschijnlijk het product.

Het is trouwens geen probleem om eerst met gratis hosting te starten en daarna over te stappen naar een betaalde variant. Lees hier hoe je je podcasthosting verhuist.

De keuze van NAP1

Bij NAP1 gebruiken we inmiddels ART19, hoewel we met een schuin oog in de gaten houden wat er gebeurt nu ART19 door Amazon is overgenomen. Vooralsnog is het een aanrader. Kijk ook eens naar Springcast, een Nederlandse podcasthost. Springcast zet je podcast alleen op servers in Nederlandse datacenters. Dat kan een pre zijn in verband met de privacywetgeving.

Tot slot: je kunt je podcast eventueel ook zelf hosten, maar daar zitten haken en ogen aan.

Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!

© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In dit artikel: