Podcastkennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Kan ik nog iets veranderen aan een reeds gepubliceerde aflevering?

Ai, ai, ai. Je aflevering staat live, je luistert hem terug en dan hoor je nog een klein foutje. Een stukje muziek is afgekapt, een zin is afgebroken, of nog erger: er zit een klein stukje stilte in. Kun je dat nog veranderen als je podcast al gepubliceerd is?

Een vrouw verbergt van schaamte haar gezicht in haar hand.
Foto: Tabitha Turner

Een foutje in een podcast verbeteren

Als je radio maakt, heb je geen tweede kans. Uitgezonden is weg, en wat on air is geweest, is vervluchtigd. Maar als je podcasts maakt, kun je een foutje nog verbeteren. Open je montageprogramma, haal de fout eruit, en render alles opnieuw. Geef het bestand voor de zekerheid een andere naam, bijvoorbeeld door er ‘v2’ achter te zetten. Ga naar je podcasthostingprovider en upload je nieuwe audiobestand in de bestaande aflevering. Dan wordt in principe dit nieuwe audiobestand opgenomen in de RSS-feed en verstuurd naar de telefoon van je luisteraar. Blijf wel alert, want er zitten…

Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.

Addertjes onder het gras

Het eerste addertje heeft te maken met Spotify. Soms slaat Spotify een kopie van je aflevering op in de cache. Spotify checkt dan steeds jouw RSS-feed om te zien of er een nieuwe aflevering bij is gekomen, downloadt die nieuwe aflevering en slaat een kopie daarvan op de eigen servers op. Luisteraars krijgen die kopie te horen. Spotify merkt het dan niet als je een nieuwe versie hebt gepubliceerd. Om dit probleem te voorkomen, kun je het beste een podcasthostingprovider kiezen die de communicatie met Spotify heeft geregeld met passthrough. Dan krijgen luisteraars exact de versie te horen die is opgeslagen bij jouw hostingprovider.

Het tweede addertje heet ‘pre-download’. Sommige podcastapps downloaden ’s nachts nieuwe afleveringen en slaan die op de telefoon van de gebruiker op. Dat is eigenlijk ook een soort kopie. Als jij een nieuwe versie van een bestaande aflevering publiceert, dan verdwijnt de kopie niet van die telefoons. Dan krijgen dus alsnog mensen die oude versie te horen. Dat zijn er misschien niet heel veel, maar ze zijn er wel.

Is de ‘verkeerde’ versie helemaal weg?

Nee, dus. Je kunt een nieuwe versie van een bestaande aflevering publiceren, maar je kunt bijna niet voorkomen dat er mensen zijn die toch nog de oude versie te horen krijgen. Je kunt je opdrachtgevers dus beter niet beloven dat de oorspronkelijke versie echt helemaal weg is!

Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!

¬© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.

Inhoudsopgave