Podcastkennisbank
Afdrukken

Wat is podcasthosting?

Met bloed, zweet en tranen heb je de allermooiste podcastaflevering gemaakt die je kon verzinnen. Eindelijk is het tijd om hem aan de buitenwereld te laten horen. Iedereen moet hem kunnen beluisteren via Apple Podcasts, Spotify of een van de kleinere podcastapps waarover je vast weleens iets hebt gehoord. Daar heb je ‘podcasthosting’ voor nodig. Maar wat is dat nou precies?

Computer en kabels in serverkasten.
Podcasthosting is de plek waar je podcast ‘woont’ op het wereldwijde web. In feite dus in een datacenter. Foto: Taylor Vick.

Hoe krijg je je podcast bij de luisteraar?

Aan het einde van het montageproces heb je je podcastafleveringen opgeslagen als mp3 of misschien als WAV-bestand. Maar een podcastaflevering bestaat uit meer elementen dan alleen de audio. Je podcast heeft een titel nodig, een omschrijving en een plaatje. Deze onderdelen vormen samen met de audio je podcast. En die podcast moet, net als een website, ergens ‘wonen’. Podcasts wonen op servers, die zich daarvoor ‘gastvrij’ opstellen. Vandaar de woorden ‘host’ en ‘hosting’. Een paar willkeurige voorbeelden van bekende hosts zijn Transistor, Acast, RedCircle, Springcast, ART19, Whooshkaa, Podbean, Buzzsprout en Blubrry.

Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.

Het verschil tussen een podcasthost en een podcastapp

Even opletten dat je podcasthosting en podcastapps niet met elkaar verward! Een app is een programmaatje op de telefoon van je luisteraar. Een podcasthost is er voor de makers. Podcasthosting en podcastapps werken onafhankelijk van elkaar. Welke host je ook kiest, een luisteraar kan je podcast via bijna alle podcastapps beluisteren.

De kosten van hosting

Het geluid van je podcast, de titel en de omschrijving staan op een server. Iedere keer dat iemand jouw podcast gaat beluisteren, legt diegene vanuit een podcastapp contact met de server en wordt de audio van de server naar de telefoon van de luisteraar verstuurd. Hosting is soms gratis, maar kost meestal wat geld. Je betaalt eigenlijk voor vier dingen:

  • De opslagruimte die je gebruikt voor je podcast (disk space).
  • De verzending van je podcast naar de luisteraars. Meestal geldt: hoe meer luisteraars, des te hoger de kosten (bandbreedte of traffic).
  • De user interface: de website waar je de bestanden kunt uploaden.
  • De support: de helpdesk waar je met je vragen terechtkunt.

Meestal worden al die kosten ‘platgeslagen’ en omgezet in een tarief per maand, een flat fee. Dat varieert van gratis voor kleine podcasts (via platforms als Red Circle) tot 30 euro per show – en nog veel meer als je hele professionele wensen hebt.

Je podcast aanmelden bij de podcastapps

Als je je audio uploadt naar je host, verschijnt die niet automatisch in podcastapps. Daarvoor moet je je podcast eerst bij al die verschillende apps aanmelden, en om dat te kunnen doen heb je een RSS-feed nodig. Die RSS-feed, dát is eigenlijk het belangrijkste wat een podcasthostingbedrijf voor je organiseert. Dat aanmelden hoeft maar eenmalig. Als je podcast door de apps geaccepteerd is, komen volgende afleveringen automatisch in de apps terecht.

Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!

© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In dit artikel: