Wat is het driftingprobleem bij podcastopnames?
Drifting heeft niks te maken met slippen van auto’s, en alles met geluid dat niet synchroon loopt. Wat is het driftingprobleem en wat kun je daaraan doen?
Wat is het driftingprobleem?
Voordat corona bestond, kenden we het driftingprobleem vooral van film: beeld en geluid lopen in zo’n geval niet synchroon. Dat komt vaak doordat beeld en geluid op verschillende devices zijn opgenomen. Je legt de audio en video dan in de montage weer in sync. Bij film wordt daarvoor vaak zo’n zwart-witte ‘clapper’ gebruikt: in de montage kun je de klap in audio gelijkleggen met het dichtklappen in beeld, en dan hoor je het geluid op het moment dat de monden bewegen.
Het kan ook misgaan, bijvoorbeeld als de recorder in 44.1 kHz opneemt en de camera in 48 kHz. Dat verschil in sample rate zorgt er dan voor dat je geluid aan het begin nog synchroon loopt, maar aan het einde niet meer. En dát is drifting.
Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.
Het driftingprobleem in audio
Veel podcasters kennen het driftingprobleem pas sinds corona bestaat. We zijn meer op afstand gaan opnemen of met sprekers in verschillende ruimtes, soms tientallen of zelfs honderden kilometers verderop. Noodgedwongen gebruiken we in zo’n situatie twee verschillende opnameapparaten. In ons geval is dat bijvoorbeeld de audio-interface in de studio, en de podcastgast aan de andere kant van de lijn gebruikt de microfoon van zijn smartphone. Dan kan het dus gebeuren dat je niet in dezelfde sample rate opneemt, of dat die devices niet exact dezelfde kloksnelheid hebben. (In dit digitale tijdperk zou je verwachten dat klokken van alle computers precies even snel lopen, maar dat is niet zo). En door die fractie van een seconde verschil kunnen driftingproblemen ontstaan. In je montageprogramma leg je de twee tracks onder elkaar. Aan het begin van het gesprek liggen dan alle antwoorden netjes in de gaatjes van de vraagsteller en andersom. Hoe langer de opname duurt, hoe verder de twee tracks uit elkaar gaan lopen: ’they are drifting apart’.
Hoe voorkom je het driftingprobleem?
- Zorg in ieder geval dat de verschillende bestanden in dezelfde sample rate worden opgenomen. Vuistregel: 44,1 kHz for audio-only, 48 kHZ voor producties met video.
- Bij heel geavanceerde producties wordt er ook weleens met een kabeltje gewerkt om alle computerklokjes te synchroniseren: dan is er één masterklok. Maar dat gaat natuurlijk moeilijk als je remote opneemt.
- Een andere oplossing: accepteer dat je een driftingprobleem hebt en fix het in de postproductie, door alles weer recht te schuiven.
- Als je aan een storytellingpodcast werkt waarin je toch vooral met voice-overs en quotes werkt, dan maakt het niet zo heel veel uit. Want dan gaat het je niet zozeer om het gehele interview.
- Maak je een talkshowachtige podcast en onderbreken de sprekers elkaar nogal vaak met mmm-tjes en eh-tjes en ik-wou-wat-zeggen-achtige geluiden, dan wordt het vervelend om dat in de postproductie allemaal weer te synchroniseren. Overweeg dan om een tool als Riverside of Squadcast te gebruiken. Dat is browsersoftware waarmee je op afstand podcasts kunt opnemen. Als je met Squadcast of Riverside werkt, dan heb je geen last van het driftingprobleem. Dat scheelt een heleboel tijd in de postproductie.
Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!
© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.
0 reacties