Hoe kan ik een podcast opnemen op afstand?
Als in Groningen de huizen een voor een instorten door een aardbeving, als een verslaggever van onder de resten van de laatste boerderij nog net zijn mobieltje kan pakken, dan doet geluidskwaliteit er niets toe. Dan wil je die verslaggever zo snel mogelijk horen, ook al klinkt het nergens naar. Zo lang je het kunt verstaan, kan je het publiceren in zo’n geval. Maar als de urgentie niet enorm is, moet je zorgen voor een zo hoog mogelijke geluidskwaliteit. Maar waarom is dat zo belangrijk? En hoe doe je dat eigenlijk als je vanuit huis moet werken?
Podcast opnemen tijdens corona: geen fysiek contact
Door het coronavirus kunnen we elkaar niet altijd fysiek ontmoeten. Dat is een uitdaging voor podcasters, want we zijn gewend om elkaar op te zoeken voor interviews, reportages of storytelling. Dat kan nu niet, dus moeten we improviseren.
Je kan dan je smartphone op speaker zetten, je podcastrecorder of je podcastmicrofoon ernaast leggen, en jezelf en het geluid van de telefoon opnemen. Maar er zijn manieren om dat beter te doen. En dat zou je ook moeten doen, want je moet altijd zorgen voor een zo goed mogelijk geluid.
Waarom is goed geluid belangrijk?
Bij radioprogramma’s zijn er veel onderzoeken gedaan naar het belang van kwalitatief goed geluid. Een telefonisch interview blijkt een tune-out-factor te zijn. Mensen zetten de radio eerder uit, omdat ze het gesprek moeilijk kunnen verstaan, het niet prettig vinden om naar te luisteren. Want het gaat niet alleen om de inhoud. Natuurlijk, de inhoud is het belangrijkste. Zonder inhoud heb je geen verhaal. Maar dat verhaal moet wel leuk zijn om naar te luisteren. Luisteraars willen dat het lekker klinkt.
Bij podcast moet je zorgen voor mooi, oorstrelend geluid. Vanuit thuisisolatie is dat lastig, maar niet onmogelijk. Daar zijn jaren geleden al trucjes voor bedacht.
Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.
Podcast opnemen corona: zonder fysieke ontmoeting toch goed geluid
Aan goed geluid komen als je elkaar niet fysiek kunt ontmoeten, kan op een aantal manieren.
Om te beginnen de tape-sync-methode. Je belt elkaar met de telefoon. Aan beide kanten van de lijn wordt het gesprek op hoge kwaliteit opgenomen. Bijvoorbeeld met een podcastmicrofoon of met de functie voice-recorder van een tweede telefoon.
Na afloop van het gesprek stuurt de geïnterviewde zijn opname via We Transfer of Dropbox naar de podcastmaker. Die legt in de montage beide opnames gelijk, met als resultaat een opname op studiokwaliteit. Dit is wel afhankelijk van de kwaliteit van de apparatuur en de akoestiek bij de geïnterviewde.
Deze methode is zo oud als het radiovak, en het werkt vaak heel aardig. Maar als de geïnterviewde geen recorder bezit, heeft hij twee telefoons nodig. En hij moet uitzoeken hoe die voicerecorder werkt. Niet iedereen is daar even handig in.
De tweede methode is in essentie hetzelfde, maar met wat verbeteringen die het makkelijker maken voor mensen die niet zo technisch zijn. Er zijn verschillende webapps, zoals Riverside.fm, Zencastr en Squadcast.
De nadelen
- Je bent afhankelijk van de kwaliteit van de apparatuur aan de andere kant van de lijn.
- Bij het testen met verschillende mensen kwam naar voren dat het soms problemen gaf binnen de citrix-omgeving of op een bedrijfslaptop. Het systeem was dan zo dichtgetimmerd met beveiligingssoftware dat er geen verbinding tot stand gebracht kon worden. Maar als er gebruik gemaakt werd van privé-laptops ging het prima.
Cleanfeed
De hiervoor besproken apps werken met opnamen aan beide zijden. De app Cleanfeed heeft dit principe losgelaten. Het zet een audioverbinding op tussen de locaties, waarbij aan één kant alles wordt opgenomen. Dit wordt ook gebruikt voor live verslaggeving op de radio.
Het voordeel van Cleanfeed is dat je er heel veel gratis mee kan doen. Het nadeel is dat het alleen werkt in Chrome. En Chrome is op veel overheids- en bedrijfsnetwerken geen optie. Op de website van Cleanfeed staat een uitgebreid artikel waarin uitgelegd wordt waarom dit eigenlijk de enige methode is om goede opnames te maken. Dat heeft met het driftprobleem te maken, maar dat is te technisch om hier uit te leggen.
Wil je het superprofessioneel aanpakken, dan kan je gebruik maken van Source-Connect. Hett wordt door professionele radiostations gebruikt om live radioverbindingen op te zetten. Maar het is wel de duurste app.
En wat kost dat allemaal?
- Source Connect – 35 dollar per maand. Of eenmalig 650 dollar; je kan het dan voor eeuwig gebruiken, zonder abonnementskosten.
- Riverside: abonnementen beginnen bij € 7,50 per maand
- Squadcast – 10 dollar per maand. Gratis uit te proberen met een seven day trial.
- Zencaster – 20 dollar per maand. Je kan ook kiezen voor mp3-bestanden in plaats van WAV, dan kost het voorlopig niets.
De kwaliteit van de apparatuur aan de andere kant tijdelijk verhogen
Alle voorgaande oplossingen hebben één groot nadeel: de kwaliteit van de apparatuur aan de andere kant van de lijn. In Amerika zijn podcasters die dat probleem oplossen door de apparatuur op te sturen. Op de Amerikaanse site Medium staat het verhaal van een podcaster die een USB-microfoon van aardige kwaliteit als pakketpost opstuurt naar de andere partij. Zo’n microfoon is makkelijk aan te sluiten, ook als je niet zo technisch bent. Bij het opzetten van de verbinding moet bij de instellingen wel voor die microfoon gekozen worden, want anders gebruikt het systeem de ingebouwde microfoon van de computer. En dat is op afstand lastig uit te leggen aan iemand die het niet snapt.
Om het voor de ander makkelijk te maken om je apparatuur terug te sturen, kan je er een retourlabel bij doen. En dan maar hopen dat de ander niet van alles vergeet in de doos te doen. Elke teruggestuurde microfoon moet je ook weer testen. Het is dus wat omslachtig, maar het is te doen.
Het is ook mogelijk om van een gewone microfoon een USB-microfoon te maken. Daar zijn XLR-USB-kabels voor. Daarover staat een filmpje op Youtube.
Is podcast opnemen met Skype, Whatsapp of Zoom mogelijk?
Je kan toch ook een Skype-, Whatsapp- of Zoom-meeting starten en het geluid daarvan opnemen? Dat lijkt toch heel erg op apps als Zencastr en Squadcast? Dat klopt, maar tools als Skype en Zoom zijn niet gemaakt voor postcads. Die leggen de focus op het overbrengen van beeld met weinig vertraging. En daarvoor leveren ze vaak in op de kwaliteit van het geluid. Het is misschien niet zo slecht als het geluid van een mobiel telefoongesprek, maar met een goede microfoon en een tool als Cleanfeed of Squadcast kan je veel mooier geluid opnemen.
Tips voor het kiezen van een tool
- Hoe urgenter het verhaal, hoe minder belangrijk het geluid. Bij brekend nieuws of iets dat je zo snel mogelijk wilt publiceren, gebruik je gewoon je mobiele telefoon of wat je ook voorhanden hebt. Als het echt belangrijk is, luisteren mensen wel door de slechte audiokwaliteit heen.
- Als je iets meer tijd hebt, probeer dan een Skype-, Zoom- of Whatsapp-meeting op te nemen. Het geluid daarvan is vaak al iets beter.
- Als je gesprekspartner enigszins technisch is, kies dan voor de Tape Sync-methode. Laat de ander met de voicerecorder op zijn eigen mobiel het gesprek opnemen en het bestand naar jou sturen.
- Als je het professioneel en makkelijk wilt aanpakken, kies dan voor Squadcast of Zencastr. De keuze tussen die twee kun je laten afhangen van de prijs die je wilt betalen en de vraag of je videobeelden belangrijk vindt.
- Als het je lukt om in de Chrome-browser een goede verbinding tot stand te brengen, kies dan voor Cleanfeed. Dit werkt makkelijk en heeft het beste geluid voor de laagste prijs: gratis als je met zijn tweeën opneemt.
- Als je in de gelegenheid bent en het budget hebt, stuur degene die je wilt interviewen dan een goede USB-microfoon op. Het beste alternatief hiervoor is om de ingebouwde microfoon van de smartphone te gebruiken en het gesprek op te nemen met de voice-recorder.
Let trouwens op dat je in sommige gevallen, als je remote werkt, een mix-minus zult moeten maken.
Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!
© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.
0 reacties