Podcastkennisbank
Afdrukken

Wat is een mix-minus?

Door corona werken we iets vaker op afstand. Daarom besteden we in deze aflevering aandacht aan een situatie waar je normaal gesproken misschien niet zo vaak mee te maken krijgt: een gesprek tussen verschillende sprekers die niet in dezelfde ruimte zitten. Daarvoor heb je iets nodig dat mix-minus heet. Wat is dat?

Een uitleg van het mix-minusprincipe in een video.

Als de sprekers in verschillende ruimtes zitten

Stel je eens voor: je zit voor een podcastopname in een kamer met Anita (spreker A) en Barbara (spreker B) Zij hebben ieder een eigen microfoon en die microfoons zijn aangesloten op kanaal 1 en 2 van de mengtafel. Maak je hiervan een opname, dan bestaat je opname uit twee kanalen. Zo’n opname van alle kanalen die openstaan noemen we de master. Anita en Barbara luisteren via een koptelefoon naar zichzelf en horen daardoor gewoon die master: precies het signaal dat we opnemen.

Maar nu wordt het ingewikkelder: er komt nog een derde spreker bij, Carla (spreker C). Zij belt in via Teams, Zoom, Riverside of Squadcast. Haar geluid komt binnen op kanaal 3 van onze mengtafel en wordt onderdeel van de master. Anita en Barbara horen op hun koptelefoon de mix van A, B en C.

En nu komt het: Carla wil ook graag horen wat Anita en Barbara zeggen. Je zou denken dat je gewoon de master, dus de mix van alle kanalen, aan Carla retour kunt sturen. Maar dan ontstaat er een probleem: Carla hoort dan namelijk ook zichzelf. Haar eigen kanaal zit namelijk ook in de master. Maar: audio vertraagt enigszins als je het verstuurt via internet en daardoor krijgt Carla haar geluid met een dubbele vertraging te horen: de eerste vertraging van toen haar geluid naar jou werd gestuurd, en de tweede vertraging van toen het geluid terug naar haar werd gestuurd. Dat wordt heel irritant. Carla hoort zichzelf voortdurend met een soort echo en kan zich niet meer concentreren.

Het probleem wordt nog groter als Carla via de speakers luistert in plaats van via een koptelefoon, want dan wordt het geluid van de speakers ook weer opgepikt door de microfoon en naar jou teruggestuurd. Zo krijg je een soort droste-effect: een eindeloze echo.

Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.

De oplossing

Om te beginnen: Carla kan in ieder geval het beste een koptelefoon opzetten. Maar de echte oplossing voor dit probleem is die mix-minus. We willen dat Anita en Barbara alle sprekers horen, en dat Carla alleen de anderen hoort maar zichzelf niet. Carla krijgt een aparte mix, die bestaat uit alle kanalen behalve dat van haarzelf. Hierdoor krijgt zij haar eigen signaal niet terug, maar alleen dat van Anita en Barbara.

Met de ZOOM LiveTrak L-12 doe je dit bijvoorbeeld door een aparte monitormix te maken en die dan als input in te stellen richting Zoom of Skype. Met veel andere mengtafels kun je het doen door een aux-mix te pakken. Voor iedere mengtafel werkt het net anders, en het is niet met alle apparatuur mogelijk.

Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!

© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In dit artikel: