Podcastkennisbank
Afdrukken

6x software om je podcast mee te monteren

Je wil je podcastopname gaan monteren. Welke software kies je?

Wat is een DAW?

DAW staat voor digital audio workstation. DAW’s heb je in alle soorten en maten: goedkoop en duur, ingewikkeld en gemakkelijk, voor amateurs en voor professionals. De meeste montageprogramma’s zijn ooit ontwikkeld om muziek mee te produceren, maar ze zijn ook erg geschikt om min of meer gemakkelijk podcasts te monteren.

Eem na met een baardje kijkt naar een een computerscherm met daarop een audio-editor in beeld.
Een audio engineer aan het werk. Foto: Techivation.

Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.

Een aantal DAW’s om uit te kiezen

Hieronder zetten we een aantal opties op een rijtje om je podcast mee te monteren. De lijst is niet compleet.

  • ProTools staat bekend als de ‘industry standard’ in audioproductie. Een abonnement kost rond de dertig euro per maand of 280 euro per jaar. Er is ook een gratis versie. Met de betaalde versie kun je alles wat je wil en nog veel meer. Misschien een beetje overkill voor podcasts.
  • Adobe Audition staat net een stapje onder de ‘industry standard’ maar wordt ook heel veel gebruikt. Het kost zo’n 25 euro per maand en is ontwikkeld door Adobe, bekend van onder meer Photoshop en Lightroom. Wie al wat langer bezig is met digitale audio kent het misschien nog onder de oude naam Cool Edit Pro. Je kunt er alles mee doen wat je nodig hebt om podcasts te monteren, maar het kost wel wat.
  • GarageBand staat waarschijnlijk al automatisch op je Mac, als je daarop werkt. GarageBand is een uitgeklede versie van Logic Pro, de professionele audio editing software van Apple. GarageBand is gratis, Logic Pro kost ongeveer 180 euro, eenmalig. Wij vonden GarageBand uiteindelijk te omslachtig.
  • Hindenburg is eigenlijk de enige software die niet op muziek maar op journalistiek is gericht. Het heeft daardoor iets minder functionaliteiten dan de muziekachtige software, en dat kan wat beperkt voelen als je aan storytellingpodcasts gaat doen. Het kost eenmalig 95 euro.
  • Audacity is een open source montageprogramma. Gratis software, dus. Wat ons betreft is dit echt een afrader, voornamelijk omdat je ‘destructief’ edit: als je iets ongedaan wil maken, moet je alle stappen die je erna hebt gezet ook ongedaan maken. Heel frustrerend.
  • Reaper kom je niet vaak tegen, maar het is onze favoriet. Dit is een podcastmontageprogramma met heel veel functionaliteiten. Als je je daardoor niet laat intimideren, kun je er veel creativiteit in kwijt. Het kan eigenlijk alles wat ProTools of Adobe Audition of Logic Pro X kan, maar is aantrekkelijker geprijsd: je kunt in de proefversie steeds op ‘still evaluating’ blijven klikken, en dan blijven alle functies beschikbaar. Het kost eenmalig ongeveer 55 euro, of 200 voor een commerciële licentie. Het is heel stabiel, het crasht nagenoeg nooit en je kunt er ook nog vrij eenvoudig een videoversie van je podcast mee renderen. Dat kan handig zijn als je je podcast ook op YouTube wil publiceren.

Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!

© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In dit artikel: