Podcastkennisbank
Afdrukken

De 6 redenen om je podcast te monteren

Als je naar een goed gemonteerde podcast luistert, hoor je geen knips. Toch heb je waarschijnlijk bijna nooit een podcast beluisterd waarin niet gemonteerd is. Waarom is monteren zo gebruikelijk?

Screenshot van audio editor (DAW) Reaper.
Knips in een podcastaflevering van ongeveer 30 minuten – in Reaper. Foto: Hajo Magré.

Waarom zou je je podcast monteren?

Je hoort het misschien niet, maar ook in een talkshowpodcast, waarin gasten schijnbaar vrijuit met elkaar praten, is meestal wel gemonteerd. Als luisteraar weet je niet wat er verdwenen is en je merkt niet dat er knips zijn gezet. Maar toch is het zo! Er zijn 6 belangrijke redenen om je podcast te monteren:

① Je houdt je podcast boeiend

Podcastluisteraars geven jou het meest waardevolle dat ze hebben: hun tijd. Jij moet als podcastmaker zorgen dat je in die tijd zoveel mogelijk waarde biedt. Heel plat gezegd betekent dat: geen geleuter. Of iets subtieler: als er geleuterd wordt, moet het heel grappig of onderhoudend geleuter zijn. Zijn er stukken niet zo grappig? Knip die er dan uit. Maak je juist een podcast die moet informeren, dan knip je de minder informatieve stukken eruit. Als je saaie stukken weghaalt, hou je een boeiender geheel over.

De meeste podcastgasten zijn van zichzelf niet honderd procent van de tijd boeiend. Of ze bewandelen een enorm zijspoor. Het is dan aan jou om de informatie te verzamelen, selecteren, herschikken en presenteren: dat is eigenlijk de basis van de journalistiek. De luisteraar hoeft zich dan niet door de minder nuttige minuten heen te worstelen – en dat is van grote waarde.

② Je podcast krijgt de juiste lengte

Je ruwe opname duurt drie kwartier, terwijl je een podcast van ongeveer een half uur wil maken? Dan moeten de zijsporen eruit om op lengte te komen.

Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.

③ Je werkt imperfecties weg

Een podcast kan een stuk vlotter worden als je de versprekingen weghaalt. Je kunt mensen die heel veel ‘eh’s’ gebruiken een beetje helpen door er hier en daar wat weg te knippen – dat kan meestal echt zonder dat je dat hoort. En: het gaat dan niet alleen om ‘eh’s’, maar ook om andere imperfecties, zoals clicks en smacks, faseproblemen of driftingproblemen.

④ Je voegt muziek toe

Als je muziek of geluidseffecten toevoegt, valt dat ook onder het kopje ‘monteren’.

⑤ Je perfectioneert het volume

Soms is je opname te hard of te zacht. Dan corrigeer je dat in de montage. Bij NAP1 werken we daarnaast ook aan de loudness: aan hoe hard het geluid is en hoe hard het overkomt. Daarbij streven we naar een norm van -16 LUFS. Zo zorg je eigenlijk dat de ene podcast die je luistert niet veel harder is dan de volgende – tenminste als alle andere podcastmakers hetzelfde zouden doen 😉.

⑥ Je rendert je podcast

Tijdens het renderen of bouncen maak je van alle tracks weer één geluidsbestand in stereo. Een mp3-bestand bijvoorbeeld, dat je vervolgens kunt uploaden naar je hosting provider.

Deze video gaat in op een aantal verschillende imperfecties die je zo moeten verwijderen tijdens het editen.

Om te monteren heb je trouwens montagesoftware nodig. En de basis van al die software is hetzelfde.

Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!

© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In dit artikel: