Podcastkennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Hoe lang moet je podcast zijn?

Op de radio bepaalt de tijd tussen nieuws- en reclameblokken hoe lang een reportage kan zijn. Bij podcasts ben je vrij om te maken wat je wil. Een minuut, drie uur? Alles kan. Maar welke overwegingen spelen daarbij een rol?

Een kat ligt op een bed. Hij kijkt naar een tablet en gaapt.
Als zelfs je kat het saai vindt, is je podcastaflevering té lang. Foto: Kanashi.

Wat is een goede lengte voor een podcast?

Veel mensen luisteren onderweg naar podcasts. Je zou dus kunnen zeggen: een goede podcast is zo lang als de reistijd van de gemiddelde forens. In Nederland is dat ongeveer vijftig minuten van deur tot deur. Maar met die informatie kun je nog steeds niet zo veel. De ene persoon moet eerst nog even zijn kinderen afzetten en die luistert tijdens dat deel van zijn reis misschien niks. Een ander checkt gedurende de reis ook zijn mail of bereidt een vergadering voor. Die twee mensen hebben dus allebei geen gemiddeld luistergedrag. Bovendien: podcasts luister je on demand, je kunt ze pauzeren wanneer je wil en op de terugweg of de volgende dag verder luisteren. Daarbij komt ook nog eens dat mensen podcasts ook luisteren tijdens het sporten en thuis. Kortom: het heeft geen enkele zin om een aflevering van vijftig minuten te maken, puur vanwege de gemiddelde reistijd.

Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.

Hoe lang duurt een podcast gemiddeld?

James Cridland, de man achter podnews.net, heeft uitgezocht wat de gemiddelde lengte is van alle bestaande podcasts. Hij kwam op 37 minuten. Maar de lengte van een podcast verschilt erg per genre. Kijk je naar de gemiddelde duur van de populairste podcasts, de podcasts die in de top honderd staan, dan kom je op 53 minuten.

Maakt het nou echt uit of de lengte van je podcast negentien minuten is of 23? Wat is het verschil tussen een half uur en 40 minuten? Als het maar boeiend is, toch? En daar zit inderdaad de crux.

De schaarse tijd van de luisteraar

Roman Mars zei ooit:

‘Als je honderdduizend luisteraars hebt, en je edit één minuut uit je podcast, dan bespaar je wereldwijd honderdduizend nutteloze minuten. Misschien maakt jou dat wel een held.’

Roman Mars (De originele tweet is verwijderd, maar hier wordt eraan gerefereerd)

Het is een belangrijk punt. Luisteraars geven jou iets heel waardevols: hun tijd. Het is aan jou als maker om te zorgen dat je zo veel mogelijk waarde levert in de tijd die ze erin steken. Haal dus alle ‘bullshit’ eruit, en hou elke seconde boeiend. Als jij daar tijd in steekt, bespaar je de luisteraar die nutteloze minuten.

Bij NAP1 maken we meestal podcastafleveringen die 22 tot 36 minuten duren. In die tijd kunnen we meestal gewoon goed zeggen wat we willen. We denken ook dat mensen bij het zien van zo’n lengte wel willen ‘instappen’. Wordt het meer dan een uur, dan is het meteen een grote tijdsinvestering.

Kortom: hoe lang moet een podcast zijn? James Cridland geeft daarop misschien wel het beste antwoord:

‘Zo lang als nodig is, en geen minuut langer.’

James Cridland

Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!

© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.

Inhoudsopgave