Is podcasting hetzelfde als radio?
Radio en podcasting gaan alle twee over geluid – dat is een overeenkomst. Maar verder zijn er eigenlijk meer verschillen dan overeenkomsten tussen podcasting en radio. En er is eigenlijk ook een rol voor beeld bij podcasts! Daarover meer aan het eind van dit artikel.
De overeenkomsten tussen radio en podcasts
De belangrijkste overeenkomsten zijn:
- Beiden gaan over geluid;
- Beiden gaan over stemmen;
- Beiden gaan vaak over verhalen;
- Vaak gaat het over het overbrengen van informatie.
De verschillen
Maar de verschillen tussen podcast en radio zijn eigenlijk groter:
- Podcast is geen broadcast en radio wel;
- Podcast heeft geen schreeuwerige, lawaaierige reclame. Omdat radio aanstaat als behang, is het gevolg dat je met reclames veel meer de aandacht moet trekken, waardoor radioreclames altijd wat ‘over de top’ gemaakt worden;
- Er zitten verschillen in het gebruik van muziek. Daarover hieronder meer.
Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.
Muziek op de radio vs. muziek in podcasts
Het verschil in muziekgebruik tussen radio en podcasts verdient wat extra uitleg. Want er zit natuurlijk wel degelijk in veel podcasts muziek, als in: achtergrondmuziek, waar overheen gepraat wordt. En in verhalende podcasts zit vaak muziek om een emotie of een sfeer op te roepen. Maar podcasts gaan in de basis eigenlijk niet over het aan elkaar praten van hitjes. Niet in de vorm zoals bijvoorbeeld QMusic dat doet.
Toch zijn (of waren) er wel cross-over vormen aan het ontstaan waarbij je, bijvoorbeeld door Spotify en het voormalige Anchor te combineren, podcasts kunt (of kon) maken waarbij je wel hele nummers af kunt spelen. Dus dit verschil is wat aan het verwateren.
Andere verschillen tussen podcasts en radio:
- Een duidelijker verschil is nog steeds dat een podcast on demand is en radio niet;
- Dat je podcasts kunt pauzeren en radio niet;
- Dat in een podcast vaak langere audioverhalen te horen zijn, terwijl radio, ook omdat het broadcast is en een breder publiek moet aanspreken, vaak de ingewikkeldere verhalen wat korter houdt;
- Want radio heeft weinig niche onderwerpen en een podcast wel. Of: waar niche onderwerpen op de radio kort gehouden worden, kunnen deze in een podcast uitgebreider;
- En dan het laatste verschil nog: bij radio is het eigenlijk uit den boze is dat de presentator zelf de reclames voorleest. We zouden daar bijna een beetje om moeten lachen! Als je Ruud de Wild direct in zijn eigen show een reclame van Beter Bed zou horen voorlezen, zouden we dat heel raar vinden. Bijna onethisch. Maar in podcasts kan dat wel: daar vertellen podcasthosts bijvoorbeeld heel casual aan het begin van hun aflevering, dat ze zo lekker hebben geslapen op een matras van Beter Bed. Daar kan dat wel.
Dus dat zijn de verschillen tussen podcasts en radio.
Tot slot: beeld bij podcasts
Dan nog iets over de rol van video bij podcasts en bij radio. Want ook bij radio speelt video een steeds grotere rol eigenlijk. Met de webcams in de studio, de ‘visual radio’ wordt dat dan genoemd, kun je meekijken in de studio. En met podcasts zie je eigenlijk een beetje hetzelfde ontstaan, want er zijn langzamerhand wat meer podcastmakers die ook een videocamera in hun podcaststudio ophangen. Of zelfs meerdere. En hun podcast vervolgens ook op YouTube publiceren. Dat kan overigens ook door gewoon een still in beeld te zetten, een stilstaand plaatje. Dan gebruik je YouTube alleen voor het publiceren van de audio, maar er zijn ook podcast makers die daadwerkelijk ook met hun hoofd in beeld zijn.
Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!
© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.