Van jouw microfoon naar de oortjes van je luisteraar
Verhalen vertellen – dat is de basis van de podcast. Maar om dat verhaal in de vorm van een podcast bij de luisteraar te krijgen, moet je iets van techniek begrijpen. In een aantal kennisbankartikelen bespreken we hoe je zelf een podcast kunt opnemen. We gaan het hebben over microfoons, USB-interfaces, bekabeling, hoofdtelefoons, statieven en veel meer. Maar eerst zoomen we even uit en kijken we naar de reis die geluid maakt: van de plek waar het wordt voortgebracht tot de oren van je luisteraar.
Het begint met geluidsgolven
Geluid bestaat uit golven. Als je praat of in je handen klapt, breng je lucht in beweging. En als die bewegende lucht vervolgens het trommelvlies van je oor bereikt, wordt het geluid voor jou hoorbaar. Bij het uitspreken van een ‘o’ wordt lucht ánders in trilling gebracht dan bij een ‘d’, ‘k’ of ‘e’, en zo kunnen we duizenden verschillende klanken en geluiden voortbrengen. Daardoor klinkt het geluid van – noem eens iets – de wind door de bomen heel anders dan het geluid van een staafmixer in een pan soep.
Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.
De weg van het geluid bij ouderwetse radio
Geluidsgolven uit de mond van een radiopresentator worden opgevangen met een microfoon, omgezet in een geluidssignaal en via een zender verspreid door de lucht. Radio’s bij de luisteraars thuis konden die signalen opvangen en door middel van een speaker weer terug omzetten in geluidsgolven. Die brachten de lucht in een woonkamer in trilling, waardoor het geluid van de speaker naar het oor van de luisteraar werd verzonden, die dan weer verstaanbare woorden hoorde.
Digitaal: enen en nullen
In grote lijnen werkt het bij een podcast nog steeds zo, al zijn er twee verschillen. Ten eerste wordt geluid bij podcasts digitaal getransporteerd, en ten tweede zijn podcasts over het algemeen niet live. Maar het principe blijft hetzelfde:
- De microfoon vangt geluidsgolven op en met wat technische trucs worden die geluidsgolven omgezet in digitale enen en nullen.
- Die enen en nullen worden achter elkaar gezet in een geluidsbestand, vaak een mp3.
- Vervolgens gebruikt jouw luisteraar een app, zoals Spotify, om zo’n geluidsbestand af te spelen. Je telefoon zet de enen en nullen uit die mp3 weer om in geluid.
- Dat geluidssignaal gaat door het draadje van de hoofdtelefoon naar de speakers van die hoofdtelefoon en die speakers brengen lucht in beweging.
- Die lucht bereikt jouw trommelvlies en zo luister je naar een podcast.
Een podcast opnemen = geluid digitaliseren
Technisch gesproken is het opnemen van een podcast dus het digitaliseren van geluid. Dat kun je op allerlei manieren doen.
Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!
© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.
0 reacties