Welk microfoonstatief heb je nodig voor een podcast?
Je hebt een opnameapparaat, microfoons, kabels en hoofdtelefoons nodig. De meeste podcasters gebruiken daarbij ook statieven: tafelstatieven, vloerstatieven of armen. Welke opties zijn er en wat zijn de voor- en nadelen van statieven?
Armen of ‘broadcast-armen’
Armen worden veel gebruikt in professionele radiostudio’s. Aan de tafel zit dan een houder geschroefd of geklemd, daaruit steekt een beweegbare arm en aan het uiteinde van die arm zit de microfoon. Vergelijk het met zo’n ouderwetse bureaulamp met veren erin, die je in een bepaalde hoek kunt duwen en vouwen. De allerduurste armen zijn erg goed. Bij de goedkopere exemplaren kan het metaal van het statief op een irritante manier resoneren. Een goed statief dempt alles, maar een iets minder goede arm geeft geluiden van handen toch door. Klein advies: leg je handen altijd op je schoot of heel stil op tafel. Maar: gasten zijn dit vaak niet gewend en veroorzaken geregeld veel gerommel, door al pratend op tafel te ‘dreunen’ bijvoorbeeld. Armen zijn ook niet handig mee te nemen, en – als je bij ‘de mensen thuis’ komt – veel van hen vinden het niet prettig als je dingen aan hun tafel klemt. Onze tip? Wij gebruiken deze arm naar tevredenheid.
Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.
Tafelstatieven
Tafelstatieven zijn een goed alternatief. Die bestaan meestal uit een zware voet met een soort pookje erop. Deze bijvoorbeeld. Soms hebben ze nog een ‘zijtakje’ waarmee je de microfoon op de juiste hoogte voor de mond van de spreker zet. Tafelstatieven zijn licht en compact, en dus gemakkelijk mee te nemen. Het nadeel is dat ze alsnog veel handgerommel kunnen doorgeven. Om dat tegen te gaan kun je weer een shockmount aan het uiteinde van het statief bevestigen. Dan hang je de microfoon eigenlijk in een soort elastiekjes. Daarmee voorkom je niet alles, maar wel zeventig tot tachtig procent. Een ander nadeel van tafelstatieven is dat mensen vaak iets voorover moeten leunen om op de goede afstand in de microfoon te spreken. Dat is niet echt een ontspannen houding en je ziet dan vaak dat mensen de neiging hebben om te ver weg te gaan zitten.
Vloerstatieven
Vloerstatieven met een zijarm lossen het probleem met handgerommel wél goed op. Denk aan een pianist die ook moet zingen, zo’n microfoon bedoelen we. Mensen kunnen op de tafel trommelen, maar de microfoon pakt dat geluid dan niet echt op, omdat het statief niet in direct contact met de tafel staat. Vloerstatieven hebben wel weer andere nadelen: de kans is iets groter dat iemand tegen het statief aantikt, en ze zijn lomper en zwaarder om mee te nemen. Toch werken we bij NAP1 veel met vloerstatieven. De kunst is om die zo op te stellen dat mensen er zo weinig mogelijk tegenaan slaan én dat de statieven de tafel niet raken, want dan heb je er niks meer aan. Onze tip voor vloerstatieven? Wij hebben ooit vijf stuks van deze gekocht. Maar van een exemplaar is de grote schroef al lam. Dus de volgende keer kopen we waarschijnlijk deze. En oja, vergeet geen tas!
N.B. De links op deze pagina verwijzen allemaal naar Bax Shop. We hebben daar geen commerciële banden mee.
Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!
© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.
0 reacties