Waarom je een koptelefoon moet opzetten bij podcastopnames
Misschien is het je weleens opgevallen dat podcastmakers altijd zo’n idioot grote koptelefoon op hebben. Waarom doen ze dat? En moet jij dat zelf ook doen?
Horen wat je doet
Hoe vaak zie je een professionele fotograaf een foto maken zonder door de lens te kijken? Bijna nooit, toch? Want de fotograaf wil zien wat hij doet. Anders heeft hij straks maar een half hoofd op de foto, dan is de horizon scheef of staat de molen die hij in het midden wilde hebben ergens linksboven in de hoek. Zo werkt het met audio opnemen ook. Je zet een koptelefoon op omdat je wil horen wat je doet. Ja, dat ziet er idioot uit. En ja, dat voelt soms wat ongemakkelijk omdat je jezelf afsluit van de buitenwereld. Maar doe het! Zet die koptelefoon op! Anders doe je alles op de gok.
Wat hoor je via je koptelefoon?
Met een koptelefoon op kun je allerlei dingen horen die je zonder koptelefoon zou missen.
- Komt het geluid überhaupt wel binnen in je opnameapparaat? Valt de microfoon er niet uit, krijg je te maken met een kabelbreuk of een andere storing?
- Staat de microfoon te hard of te zacht? Zit je te dichtbij of juist te ver weg? Praat je naast de microfoon?
- Smak je te veel of maak je te veel ploppende p’s?
- Wordt er een fragment ingestart? Klinkt er muziek?
- Hoor je bijgeluiden als je op locatie bezig bent, zoals de metrolijn op de achtergrond of de wind? Zet een goede, geluidsdichte koptelefoon op of zelfs noise-cancelling headphones, om de hoeveelheid achtergrondgeluid in je opname goed te kunnen beoordelen.
Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.
Koptelefoons bij een talkshowpodcast
Elke spreker krijgt – als wij een talkshowpodcast opnemen – een eigen koptelefoon op. Dat vinden mensen soms een beetje ongemakkelijk, maar het heeft veel voordelen. Ze kunnen muziek, instarts en andere vooraf opgenomen stukjes goed horen. Daarnaast horen ze het eerder als ze te ver van de microfoon vandaan gaan zitten. Vooraf leggen we uit dat ze ongeveer een vuistlengte afstand van de microfoon moeten houden, maar mensen vinden dat vaak erg dichtbij en hebben de neiging weg te draaien of achterover te leunen. Met een koptelefoon op horen ze zichzelf dan zachter worden en hebben ze haast automatisch de neiging weer dichterbij te gaan zitten.
Koptelefoons op locatie
Buiten, op locatie, krijgen gasten geen koptelefoon op. Op een handheld recorder zit simpelweg maar één koptelefoonaansluiting, en die koptelefoon zet de maker zelf op. Bovendien heb je meer kans om een vraag opnieuw te stellen als iemand te ver van de microfoon vandaan gaat. Je gaat toch nog monteren. Bij een talkshow zou je dat niet gauw doen, omdat je daar het semi-live-gevoel wil behouden.
Koptelefoons bij video calls
Als je een videovergadering wil opnemen voor een podcast, wil je de andere sprekers via je koptelefoon horen en niet via je speakers. Anders kan het geluid van de speakers namelijk opgepikt worden door je microfoon en opnieuw worden opgenomen. Door een koptelefoon te dragen, voorkom je feedback.
Welke koptelefoon is geschikt voor podcastmakers?
Om te beginnen: iets is beter dan niets. Ook de oortjes die ooit bij je telefoon zaten, kunnen bruikbaar zijn. Bij het kiezen van een koptelefoon is het verder handig om te bedenken of je open-back of closed-back headphones nodig hebt. Open-back headphones laten wat meer omgevingsgeluid toe, terwijl closed-back headphones dat juist zoveel mogelijk afsluiten. Bij opnames is zo’n closed-back aan te raden, omdat je dan zo min mogelijk omgevingsgeluid meekrijgt. Omgekeerd kan er ook weinig geluid van de koptelefoon naar de microfoon lekken.
Een goed voorbeeld is de Beyerdynamic DT-770 PRO. Voor opnames buiten is de Sony WH-1000XM3, een noice-cancelling headphone, een goede optie omdat deze het omgevingsgeluid onderdrukt en je dus goed kunt horen wat de microfoon nu echt oppikt. Bedenk er wel bij dat déze Sony geen neutrale frequentieweergave heeft – gebruik deze dus niet in de montage!
Andere podcasters raden bijvoorbeeld de Sennheiser HD 280 PRO, de Sony MDR-7506 of de Audio-Technica ATH-M50x aan.
Tot slot: wanneer gebruik je dan open-back headphones? Die zijn geschikter bij het monteren dan bij het opnemen van je podcast.
Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!
© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.
0 reacties