Als je podcastgast nogal smakt
Dit is zonder twijfel het onsmakelijkste artikel van deze podcastkennisbank: over mondgeluiden. Met andere woorden: wat doe je met podcastgasten die smakken?
Hoe voorkom je mondgeluid?
De term ‘mondgeluiden’ dekt eigenlijk alle soorten smakgeluidjes die bij het spreken ontstaan. Je kunt die geluiden aanpakken in de montage, maar voorkomen is natuurlijk nog beter. Aan de ‘mondkant’ kun je al een paar dingen doen:
- Drink goed gedurende de dag. Met een minder droge mond, smak je minder.
- Maar: drink niet meer vlak voor of tijdens de opname. Dan kun je juist een waterige mond en dus extra smakgeluiden krijgen.
- Eet een stukje appel of kauw kauwgom voordat je gaat opnemen (helpt bij sommige mensen).
- Probeer eens om geen koffie te drinken – dat helpt bij sommige mensen ook.
Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.
Hoe hou je mondgeluiden weg uit je podcastopname?
Ook aan de ‘microfoonkant’ kun je wat trucjes uithalen om de ergste mondgeluiden tijdens het opnemen van je podcast te weren.
- Kies een dynamische microfoon in plaats van een condensatormicrofoon. Condensatormicrofoons zijn gevoeliger en ze pikken details zoals smakgeluidjes wat gemakkelijker op.
- Ga – als het kan – iets minder dicht bij de microfoon zitten. Soms verlies je dan wat aan intimiteit of ga je meer ruimteakoestiek horen, maar dat is in bepaalde gevallen te verkiezen boven veel smakgeluiden.
Hoe werk je mondgeluiden weg in de montage van je podcast?
Het is onvermijdelijk dat je af en toe smakjes hoort. Die heb je nu eenmaal opgenomen en daar moet je mee dealen. Maar hoe? Een aantal tips:
- Pas compressie subtiel en met mate toe. Als je meer compressie toepast, ga je die smakgeluiden namelijk meer horen. Die zijn normaal vrij zacht en met compressie maak je zachte geluiden nu eenmaal harder.
- Je kunt een de-clicker of ontklikker gebruiken. Dat is een plug-in – een audio-effect – dat ooit is uitgevonden om tikjes te verwijderen die ontstaan bij het digitaliseren van langspeelplaten, als er stofjes op de plaat zitten. Maar zoiets werkt ook goed bij het gesproken woord. Wij hebben goede ervaringen met de DeClick van iZotope. Het is wel de kunst om zo’n ding subtiel in te stellen, anders creëer je weer een bijeffect. Dan vervorm je de stem en dan gaat het een beetje gorgelig klinken, zoals een Zoommeeting. Je gooit dan eigenlijk te veel informatie weg.
Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!
© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.
0 reacties