Podcastkennisbank
Afdrukken

Hoelang duurt het editen van een podcast?

Als de podcast is opgenomen, gaat daarna de schaar erin: dan begint het montageproces. Hoelang je daarmee bezig bent, is afhankelijk van hoe ‘mooi’ je het wil maken. Monteren duurt altijd langer dan je denkt.

Screenshot van Reaper, een DAW.
Montage van een podcast in Reaper.

Waarom monteer je je podcast?

Er zijn niet veel podcasts waarin niet gemonteerd wordt. Je bewijst de luisteraar een grote dienst als je de schaar zet in de delen die niet boeiend zijn. Zij verspillen dan geen tijd met luisteren naar ‘geleuter’. Veel verschillende factoren bepalen hoelang je over het monteren doet.

Als alles klopt, hoef je niet veel te monteren

Aan een talkshow van dertig minuten met een sprankelend gesprek hoef je misschien niet veel meer te doen. Dan gaan we ervan uit dat er goede sprekers aan tafel zitten, dat het gesprek goed is voorbereid, dat de redactie zijn werk heeft gedaan, dat de interviewer goed voorbereid is, de juiste vragen stelt en tempo kan maken, dat je vooraf ongeveer weet wie wat gaat zeggen, dat de sprekers goed op elkaar reageren en dat het lukt om het hele gesprek boeiend te houden. Zo ziet de ideale wereld eruit. Maar zo gaat het vrijwel nooit.

Want: Niet elke audioredacteur is even ervaren. Soms heb je sprekers aan tafel die nogal lang van stof zijn. Soms is er een host die niet goed weet hoe hij of zij het boeiend moet houden. Dan neem je al snel meer materiaal op dan je nodig hebt, en dan moet je vervolgens in het montageproces inhoudelijke keuzes gaan maken. Dat kost tijd.

Sommige mensen verspreken zich heel vaak of zeggen vaak ‘eh’. Veel podcastmakers knippen die versprekingen en die eh’s er ook uit, en dat kost ook veel tijd.

Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.

Hoe lang zijn wij bij NAP1 bezig met montage?

Bij talkshows rekenen we op ongeveer een uur montage per tien minuten eindresultaat. Dat is een heel grove indicatie. Zelfs een goed voorbereid gesprek met een goede interviewer vraagt vaak nog wel drie tot vier uur postproductie. Vaak bespreken we te veel, en dan moeten er inhoudelijke delen worden weggehaald. Soms kost het veel tijd om de eh’s en versprekingen te verwijderen. Bij een talkshowpodcast besteed je soms ook vrij veel tijd aan het goed laten klinken, omdat de akoestiek in de opnameruimte misschien niet ideaal was. Als de opdrachtgever dan nog wat correcties heeft, ben je zo een uur verder. Dan kost montage van een aflevering van een half uur dus gemakkelijk drie tot vier uur.

Hoelang duurt het om een storytellingpodcast te monteren?

Bij een storytellingpodcast kun je zomaar op het viervoudige uitkomen, of meer. Vaak ben je in de montage nog bezig met de inhoud. Dan heb je bijvoorbeeld vijf of zes sprekers die je over een aflevering wil verdelen. Eerst luister je naar al het ruwe materiaal en maak je daar aantekeningen bij. Dan knip je de quotes los en bepaal je hoe dat allemaal in elkaar grijpt. Welke delen zijn bruikbaar, en welke delen gooi je liever weg? Daarna moet je de teksten van de voice-overs schrijven, muziek en geluidseffecten zoeken. Een ruime schatting: voor een storytellingpodcast heb je soms wel een uur montage nodig per minuut eindresultaat.

Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!

© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In dit artikel: