Podcastkennisbank
Afdrukken

Hoe populair is de podcast in Nederland?

De podcast groeit, dat is wel duidelijk. Maar is het een hype of een trend? Hoeveel mensen luisteren er eigenlijk naar podcasts? Wat voor mensen zijn dat en waar luisteren ze dan naar? Kortom: hoe populair is de podcast?

Een grafiek waarin te zien is hoe welk percentage mensen de afgelopen maand naar een podcast hebben geluisterd in de jaren '18, '19, '20 en '21.
Gegevens over podcastgebruik uit de Mediamonitor van 2021.

Hoeveel mensen luisteren naar podcasts?

28% van de Nederlanders heeft in de afgelopen maand naar minimaal één podcast geluisterd. Dat blijkt uit het de Mediamonitor 2021. En dat percentage stijgt. In 2018 werd het voor het eerst gemeten en toen was het nog 18%, in 2019 21%, in 2020 26% en in 2021 dus 28%. De groei lijkt iets af te vlakken, maar dat kan door de vraagstelling komen. Het gaat hier om mensen die in de afgelopen maand minimaal één keer een podcast hebben geluisterd, maar het gebruik per persoon neemt ook nog altijd toe. Als het zou gaan om ‘de afgelopen week’ zou je een veel grotere groei zien.

Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.

Wat voor podcasts luisteren mensen?

De Mediamonitor 2021 maakt ook inzichtelijk welke onderwerpen het populairst zijn in podcasts:

  1. Podcasts over specialistische onderwerpen als wetenschap, technologie, business en gezondheid.
  2. Podcasts over nieuws, politiek en internationale gebeurtenissen.
  3. Podcasts over lifestyle, zoals eten, mode, kunst en literatuur.
  4. Podcasts over het ‘hedendaagse leven’, zoals maatschappelijke kwesties en misdaad.
  5. Podcasts over sport.

Wie zijn die podcastluisteraars?

Volgens het Amerikaanse Edison Research (2019) luisteren iets meer mannen dan vrouwen naar podcasts. De meesten zijn tussen de 25 en de 54 jaar oud, ze zijn hoger opgeleid en ze hebben ook een iets hoger inkomen dan gemiddeld.

Hoe en wanneer luisteren mensen naar podcasts?

Hoe? Met een podcast-app. Maar wanneer gebruiken ze hun app dan? Uit de Markteffect Podcastmonitor blijkt dat 12% van de mensen tijdens het werken naar podcasts luistert. 17% doet dat tijdens het sporten, 28% in het openbaar vervoer, 30% tijdens het wandelen of hardlopen. En 70% luistert gewoon thuis.

Is de podcast een hype of een trend?

Natuurlijk, de podcast is een hype. Maar tegelijkertijd (en vooral) een trend: de podcast lijkt niet zomaar weer weg te gaan.

Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!

© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In dit artikel: