Podcastkennisbank
Afdrukken

Zijn podcasts gratis? Ja en nee…

Voor muziek moet je betalen, bijvoorbeeld met je abonnement op Spotify. On-demand-video, via bijvoorbeeld Netflix, Videoland of Disney Plus, kost ook geld. Maar bijna alle podcasts zijn gratis te beluisteren. Zijn podcasts echt gratis?

Een klein boekenkastje met een deurtje op palen in de openlucht. Men kan hier gratis boeken uit meenemen. Zo gratis kan je ook genieten van podcasts.
Veel podcasts zijn net zo gratis als de boeken in dit kastje. Foto: Hajo Magré.

De opkomst van de betaalmuur

Steeds meer podcasts zijn niet gratis. Een paar voorbeelden:

  • Spotify produceert podcasts die alleen op Spotify te horen zijn. Je moet een abonnement hebben om die podcasts te beluisteren.
  • Spotify koopt ook bestaande podcasts op en plaatst die vervolgens achter een betaalmuur. Daarmee veranderen deze podcasts van open en gratis naar betaald.
  • Podimo is in april ’22 gestart in Nederland. Sommige podcasts zijn straks exclusief daar te beluisteren, tegen betaling van een abonnementstarief.
  • Ook Luminary publiceert podcastcontent waarvoor je moet betalen.
  • Sinds halverwege 2021 kunnen podcastmakers zelf ook geld verdienen via Apple Podcast of Spotify. Je kunt een deel van je afleveringen of extra content achter een betaalmuur plaatsen. Een deel geef je ‘gratis’ weg, en daarmee verleid je de luisteraar om te betalen voor de rest.

Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.

Een podcast maken kost geld

Een ander antwoord op de vraag of podcasts gratis zijn, is: ‘Nee, natuurlijk niet’. Want een podcast maken kost tijd, en dus geld. De apparatuur die je ervoor nodig hebt, kost ook geld. Soms verdienen makers iets aan advertenties, maar dat is vaak meer een tegemoetkoming in de kosten. Je houdt er niet echt iets aan over. Wij maken met NAP1 ook podcastcontent in opdracht, bijvoorbeeld voor de Politie of voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Die organisaties betalen het maakproces van de podcast of podcastserie. Ook dan is het voor de luisteraar dus wel gratis, maar kost het maken van de podcast wel geld. Eigenlijk heel gek dat wij als luisteraars dat allemaal gratis mogen beluisteren. Zo werkt het bij Netflix ook niet, toch?

Dus: zijn podcasts gratis?

Het korte antwoord is: nee. Jij hoeft er als luisteraar weliswaar nu nog niet voor te betalen, maar dat is aan het veranderen. En als jij er niet voor betaalt, betaalt in feite iemand anders de prijs. De verwachting is dat er steeds meer betaalde podcastcontent zal komen, omdat de bereidheid om te betalen wel toeneemt.

Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!

© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In dit artikel: