Hoe vaak moet je podcasten?
‘Podcasts are a habitual medium’, zegt James Cridland, de man achter de dagelijkse podcastnieuwsbrief Podnews. Mensen vinden het fijn als ze op je kunnen rekenen. Podcasts zijn dus ook het meest effectief als ze regelmatig verschijnen. Hoe vaak moet je podcasten?

Podcasts worden een gewoonte
Stel je voor dat je iedere ochtend in de auto naar dezelfde radioshow luistert, met dezelfde presentator. Die presentator wordt dan een soort vriend van je; iemand door wie je niet in de steek gelaten wil worden. Hij of zij moet er gewoon iedere ochtend zijn. Daar moet je op kunnen rekenen. Als er een vervanger zit, voelt dat vreemd en ongemakkelijk. Zo is het ook met podcasts. Veel mensen beginnen bijvoorbeeld elke ochtend met de nieuwste aflevering van de podcast NRC Vandaag. Dat is een gewoonte, dat geeft regelmaat.
Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.
Hoe vaak moet een podcast verschijnen?
Er zijn maar weinig podcasts die net als NRC Vandaag dagelijks verschijnen. Dat hoeft ook niet, maar als je wil dat jouw podcast deel wordt van de routines van je luisteraars, moet je in ieder geval elke week podcasten. Zorg ook dat een nieuwe aflevering iedere week op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip verschijnt, dan weten je luisteraars wat ze kunnen verwachten. Podcasts die tweewekelijks of maandelijks verschijnen, worden veel minder gemakkelijk onderdeel van de luisterroutines.
Maak je nu maandelijks een podcast van een uur? Overweeg dan eens of je hem kunt opknippen. Dan maak je wekelijks een aflevering van een kwartier, en daarmee valt echt iets te winnen. Het lukt dan beter om een achterban op te bouwen. Dat komt ook weer van pas als je bijvoorbeeld om donaties wil vragen via een platform als Vriend van de Show, Petje af of Patreon.
Talkshowpodcasts versus verhalende podcast
Een talkshowpodcast is in het algemeen iets minder werk dan een verhalende podcast. Het is – met de Nederlandse productiebudgetten – eigenlijk niet te doen om elke week met een storytellingpodcast te komen. Dat maakt het moeilijker om daarmee een achterban op te bouwen en er een verdienmodel aan te koppelen. Daarom is het goed dat er bijvoorbeeld zoiets is als het NPO-fonds, dat zulke verhalende producties financiert. Luisteraars waarderen storytellingpodcasts namelijk wel heel erg. Maak je bijvoorbeeld zes afleveringen van één verhaal, publiceer die dan in ieder geval gedurende zes weken, steeds op hetzelfde tijdstip. Dan creëer je in ieder geval tijdelijk die regelmaat en gewoonte.
Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!
© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.