Wie zijn ‘zij’ en waarom zouden ze naar je podcast luisteren?
Om je podcaststrategie te bepalen, kun je jezelf een paar vragen stellen. We volgen het boek Make Noise van Eric Nuzum. Wie ben jij en wat heb je te vertellen – die vragen liggen het dichtst bij jezelf. We hebben ze in het vorige artikel besproken. Nu gaan we het hebben over twee dingen buiten jezelf, namelijk: wie zijn ‘zij’, wie is de doelgroep? En waarom zouden ze naar jouw podcast luisteren?
De doelgroep van je podcast
Even het geheugen opfrissen. Nuzum zet vier elementen op een cirkel: jij, zij, wat en waarom. We gaan het hier hebben over het publiek, ‘zij’. Als je een goede podcaststrategie wil ontwikkelen, dan moet je de doelgroep zo specifiek mogelijk maken. Als je een verhaal maakt voor iedereen, dan maak je het eigenlijk voor niemand. Niemand herkent zich er dan in.

Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.
Hoe kleur je je doelgroep in?
Een handige manier om je doelgroep te bepalen, is door een ijkpersoon te bedenken, een persona. Je verzint dan een persoon die alle eigenschappen van je doelgroep in zich heeft.
Eric Nuzum haalt in zijn boek zelf een voorbeeld aan van een yogaleraar die een podcast wil maken. Nuzum stelt dat het uitmaakt of je een podcast wil maken voor je bestaande leerlingen of voor mensen die misschien yogalessen willen gaan nemen. Het maakt uit of ze in de regio Amsterdam wonen, of in heel Nederland, of zelfs wereldwijd. En zelfs dan: richt je je op yogaleerlingen die gewoon de basisoefeningen willen leren, of richt je je op mensen die op zoek zijn naar een soort coach, omdat ze op een andere manier in het leven willen gaan staan? Hoe specifieker je je doelgroep voor ogen hebt, hoe beter je podcast wordt.
Of laten we nog eens kijken naar het voorbeeld over het adviesbureau dat weet hoe je steden kunt aanpassen aan klimaatverandering. Richten zij zich op particulieren die hun steentje willen bijdragen, dan zouden ze een podcast kunnen maken over alles wat je in en rond het huis kan doen om extremere hitte en hevigere regenval aan te kunnen.
Of maken ze een podcast voor professionals, die dit soort maatregelen op wijk en straatniveau moeten implementeren? In dit geval zou je ijkpersoon bijvoorbeeld een vrouw van 42 jaar kunnen zijn, die stedelijke ontwikkeling heeft gestudeerd en die nu beleidsmedewerker Wonen bij een gemeente is.
In het geval van de particulier zou het bijvoorbeeld een man kunnen zijn van 35 jaar, die met een jong gezin in een rijtjeshuis met een achtertuin woont en een druk gezinsleven heeft. Die wil wel goede keuzes maken voor het klimaat, maar alleen als het niet te ingewikkeld is.
Als je weet wie je doelgroep is, dan kun je beter bepalen wat je gaat vertellen, hoe je dat doet en zelfs hoe lang de afleveringen moeten zijn.
Waarom zouden mensen jouw podcast gaan luisteren?
Dan zijn we nu toe aan het laatste element op de cirkel: waarom? Waarom moeten mensen jouw podcast gaan luisteren? Wat wil je als maker bereiken en wat wil je dat de luisteraar meeneemt? Wat moeten mensen denken nadat ze je podcast hebben gehoord? Hoe moeten ze zich voelen? Een goede podcast blijft nog een beetje hangen nadat iemand hem heeft geluisterd. Zijn ze dan blij of geïnspireerd? Of wil je dat ze boos of verontwaardigd zijn? Wil je dat ze in actie komen of zich anders gaan gedragen? Wil je dat ze – wie weet? – een hondje gaan adopteren? Wil je dat ze naar je website gaan kijken, dat ze klant bij je worden, dat ze je bedrijfsnaam onthouden en jou als expert gaan zien? Pas als de luisteraar er iets uithaalt, kun jij er – als afzender – een doel mee hebben of er iets mee bereiken.
Dat waren de vier elementen op de cirkel. Waarom Eric Nuzum die vier elementen in een cirkel zet, en hoe die elementen met elkaar samenhangen, lees je in het volgende artikel.
Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!
© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.