Podcastkennisbank
Afdrukken

Moet ik mijn podcast ook op YouTube publiceren?

Sommige mensen vinden dit een heel rare vraag. YouTube is immers een videoplatform en een podcast bestaat alleen maar uit geluid, toch? Andere mensen vinden het evident dat een podcast ook op YouTube staat. Waarom zou je YouTube wel of niet gebruiken? En hoe kun je je podcast op dat platform publiceren?

Een eenvoudige manier om een videoversie van een podcast te maken.

Waarom zou je YouTube gebruiken voor je podcast?

Steeds meer podcastmakers hangen een camera op in hun podcaststudio. Daarmee maken ze ook een versie van hun podcast met beeld, die dus goed op YouTube geplaatst kan worden. Maar waarom doen ze dat eigenlijk? Er zijn twee belangrijke redenen om je podcast op YouTube te zetten.

  • YouTube is na Google de grootste zoekmachine – vooral voor content en vooral onder een jonger publiek. Als je bijvoorbeeld wil weten hoe een bepaald technisch ‘trucje’ in je montagesoftware werkt, kom je via Google al gauw op een YouTube-instructievideo terecht. Als je dat weet, ga je antwoorden op dat soort vragen voortaan direct op YouTube opzoeken. YouTube is een zoekmachine voor content geworden. Jij – als aanbieder van content – wil op de plek zijn waar jouw publiek zoekt.
  • Veel mensen gebruiken YouTube om naar muziek te luisteren. Ze kijken misschien een stukje van een videoclip, maar vervolgens staat YouTube gewoon aan als een soort radio. Het volgende liedje wordt automatisch afgespeeld. YouTube is dus ook een tool voor audioconsumptie geworden. Jij – als audiomaker – wil op de plek zijn waar je publiek luistert.

Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.

Waarom zou je YouTube niet gebruiken?

YouTube blijft wel een beetje een vreemde eend in de bijt. Je publiceert je podcast in bijna alle podcastapps door hem eenmalig te uploaden naar je podcasthostingprovider. Als je YouTube wil inzetten, moet je je podcast daar nog apart uploaden. Daarnaast blijft het een beetje onhandig dat je dus eigenlijk ook een videoversie van je podcast moet hebben. Je kunt ervoor kiezen om camera’s op te hangen in je studio en tijdens de audio-opnames ook beeld op te nemen. Je kunt het ook simpeler houden en een video produceren met een stilstaand plaatje. Dan zet je in je montagesoftware de audio op een audiospoor en een afbeelding op het videospoor. Het is wat minder mooi en het negeert de beeldervaring die een YouTube-video zou moeten zijn, maar het is een simpele oplossing. Zie de video hierboven als voorbeeld.

Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!

© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In dit artikel: