Kan ik mijn podcast nog verhuizen naar een andere host?
Niets is voor eeuwig, en dat geldt natuurlijk ook voor podcasthosting. Wij hebben zelf al een aantal podcasthostingproviders uitgeprobeerd, en zijn dus al meerdere keren verhuisd van de ene provider naar de andere. Dat is niet zo moeilijk, maar je moet wel weten wat je doet.
De ideale podcasthostingprovider
Wij zijn zelf inmiddels drie keer verhuisd, om verschillende redenen. In eerste instantie probeerden we onze podcasthosting bijvoorbeeld gratis te organiseren, maar later kwamen we erachter dat daar toch nadelen aan kleven. Dat was dus aanleiding voor een verhuizing. De laatste tijd is het ook belangrijker geworden dat een podcasthostingprovider passthrough heeft geregeld met Spotify. Dat was ook een reden om te verhuizen. We begonnen bij Anchor (inmiddels opgegaan in Spotify for Podcasters), gingen vervolgens over naar Whooshka – maar dat was ons te traag -, toen naar Acast en uiteindelijk naar ART19, waar we nu nog steeds zitten. Hoe meer podcastkanalen we gingen beheren voor allerlei opdrachtgevers, hoe minder zin we hadden om alles handmatig te verhuizen en alle afleveringen opnieuw te uploaden bij een nieuwe hostingprovider. Maar gelukkig hoeft dat ook niet!
Stap 1: Bestaande podcastkanalen importeren
Het goede nieuws is: je hoeft dit niet allemaal handmatig te doen. Podcasthostingproviders kunnen een bestaand podcastkanaal importeren. Ze vragen om je RSS-feed, want daar staat eigenlijk alle informatie al in: artwork, de titel van je kanaal, alle audiobestanden, de titels en omschrijvingen van alle afleveringen… De nieuwe hostingprovider kopieert dat allemaal naar z’n eigen server en maakt daar een eigen RSS-feed van. Dat is dus in feite een kopie van wat je al had.
Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.
Stap 2: De RSS-feed van je podcast aanpassen
Vertel de belangrijkste podcastapps dat jouw podcast een nieuw adres heeft; een nieuwe RSS-feed. Kopieer de nieuwe RSS-feed, log in bij Apple Podcasts en bij Spotify en verander daar de RSS-feed van een bestaande show. Dan heb je de twee belangrijkste spelers gewezen op het feit dat je verhuisd bent.
Stap 3: Een re-direct sturen
Stel een automatisch verhuisbericht in. Ook de andere podcastapps blijven jouw oude RSS-feed bezoeken. Bij sommige podcasthostingproviders kun je zelf een re-direct instellen, soms moet een helpdesk dit voor je doen. Als een podcastapp je RSS-feed vervolgens bezoekt, krijgt die automatisch een bericht terug waarin staat dat je podcast verhuisd is en wat de nieuwe RSS-feed is. Zo’n verhuisbericht heet ‘301 moved permanently’. Zo’n re-direct moet een tijdje in de lucht blijven, een maand bijvoorbeeld, totdat iedereen weet dat je verhuisd bent.
Stap 4: Je oude podcasthostingcontract opzeggen
Doe dit pas als de re-direct een tijdje actief is en als je zeker weet dat je nieuwe podcastafleveringen ook netjes in alle apps binnenkomen.
Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!
© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.
0 reacties