Podcastkennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Kan ik mijn podcast ook zelf hosten?

Wij dachten ooit: kunnen we onze podcasts ook zelf hosten? Hoe moeilijk kan het zijn om de hosting zelf te organiseren? We hebben het geprobeerd, het is gelukt, maar we doen het – voorlopig – maar niet meer 😉

Screenshot van de website van Castopod.
De website van Castopod

Wat heb je nodig om je podcast zelf te hosten?

Een podcast is eigenlijk niet veel meer dan een RSS-feed en wat disk space om je mediabestanden op te slaan. Een RSS-feed kun je wel zelf schrijven, al moet je een beetje handig en nauwkeurig zijn. Probeer maar eens een RSS-feed van een bestaande podcast te kopiëren en net zo lang aan te passen tot hij klopt met wat jij wil publiceren. Vervolgens huur je voor een paar euro per maand wat webruimte bij een goedkope hostingprovider, gewoon een die ook websites doet, en daar zet je al je audiobestanden, je artwork en je RSS-feed neer. Meld die feed aan bij Apple Podcasts en Spotify en kijk of je podcast door de ballotage komt. Dat is eigenlijk alles. Dus je denkt misschien: waarom zou ik daar nou tien of twintig euro per maand voor betalen? Of nog meer, als mijn podcast veel beluisterd wordt?

Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.

Waarom wij onze podcasts niet zelf hosten

Het is best een kunst om een correcte RSS-feed te schrijven. Het is veel fijner om daar een gebruiksvriendelijkere user interface voor te hebben dan Notepad of een ander tekstverwerkingsprogramma. Er bestaat wel een tool om een RSS-feed mee te maken; kijk maar eens naar podcastgenerator.net. Dat is een opensourceprogrammaatje waarmee je een feed kunt genereren. Dat hebben we uitgetest, en we kregen het inderdaad voor elkaar om een podcast op deze manier aan te melden bij Apple Podcasts. Toch hebben we, om de volgende drie redenen, besloten om hier niet mee verder te gaan.

  1. We durfden er niet op te vertrouwen dat onze webhost de traffic aankon. Zo’n RSS-feed is maar een heel klein bestand, maar het wordt wel heel vaak geraadpleegd, omdat de podcastapps allemaal voortdurend kijken of je al iets veranderd of gepubliceerd hebt. Het is een aanname, maar dit zou best een hoge hit rate op dat bestand kunnen opleveren en we wisten niet of de webhostingprovider dat – met dat goedkope pakketje dat we wilden afnemen – wel aankon. En tja, als je een duurder pakket gaat afnemen, van rond de twintig euro per maand, dan kun je net zo goed dedicated podcast hosting inschakelen. Dan liggen de kosten alweer gelijk. Bovendien: zou het bestand wel goed worden afgespeeld als veel mensen tegelijkertijd zo’n aflevering beluisteren?
  2. Als je je podcast zelf host en zo’n podcastgeneratortool gebruikt, heb je geen controle over de manier waarop de beluisteringen worden gemeten. Met een goede podcasthostingprovider zijn de statistieken IAB v2 certified. Dat betekent dat er wordt gemeten op een manier die vergelijkbaar is met de industry standard. Dat gebeurt bij die podcastgenerator niet.
  3. Met die postcastgenerator is passthrough met Spotify niet geregeld. Voor ons is dat een belangrijke afhaker.

Om deze redenen zijn we gestopt met hobbyen en overgestapt naar betaalde podcasthosting. Maar het is dus – puur technisch bekeken – goed mogelijk om het zelf te doen.

Update maart 2022:

Lieven Heeremans wees ons op Castopod. Ook een open source podcasthostingpakket. Maar dan wel IABv2. We hebben dit nog niet kunnen uittesten, maar het ziet er veelbelovend uit!

Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!

© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.

Inhoudsopgave